Δεν περίμενε καν να ορκιστεί και πέρασε στην επίθεση ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων και «αγαπημένο παιδί» του Ερντογάν, Ερσίν Τατάρ, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών στα Κατεχόμενα, καλώντας τους Ελληνοκύπριους και τους Έλληνες να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εγκαταλείποντας την «αδιάλλακτη στάση», ενώ ξεκαθάρισε ότι η τουρκική πλευρά δε θα παραιτηθεί των δικαιωμάτων της.

«Δεν θα παραιτηθούμε των δικαιωμάτων μας»

«Tείνω χείρα ειρήνης, χείρα φιλίας προς τον ελληνοκυπριακό λαό. Είμαι έτοιμος να καθίσω στο τραπέζι και να οδηγήσω σε αποτέλεσμα το Κυπριακό στη βάση των πραγματικοτήτων. Πιστεύω ότι η κατάληξη του Κυπριακού σε αποτέλεσμα, θα εξασφαλίσει μεγάλο όφελος στην περιοχή μας, θα καταστεί παράδειγμα για τη διεθνή κοινότητα και θα είναι ωφέλιμο για τους δύο λαούς και τα δύο κράτη. Πιστεύω ειλικρινά ότι μαζί με την κατάληξη του Κυπριακού σε αποτέλεσμα, θα αναπτυχθούν οι σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερσίν Τατάρ.

Σημείωσε δε ότι «δε θα είναι δύσκολο να καθίσουμε στο τραπέζι και να φτάσουμε σε μια συμφωνία, αν οι Ελληνοκύπριοι και Ελλαδίτες φίλοι μας διαβάσουν σωστά τις στρατηγικές, οικονομικές και κοινωνικές ισορροπίες λαμβάνοντας υπόψη το μέλλον. Αν δεν το κάνουν αυτό και συνεχίσουν την αδιάλλακτη στάση τους, να ξέρουν ότι δεν θα παραιτηθούμε των δικαιωμάτων μας. Θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα και θα προστατεύσουμε μέχρι τέλους τα δικαιώματα του λαού μας».

Προς ΟΗΕ: Να είστε… δίκαιοι

Τέλος, απευθυνόμενος στα Ηνωμένα Έθνη και την ΕΕ σημείωσε: «Να είστε δίκαιοι. Ο τουρκοκυπριακός λαός ουδέποτε θα παραιτηθεί από το να διοικεί τον εαυτό του, από την κυριαρχία του. Βγείτε πλέον από τα καλούπια. Σκεφτείτε διαφορετικά. Ο δρόμος που ακολουθήσατε μέχρι σήμερα δεν διασφάλισε την επίτευξη συμφωνίας στην Κύπρο, αντιθέτως την εμπόδισε. Εγώ και η ομάδα μου είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε μαζί σας. Αρκεί να μην παραγνωρίζετε τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού».

Υπενθυμίζεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κυριάκος Κούσιος, αντέδρασε με επιφυλακτικότητα στη νίκη Τατάρ, λέγοντας ότι η Λευκωσία περιμένει να διαπιστώσει αν ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων θα ανταποκριθεί σε πρόσκληση του ΓΓ την ΟΗΕ σε άτυπη πενταμερή.

Πηγή: economico.gr