Τις ικεσίες του Ντόναλντ Τραμπ του Νεώτερου προς τον πατέρα του, την ώρα που έξαλλοι διαδηλωτές εισέβαλλαν στο Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον στις 6 Ιανουαρίου του 2021 αποκάλυψε η Επιτροπή του Κογκρέσου που έχει συσταθεί για να ερευνήσει την υπόθεση.

Σύμφωνα με γραπτά μηνύματα που διαβάστηκαν στη συνεδρίαση της επιτροπής, ο γιος του τέως προέδρου των ΗΠΑ επικοινώνησε την ώρα του χάους με τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, Μαρκ Μέντοουζ και του ζήτησε ο Ντόναλντ Τραμπ «να καταδικάσει αμέσως αυτές τις μ@@@@κίες», με τον Μέντοουζ να απαντά «τον πιέζω, συμφωνώ».

Τα μηνύματα των παρουσιαστών

Ο νεώτερος Τραμπ επανήλθε γράφοντας ότι «χρειαζόμαστε ένα μήνυμα από το Οβάλ Γραφείο. Πρέπει να φύγει τώρα, τα πράγματα πήγαν πολύ μακριά και έχουν ξεφύγει από κάθε έλεγχο». Αντίστοιχα μηνύματα έλαβε ο Μέντοουζ και από τους παρουσιαστές του Fox News, Σον Χάνιτι και Λόρα Ίνγκραμ, οι οποίοι επίσης ήταν υποστηρικτές του Τραμπ.

«Μπορεί να κάνει δήλωση, να πει στον κόσμο να φύγει από το Καπιτώλιο;», ρώτησε ο Χάνιτι, με τον Μέντοουζ να απαντά ότι ο Τραμπ πρέπει να κάνει τηλεοπτικό διάγγελμα ή να γράψει στο Twitter να αποσυρθούν από το Καπιτώλιο οι υποστηρικτές του. Ωστόσο, όπως είναι ήδη γνωστό, κάτι τέτοιο δεν συνέβη.

Ο Λευκός Οίκος ήξερε

Διαβάζοντας τα μηνύματα στην επιτροπή, η Ρεπουμπλικανή Λιζ Τσένι υπογράμμισε ότι δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για το ότι ο Λευκός Οίκος γνώριζε επακριβώς τι συνέβαινε στο Καπιτώλιο, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι ο Μέντοουζ αντιμετωπίζει κατηγορία απείθειας προς την Επιτροπή, καθώς αρνείται να συνεργαστεί για την έρευνα.

Εμφανιζόμενος στο Fox News, δήλωσε ότι η Επιτροπή για τα αιματηρά γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου δεν είναι τίποτα άλλο από μια ακόμα απόπειρα των Δημοκρατικών να βάλλουν κατά του Τραμπ. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι και η δικαιοσύνη φαίνεται ότι είναι με το… μέρος της Επιτροπής.

Τα προεδρικά έγγραφα

Συγκεκριμένα, δικαστήριο απέρριψε αίτημα του Τραμπ, ώστε η Επιτροπή να μην έχει πρόσβαση σε έγγραφα σχετικά με την έρευνά της για την επίθεση στο Καπιτώλιο. Τα έγγραφα αυτά αφορούν σε επίσημα προεδρικά ημερολόγια, σημειώσεις, σχεδιάσματα ομιλιών και άλλα στοιχεία σχετικά με την μοιραία εκείνη μέρα.

Τα έγγραφα αυτά βρίσκονται στη δικαιοδοσία των Εθνικών Αρχείων των ΗΠΑ και μετά την απόφαση του δικαστηρίου, πλέον μπορούν να παραδωθούν στην Επιτροπή, η οποία και θα κρίνει τη σημασία τους σχετικά με το ρόλο που έπαιξε ο Τραμπ την ημέρα της εισβολής των οπαδών του στο Καπιτώλιο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr