Βρετανικό Κοινοβούλιο

Ο επιχειρηματικός τομέας της Βρετανικής οικονομίας αναπτύχθηκε τον Δεκέμβριο ταχύτερα απ’ ότι αναμενόταν, αναβιώνοντας τις ελπίδες των οικονομικών αναλυτών, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα καταφέρει να τιθασσεύει τον πληθωρισμό του με ακριβά παρεμβατικά επιτόκια της BoE χωρίς να εισέλθει σε ύφεση στο τελευταίο τρίμηνο του 2023.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, ο δείκτης επιχειρηματικής παραγωγής S&P Global/Cips flash UK PMI – ένας δείκτης “υγείας” του Βρετανικού τομέα μεταποίησης και των υπηρεσιών που βασίζεται σε σφυγμομετρήσεις επιχειρήσεων – αυξήθηκε σε 51,7 τον τρέχοντα μήνα, από 50,7 τον Νοέμβριο και έναντι 50,9 που ήταν η εκτίμηση της αγοράς, άνοδος που είναι η μεγαλύτερη στο τελευταίο εξάμηνο. Οποιαδήποτε ένδειξη άνω του 50 καταδεικνύει πως η πλειονότητα των επιχειρήσεων παρουσίασε ανάπτυξη εργασιών.

Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται αντιμέτωπο με έναν επίμονο πληθωρισμό, τον οποίο η κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) έχει αναλάβει να περιορίσει, κυρίως διατηρώντας τα ιδιαίτερα υψηλά παρεμβατικά της επιτόκια, καθιστώντας το χρήμα ακριβό και με μικρότερη πολλαπλασιαστική ισχύ στην οικονομία. Μόλις χθες, η BoE αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της, αναβάλλοντας για το προσεχές μέλλον την αποκλιμάκωσή τους και μόνον όσο η Βρετανική οικονομία “αντέχει” να μην πληγεί θεμελιωδώς, παράλληλα με την μείωση του πληθωρισμού.

Η Βρετανική στερλίνα ενισχύεται περαιτέρω σήμερα έναντι του Αμερικανικού νομίσματος (GBPUSD), στο επίπεδο των 1,2783 Δολαρίων ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr