Επιστρεπτέα προκαταβολή: Αρχίζουν οι επιστροφές «κουρεμένες» έως και 75%.

Οι επαγγελματίες και επιχειρήσεις θα καταβάλουν το επιστρεπτέο μέρος της ενίσχυσης που έλαβαν στους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής μειωμένο έως και 75%, εφόσον τηρήθηκαν οι όροι και προϋποθέσεις που προβλέπονταν,

Αρκετοί, ωστόσο, θα κληθούν να επιστρέψουν μέχρι τις 29 Ιουλίου 2022, το 100% της της επιστρεπτέας προκαταβολής που έλαβαν καθώς δεν τήρησαν τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση του κρατικού δανείου.

Από τους ελέγχους και τις διασταυρώσεις που πραγματοποίησε η ΑΑΔΕ εντόπισε περιπτώσεις επαγγελματιών και επιχειρήσεων που σε κάποιον από τους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής  παραβίασαν τον όρο για τη διατήρηση του απαιτούμενου επιπέδου απασχόλησης ή δεν υπέβαλαν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στην προβλεπόμενη προθεσμία.

Ο «λογαριασμός» της επιστρεπτέας προκαταβολής έφθασε χθες στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες και τώρα «τρέχει» ο χρόνος για την πληρωμή της πρώτης δόσης της οφειλής ή την εφάπαξ εξόφληση των ποσών που βεβαίωσε η ΑΑΔΕ, τα οποία είναι «κουρεμένα» έως και 75%.

Οφειλή και για τους επτά κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής βεβαιώθηκε συνολικά σε 605.530 ΑΦΜ. Χθες αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια  για 559.753 Α.Φ.Μ., ενώ 2.406 Α.Φ.Μ. απαλλάσσονται από την υποχρέωση επιστροφής του επιστρεπτέου ποσού ως πυρόπληκτοι. Για τους υπόλοιπους 43.371 Α.Φ.Μ., η βεβαίωση θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, κατόπιν επανελέγχου των στοιχείων τους.

Ποιές επιλογές έχουν όσοι ενισχύθηκαν

Όσοι ενισχύθηκαν την περίοδο της πανδημίας με τα ποσά των επτά κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής θα πρέπει μέχρι τις 29 Ιουλίου 2022 να επιλέξουν:

  1. Εάν θα εξοφλήσουν εφαπάξ τα ποσά προκειμένου να κερδίσουν έκπτωση φόρου 15% ή
  2. Εάν θα ακολουθήσουν τις 96 ισόποσες άτοκες δόσεις.

Για καθεμιά επιστρεπτέα προκαταβολή που έχει λάβει ο επαγγελματίας ή η επιχείρηση έχει εκδοθεί διαφορετική ταυτότητα οφειλής. Αυτό σημαίνει ότι εάν μια επιχείρηση είχε ενταχθεί και στους επτά κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής και είχε λάβει επτά κρατικά δάνεια βλέπει στο λογαριασμό της στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ επτά διαφορετικές ταυτότητες οφειλής.

Σε αυτήν την περίπτωση η επιχείρηση ή ο επιτηδευματίες μπορεί να επιλέξει να εξοφλήσει εφάπαξ κάποια από τις επιστρεπτέες προκαταβολές και τις υπόλοιπες να τις εξοφλήσεις σε 96 άτοκες δόσεις ή σε 8 χρόνια.

Το επιστρεπτέο μέρος της ενίσχυσης έχει μειωθεί έως και 75%

Το επιστρεπτέο μέρος της ενίσχυσης έχει μειωθεί έως και 75% και εφόσον τηρήθηκαν οι όροι και προϋποθέσεις που προβλέπονταν σε κάθε κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής επιστρέφονται τα εξής ποσά:

1.            Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2019, δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 και έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019, σε:

  • 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των ακαθάριστων εσόδων του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 70% σε σχέση με το 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων ή
  • 33,3% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των ακαθάριστων εσόδων του 2020 της επιχείρησης ανέρχεται τουλάχιστον σε 30% και έως 70% σε σχέση με το 2019 και παρουσιάζει ζημίες προ φόρων ή
  • 50% της ενίσχυσης, για όλες τις λοιπές επιχειρήσεις.

2.            Για νέες επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή για επιχειρήσεις που άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 ή έχουν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019, σε:

  • 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των ακαθάριστων εσόδων του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 30% σε σχέση με τα έσοδα του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων ή
  • 33,3% της ενίσχυσης, για όλες τις λοιπές επιχειρήσεις.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr