Καθώς βαίνουμε ταχέως προς το δεύτερο lockdown, η κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει τους δικαιούχους της 4ης και 5ης φάσης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, καθώς διευρύνεται η λίστα των επιχειρήσεων που κλείνουν και άρα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στον τέταρτο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ. Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα λάβουν ενίσχυση κατ΄ελάχιστο 2.000 ευρώ, ανεξαρτήτως της πτώσης τζίρου.

Στα 1,7 δισ. το πρόγραμμα

Το συνολικό ύψος του προγράμματος για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο φθάνει τα 1,7 δισ. ευρώ, και η διεύρυνσή του έρχεται να προστεθεί στις ανακοινώσεις Σταϊκούρα του περασμένου Σαββάτου.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου κύκλου Επιστρεπτέας Προκαταβολής είναι τα εξής:

  • η μη επιστροφή του 50% της ενίσχυσης που θα λάβουν οι δικαιούχοι και
  • η δυνατότητα συμμετοχής ελεύθερων επαγγελματιών, χωρίς εργαζόμενους και ταμειακή μηχανή αλλά και των νέων επιχειρήσεων που άνοιξαν το 2020.

Οι όροι χορήγησης

  • η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 θα χορηγηθεί το Νοέμβριο λαμβάνοντας υπόψη τη μείωση του τζίρου Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου και όχι από το Μάρτιο όπως γίνονταν στους προηγούμενους τρεις κύκλους. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να καταγράφουν μείωση στον κύκλο εργασιών τους κατά τουλάχιστον 20% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, η οποία θα χορηγηθεί το Δεκέμβριο θα λάβει υπόψη τη μείωση του τζίρου το μήνα Νοέμβριο.
  • Όλες οι ατομικές επιχειρήσεις, ανεξάρτητα αν απασχολούν εργαζόμενους ή αν διαθέτουν ταμειακή μηχανή θεωρούνται επιλέξιμες εφόσον καταγράφουν μείωση τζίρου κατά τουλάχιστον 20% ή έχουν τζίρο αναφοράς 300 ευρώ.
  • Δικαίωμα συμμετοχής στον 4ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής έχουν οι επιχειρήσεις που έχουν κλείσει ή κλείνουν , ανεξάρτητα από το αν έχουν πτώση του τζίρου, με ελάχιστο κύκλο εργασιών τα 300 ευρώ
  • Οι ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 θα λάβουν 1.000 ευρώ, εκ των οποίων θα κληθούν να επιστρέψουν τα 500 ευρώ. Στον πέμπτο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, το ποσό που θα μπορούν να λάβουν θα γίνει με βάση τον μαθηματικό τύπο.
  • Ειδικά για τις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει ή θα κλείσουν με κρατική εντολή, στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 θα λάβουν ως ελάχιστο ποσό τα 2.000 ευρώ ενώ οι ατομικές επιχειρήσεις των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία και δεν έχουν εργαζόμενους θα λάβουν 2.000 ευρώ.

Διαδικασίες-εξπρές

Οι διαδικασίες για τον 4ο κύκλο αναμένεται να είναι συνοπτικές και σύντομες καθώς μέσα στο μήνα θα πρέπει να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων αλλά και να γίνει η εκταμίευση των χρημάτων στους δικαιούχους.

Πηγές του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι τα μέτρα είναι σχεδιασμένα προσεκτικά ώστε η κυβέρνηση να έχει τη δυνατότητα, από ταμειακή άποψη, να επαναλάβει τα ίδια ή παρεμφερή πακέτα μέτρων και το επόμενο διάστημα εφόσον χρειαστεί. Από το συνολικό πακέτο των 3,3 δισ. ευρώ, περίπου 3 δισ. ευρώ αφορούν άμεση εκταμίευση πόρων:

  • 900 εκατ. ευρώ αφορούν στα μέτρα στήριξης των εργαζομένων όπως η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε όσους η σύμβαση τίθενται σε αναστολή
  • 360 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των ανέργων
  • 1,7 δισ. ευρώ μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής

Ουσιαστικά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες αύξησαν το λογαριασμό κατά ένα δισ. ευρώ σε σχέση τα 2,3 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκαν το προηγούμενο Σάββατο.

Πληροφορίες: Ναυτεμπορική

Πηγή: economico.gr