lockdown καθολικό

Με το οικονομικό επιτελείο να στέλνει S.O.S ότι οι διαρκείς παρατάσεις του lockdown θέτουν σε κίνδυνο τις αντοχές της οικονομίας και τους ειδικούς να εκπέμπουν κραυγή αγωνίας για την έκρηξη των κρουσμάτων πανελλαδικά αλλά και στην Αττική και την οριακή κατάσταση των νοσοκομείων, ιδιαίτερα στο Λεκανοπέδιο, η σημερινή έκτακτη σύσκεψη της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, καλείται να πάρει αποφάσεις που θα βγάλουν τη χώρα από το παρατεταμένο αδιέξοδο.

Χθες, η υπό-επιτροπή συνεδρίασε εκτάκτως, με φόντο την εκρηκτική άνοδο των κρουσμάτων στα 2353 και δύο από τα τρία κρούσματα στην Αττική και οι παραδοχές στις οποίες καταλήγουν πολιτικοί και επιστήμονες,  στην πραγματικότητα μετατρέπουν σε μονόδρομο τις σημερινές αποφάσεις.

Οι τρεις παραδοχές 

Η πρώτη παραδοχή είναι ότι τα μεταλλαγμένα στελέχη του κοροναϊού είναι πολύ πιο μεταδοτικά, δεν ξεχωρίζουν ηλικίες και διασπείρουν τη νόσο με ταχύτητα, πρωτίστως μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον.

Η δεύτερη παραδοχή είναι ότι ο κόσμος έχει πλέον κουραστεί και όσο κι αν αυστηροποιούνται τα μέτρα, δεν παρατηρείται καμία διαφορά ούτε στην κίνηση στους δρόμους, ούτε στην πορεία της πανδημίας, με αποτέλεσμα να οδηγείται η κατάσταση σε απόλυτο αδιέξοδο.

Η τρίτη και εξίσου σημαντική παραδοχή είναι ότι μετά από έναν χρόνο πανδημίας, θα πρέπει ό,τι αποφασιστεί να φέρει άμεσα αποτελέσματα, καθώς εκτός από τις αντοχές των πολιτών, εξαντλούνται και οι οικονομικές δυνατότητες της χώρας.

Στη βάση όλων των παραπάνω, οι επιστήμονες καλούνται σήμερα να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο βασικά σενάρια.

Το πρώτο σενάριο

Να επιβληθεί καθολικό και αυστηρό lockdown 10 – 15 ημερών, παρόμοιο με αυτό του Μαρτίου του 2020, με στόχο να «παγώσει» κάθε δραστηριότητα μέχρι την Καθαρά Δευτέρα και να ελεγχθεί η εξάπλωση του κοροναϊού.

Το σενάριο αυτό προβλέπει απαγόρευση της ελεύθερης κυκλοφορίας, και μετακίνηση εκτός σπιτιού αποκλειστικά για σούπερ μάρκετ, φαρμακείο, ιατρό και άσκηση ή βόλτα κατοικίδιου εντός των ορίων της κατοικίας των πολιτών.

Το δημόσιο θα λειτουργεί με τη λιγότερη δυνατή φυσική παρουσία εργαζομένων και οι υπόλοιποι θα εργάζονται με τηλεργασία, ενώ όπου είναι εφικτό θα εφαρμοστεί το ίδιο και στον ιδιωτικό τομέα.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αν επιτευχθεί στην πράξη ένα πραγματικά τίμιο και αυστηρό lockdown, τότε σε διάστημα δύο εβδομάδων μπορεί να υπάρξει θεαματική μείωση των κρουσμάτων και να μπορέσει να λειτουργήσει το λιανεμπόριο από τις 16 Μαρτίου, την επομένη δηλαδή, της Καθαρής Δευτέρας.

Το δεύτερο σενάριο 

Να αλλάξει ο κωδικός 6 για την άθληση και να ισχύει μόνο για μετακίνηση με τα πόδια, καθώς μέχρι σήμερα η συγκεκριμένη αιτιολογία αποτελούσε ένα μεγάλο «παράθυρο» για να πας παντού μέσα στον ίδιο νομό.

Με τον τρόπο αυτό θα απαγορευθούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις και δε θα μπορεί κάποιος να μετακινηθεί π.χ. από την Κυψέλη στο Φάληρο.

Παράλληλα με τις αλλαγές στον κωδικό 6 μπορεί να εφαρμοστεί η αυστηροποίηση του κωδικού 4, για βοήθεια σε άτομα που έχουν ανάγκη. Δεν πρόκειται να καταργηθεί εντελώς ο κωδικός, αλλά εξετάζεται το ενδεχόμενο να γίνεται τηλεφωνική διασταύρωση με το άτομο το οποίο επικαλείται ο πολίτης. Στο σενάριο αυτό εξετάζονται πρόσθετοι έλεγχοι για την εφαρμογή των μέτρων, αν και μέχρι σήμερα, στην πράξη έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει ανεξέλεγκτη κυκλοφορία πολιτών, οι έλεγχοι δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση έχει στόχο να σηκώσουν ρολά τα μαγαζιά την Τρίτη, 16 Μαρτίου. Μένει να αποδειχθεί αν ο στόχος είναι ρεαλιστικός..

Πηγή: economico.gr