επίθεση φιλίας Ερντογάν

Σε κλίμα τουλάχιστον βεβαρημένο για την τουρκική κυβέρνηση και με την τουρκική λίρα να φλερτάρει με μια ισοτιμία 8,5 λιρών προς ένα δολάριο, ο Τούρκος πρόεδρος επιδίδεται σε μια επίθεση φιλίας προς τις αμερικανικές επιχειρήσεις επιχειρώντας να προσελκύσει επενδύσεις στη χώρα του.

Επίθεση φιλίας Ερντογάν σε αμερικανικούς κολοσσούς 

Ο Ταγίπ Ερντογάν μίλησε για νέα εποχή στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης που είχε με τους εκπρόσωπους ορισμένων από τις μεγαλύτερες αμερικανικές επιχειρήσεις.

Ανάμεσά τους εκπρόσωποι των Boeing, Amazon, Microsoft, Kellogg, PepsiCo, Cisco, Procter & Gamble και Johnson & Johnson, οι οποίοι άκουσαν τον Τούρκο πρόεδρο να ευχαριστεί τις επιχειρήσεις επειδή εμπιστεύονται την Τουρκία και ζήτησε από τα στελέχη τους να συνδράμουν ώστε να βελτιωθούν οι σχέσεις της χώρας του με την υπερδύναμη.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας Sabah, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στις τριβές που έχει προκαλέσει στις σχέσεις των δύο χωρών η επιλογή της Αγκυρας να προμηθευτεί από τη Μόσχα τους πυραύλους S-400 και στις κυρώσεις που της επέβαλε η Ουάσιγκτον.

Υπογράμμισε πως η Τουρκία έχει καταβάλει και εξακολουθεί να καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να μην επιτρέψει στις εντάσεις αυτές να τορπιλίσουν τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών.

Τα πεπραγμένα και οι στόχοι 

Τόνισε πως οι δύο χώρες πρέπει να υιοθετήσουν μηχανισμούς που θα προωθήσουν τη μεταξύ τους οικονομική συνεργασία και την ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ εταίρων και υπενθύμισε πως προκειμένου να φθάσουν οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές στα 100 δισ. δολάρια, «χρειάζεται μια ειλικρινής προσέγγιση που θα βασίζεται στον σεβασμό και στα κοινά συμφέροντα και στις κοινές αξίες» ανάμεσα στις δύο χώρες.

Οι εμπορικές συναλλαγές ανάμεσα στην Τουρκία και στις ΗΠΑ ανήλθαν στα 21 δισ. δολάρια το 2019 και οι δύο σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ έχουν θέσει στόχο να τις αυξήσουν στα 100 δισ. δολάρια.

Μολονότι το διμερές εμπόριο απέχει ακόμη πολύ από αυτόν τον στόχο, είναι γεγονός ότι αυξάνεται σταθερά.

Ακόμη και την περασμένη χρονιά, εν τω μέσω της πανδημίας, σημείωσε αύξηση τα 21 δισ. δολάρια.

1700 αμερικανικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην Τουρκία 

Στο μεταξύ, δραστηριοποιούνται στην Τουρκία τουλάχιστον 1.700 αμερικανικές επιχειρήσεις που έχουν σύνολο περιουσιακών στοιχείων ύψους 31,2 δισ. δολαρίων και απασχολούν 78.000 άτομα. Υπενθύμισε, επίσης, πως «το σύνολο των αμερικανικών επενδύσεων στην Τουρκία έχει φθάσει τα 13 δισ. δολάρια».

Παράλληλα, τόνισε πως η χώρα του θα προσφέρει κίνητρα στους ξένους επενδυτές και θα μεριμνήσει ώστε να τους διευκολύνει να επωφεληθούν από αυτά τα κίνητρα.

Προσέθεσε πως η κυβέρνησή του «δίνει ιδιαίτερη προσοχή σε σχέδια και προγράμματα που θα επιταχύνουν τον τεχνολογικό μετασχηματισμό της χώρας, θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θα συνδράμουν στον ισοσκελισμό του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών» της Τουρκίας.

Κάλεσε, όμως, παράλληλα την υπερδύναμη να επιδείξει εποικοδομητική στάση και συμπλήρωσε πως στις σχέσεις των δύο χωρών αποτελούν πρόβλημα οι δασμοί στον χάλυβα και στο αλουμίνιο που έχει θέσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Πηγές αναφέρουν πως η τηλεδιάσκεψη διοργανώθηκε για να προετοιμάσει τη συνάντηση που θα έχει ο Τούρκος πρόεδρος με τον Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.

Ερντογάν: Το ραντεβού με 20 αμερικανικές επιχειρήσεις

Ρεπορτάζ της τουρκικής ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Ahval χαρακτηρίζει τον Τούρκο πρόεδρο, με αρκετή ειρωνεία, «τον καλύτερο μεσίτη του κόσμου».

Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Ερντογάν για λεηλασία της τουρκικής περιουσίας

O Τούρκος πρόεδρος παραδέχθηκε ότι η κεντρική τράπεζα είχε καταφύγει στα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας για να υπερασπιστεί το νόμισμα, τόνισε πως ενδέχεται να το επαναλάβει εάν κριθεί απαραίτητο και, προς μεγάλη έκπληξη της αγοράς, προσέθεσε ότι το ποσό που είχε δαπανηθεί στην πραγματικότητα έφθασε τα 165 δισ. δολάρια.

Η Τουρκία αντιμέτωπη με bank run

Ο Τούρκος πρόεδρος προειδοποίησε πως οι Αρχές της γειτονικής χώρας ενδέχεται να καταφύγουν και πάλι στα συναλλαγματικά διαθέσιμα «όταν χρειαστεί».

Η στροφή των Τούρκων επενδυτών στα κρυπτονομίσματα επιταχύνθηκε μετά τις 20 Μαρτίου, όταν ο Τούρκος πρόεδρος καθαίρεσε αιφνιδιαστικά τον κεντρικό τραπεζίτη Νατσί Αγκμπάλ.

Ακολούθησε νέα κατάρρευση του νομίσματος κατά περίπου 10% μέσα στις επόμενες ημέρες, αλλά και περαιτέρω δολαριοποίηση των αποταμιεύσεων. Σε εκείνο το χρονικό διάστημα οι αγορές ψηφιακών νομισμάτων έφτασαν στην Τουρκία σε αξία τα 2,8 δισ. δολάρια (φωτ. AP).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr