Κοντεύει να… λυγίσει από το βάρος των αιτήσεων η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ My Business Support, καθώς για τον τέταρτο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, τέσσερις ημέρες πριν το τέλος της προθεσμίας, έχουν κατατεθεί πάνω από 328.000 αιτήσεις δικαιούχων, ενώ, ήδη τις προηγούμενες ημέρες πιστώθηκε στους τραπεζικούς λογαριασμούς 222.173 δικαιούχων, άμεση ενίσχυση ύψους 1,12 δισ. ευρώ.

Ξεπεράστηκε ο προϋπολογισμός

Σύμφωνα με εκτιμήσεις πηγών του υπουργείου Οικονομικών, το ποσό που θα διατεθεί για την Επιστρεπτέα 4 θα ξεπεράσει τα προϋπολογισθέντα 1,2 δισ. και θα φθάνει τουλάχιστον τα 1,5 δισ. ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται να αγγίξει ακόμα και τα δύο δισ. Το αυξημένο ενδιαφέρον αποδίδεται στο γεγονός ότι όσοι λάβουν την ενίσχυση δεν θα χρειάζεται να επιστρέψουν το 50%, υπό τον όρο διατήρησης του επιπέδου απασχόλησης (θέσεις εργασίας) ως την 31η Μαρτίου 2021.

Ευνοϊκοί όροι

Παράλληλα, ως την 31η Δεκεμβρίου 2021 παρέχεται άτοκη περίοδος χάριτος κατά την οποία η δικαιούχος επιχείρηση δεν υποχρεούται να επιστρέψει οιοδήποτε τμήμα κεφαλαίου ή τόκων. Στη συνέχεια το «επιστρεπτέο» κομμάτι αποπληρώνεται σε σαράντα ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με επιτόκιο 0,74%. Επίσης, το ύψος της καθορίζεται από τον αριθμό των εργαζομένων στις επιχειρήσεις και αρχίζει από τα 2.000 ευρώ για όσες δεν απασχολούν εργαζόμενους με μισθωτή σχέση, ενώ ως ανώτατο πλαφόν καθορίζονται κατά περίπτωση οι 350.000 ή οι 500.000 ευρώ.

Ποιοι ωφελούνται περισσότερο

Ένας λόγος για την αύξηση των αιτήσεων στην Επιστρεπτέα 4 είναι ότι προστέθηκαν και οι αγρότες στους δικαιούχους, ενώ από το ΥΠΟΙΚ προκύπτει ότι οι περισσότεροι ωφελούμενοι ως τώρα είναι:

  • υπηρεσίες που παρέχονται από καφετερία, 5.605
  • υπηρεσίες ταξί ή αγοραίων, με οδηγό ιδιόκτητη, 4.644
  • υπηρεσίες παροχής γευμάτων με πλήρη εξυπηρέτηση εστιατορίου, 3.750
  • νομικές υπηρεσίες (δικηγόρου), 3.575
  • υπηρεσίες παροχής γευμάτων από ψητοπωλεία, 3.569
  • υπηρεσίες παροχής γευμάτων από εστιατόριο/ταβέρνα, 3.519
  • υπηρεσίες που παρέχονται από καφέ-μπαρ, 3.445
  • υπηρεσίες που παρέχονται από καφενείο, 3.310
  • υπηρεσίες ενοικίασης επιπλωμένων δωματίων ή διαμερισμάτων, 3.991.

Έρχεται και η Επιστρεπτέα 5

Παράλληλα, με τρεις ΚΥΑ, παρατείνεται έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021 η προθεσμία για την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών για τις επιχειρήσεις που έλαβαν οικονομική ενίσχυση μέσω των τριών πρώτων κύκλων Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Επίσης, το Δεκέμβριο αναμένεται να ξεκινήσει και ο πέμπτος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, αρχικού ύψους 700 εκατ. ευρώ. Όπως έχει ανακοινωθεί, η αποζημίωση που θα δοθεί θα είναι σε σχέση με τη μείωση του τζίρου το μήνα Νοέμβριο.

Πληροφορίες: Ναυτεμπορική

Πηγή: economico.gr