Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επετέθη χθες (και) στις ΗΠΑ για το “πάγωμα” της πώλησης των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία.

“Βγήκαν μπροστά για τα F-35 (οι ΗΠΑ) και μας απείλησαν. Στείλτε τους S-400 πίσω στη Ρωσία. Εμείς δεν είμαστε κράτος συναποτελούμενο από φυλές”, ανέφερε. Μάλιστα στην περίπτωση επιβολής αμερικανικών κυρώσεων για το θέμα των S-400, ο “σουλτάνος” δήλωσε ότι αν τους επιβληθούν θα επιβάλει και η Τουρκία από την πλευρά της, φτάνοντας στο σημείο να απειλήσει την Ουάσινγκτον λέγοντας ότι “δεν ξέρετε με ποιους έχετε να κάνετε”.

Νέα βέλη Ερντογάν κατά Μακρόν

Ο Τούρκος πρόεδρος συνέχισε την οξεία ρητορική κατά του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, αναφέροντας ότι με ψεύδη το άτομο που είναι επικεφαλής της Γαλλίας τα βάζει μαζί του. Απευθυνόμενος προς τον Μακρόν ανέφερε, “καταρχάς κοίτα τον εαυτό σου και κοίτα που πηγαίνεις”, υπενθυμίζοντας την χτεσινή ομιλία του στο Καϊζερί όπου ανέφερε ότι ο Γάλλος πρόεδρος χρειάζεται ψυχίατρο, προσθέτοντας ότι “πρέπει πράγματι να ελεγχθεί (ιατρικώς)”.

Και κατά του Βερολίνου

Επίσης με αφορμή την έφοδο της γερμανικής αστυνομίας σε τζαμί στο Βερολίνο, ο ερντογάν δήλωσε ότι «με τέτοιες επιθέσεις κατά των δικαιωμάτων των Μουσουλμάνων πολιτών ο ευρωπαϊκός φασισμός έχει εισέλθει σε μια νέα φάση”.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο η Ευρώπη με το μέτωπο που έχει ανοίξει με τους Μουσουλμάνους προετοιμάζει το δικό της τέλος. Μάλιστα «προειδοποίησε” ότι αν δεν αλλάξει σύντομα αυτή η κατάσταση, η Ευρώπη θα καταρρεύσει εκ των έσω.

Αλληλεγγύη Μητσοτάκη σε Μακρόν

Στο μεταξύ, την αλληλεγγύη του στον Γάλλο πρόεδρο εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τις προσωπικές προσβολές του Ταγίπ Ερντογάν κατά του Εμμανουέλ Μακρόν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με twett στα αγγλικά έγραψε: «Οι προσωπικές προσβολές κατά του Προέδρου Macron και η ρητορική μίσους που στοχεύει τη Γαλλία από την τουρκική ηγεσία είναι απαράδεκτη, τροφοδοτεί το θρησκευτικό μίσος και υπονομεύει την ειρηνική συνύπαρξη. Πλήρης υποστήριξη και αλληλεγγύη προς τον Εμμανουέλ Μακρόν και τον Γαλλικό λαό, που ακόμα πενθεί για ένα φρικτό έγκλημα».

Πηγή: economico.gr