Επιστροφή του Νετανιάχου στην εξουσία, με οριακή πλειοψηφία δείχνουν τα exit poll.

Επιστροφή του Μπέντζαμιν Νετανιάχου δείχνουν τα exit poll  που τον φέρουν να προηγείται με έστω μικρή πλειοψηφία των αντιπάλων του. Ο Νετανιάχου εκτιμάται ότι θα λάβει 61 έως 62 έδρες επί συνόλου 120 στην Κνεσέτ, σύμφωνα με την ισραηλινή τηλεόραση.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, έξω από τις κάλπες, η συμμαχία υπό τον Νετανιάχου, η οποία περιλαμβάνει το Λικούντ, το Θρησκευτικό Σιωνιστικό Κόμμα (RZP), τον Ενωμένο Τορά Ιουδαϊσμό (UTJ), πέρασε το όριο των 61 εδρών και θα μπορέσει να σχηματίσει τον επόμενο κυβερνητικό συνασπισμό. Σε ορισμένες από τις δημοσκοπήσεις το μπλοκ του έφτασε τις 62 έδρες.

Τα exit poll τριών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών

Τα exit poll τριών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών έδειξαν ότι το κόμμα του κ. Νετανιάχου, το Λικούντ, τερμάτισε πρώτο με 30 έως 31 έδρες, ενώ το ευρύτερο δεξιό μπλοκ του κέρδισε 61 έως 62 έδρες — αρκετές για να σχηματίσει μια πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των 120 εδρών.

Το κεντρώο κόμμα του πρωθυπουργού Γιαϊρ Λαπίντ, Yesh Atid, προβλεπόταν να κερδίσει 22 έως 24 έδρες και η ευρύτερη συμμαχία του 54 έως 55 έδρες. Ένα αδέσμευτο κόμμα κέρδισε τις υπόλοιπες έδρες.

Τα exit poll είναι συχνά λανθασμένα. Τα σαφέστερα αποτελέσματα ενδέχεται να μην προκύψουν μέχρι την Τετάρτη το πρωί και οι τελικοί αριθμοί δεν θα ανακοινωθούν μέχρι την Παρασκευή. Οι ηγέτες των κομμάτων δεν θα κληθούν να ορίσουν πρωθυπουργό πριν από την επόμενη εβδομάδα.

Εάν το μπλοκ της δεξιάς σημειώσει μια ισχνή έστω νίκη, θα επιτρέψει στον κ. Νετανιάχου, τον μακροβιότερο πρωθυπουργό του Ισραήλ, να επιστρέψει στα καθήκοντά του ακόμη και όταν δικάζεται για κατηγορίες διαφθοράς.

Μια νίκη του κ. Νετανιάχου θα έριχνε επίσης την τελευταία αυλαία σε μια από τις πιο ασυνήθιστες κυβερνήσεις του Ισραήλ: την πολυποίκιλη οκτακομματική συμμαχία του κ. Λαπίντ, η οποία ένωσε πολιτικούς αντιπάλους από τη δεξιά, την αριστερά και το κέντρο, και περιλάμβανε το πρώτο ανεξάρτητο αραβικό κόμμα, που είχε ενταχθεί σε έναν Ισραηλινό κυβερνητικό συνασπισμό.

Εάν τα exit poll αποδειχθούν σωστά, το Ισραήλ μπορεί να έβαλε τέλος σε ένα τετραετές πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο κανένας ηγέτης δεν μπορούσε να κερδίσει μια σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αφήνοντας τη χώρα χωρίς εθνικό προϋπολογισμό για μεγάλα χρονικά διαστήματα και επανειλημμένα επιστρέφοντας τους Ισραηλινούς ψηφοφόρους στις κάλπες.

Η πιθανή κατανομή των 120 εδρών της Κνέσετ

Ειδικότερα, η κατανομή των 120 εδρών της Κνέσετ με βάση τα αποτελέσματα του exit poll της κρατικής ισραηλινής τηλεόρασης έχει ως εξής:

Λικούντ (Βενιαμίν Νετανιάχου) – 30 έδρες

Yesh Atid – Υπάρχει Μέλλον (Γιαΐρ Λαπίντ) – 22 έδρες

Θρησκευτικός Σιωνισμός (Μπετσαλέλ Σμότριτς και Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ) – 15 έδρες

Παράταξη Εξουσίας (Μπένι Γκαντς) – 13 έδρες

Shas – Υπερορθόδοξοι Σεφαραδίτες (Αριέ Ντέρι) – 10 έδρες

Εβραϊσμός της Τορά – Υπερορθόδοξοι Ασκεναζί (Μοσέ Γκάφνι) – 7 έδρες

Israel Beitenu – Ισραήλ το Σπίτι μας (Αβιγκντόρ Λίμπερμαν) – 5 έδρες

Κόμμα των Εργατικών (Μεράβ Μιχαέλι) – 5 έδρες

Μέρετς – Αριστερά (Ζαχάβα Γκαλόν) – 4 έδρες

Ράαμ (Μανσούρ Αμπάς) – 5 έδρες

Χαντάς – Ταλ (Άιμαν Ούντε και Άχμαντ Τίμπι) – 4 έδρες

Σύνολο: Παράταξη Νετανιάχου – 62 έδρες

ΠΗΓΗ: Tηλεοπτικοί Σταθμοί Ισραήλ, JERUSALEM POST ,NEW YORK TIMES

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr