Η ευρωπαϊκή αγορά παραμένει σε πολύ ελκυστικά επίπεδα αποτιμήσεων, ακόμη και μετά την πρόσφατη καλύτερη σχετική απόδοσή της έναντι των ΗΠΑ, εκτιμά η JP Morgan. Στη σχετική μέτρηση P/E, η Ευρωζώνη συνεχίζει να διαπραγματεύεται σχεδόν με discount ρεκόρ έναντι των ΗΠΑ

Σοκ προκάλεσε στις χρηματιστηριακές αγορές η υποβάθμιση του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου των ΗΠΑ από τον οίκο Fitch. Ωστόσο, ο Jamie Dimon της JP Morgan έχει άλλη άποψη και υποβαθμίζει τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Η υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας των Ηνωμένων Πολιτειών από τη Fitch Ratings τελικά δεν έχει σημασία, δήλωσε η JPMorgan Chase.
Ο CEO Jamie Dimon είπε στο CNBC.

«Δεν έχει τόση σημασία» γιατί είναι η αγορά και όχι οι οίκοι αξιολόγησης που καθορίζουν το κόστος δανεισμού, είπε ο Dimon στον Leslie Picker του CNBC.

  • Ωστόσο, είναι «γελοίο» ότι άλλες χώρες έχουν υψηλότερες αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας από τις ΗΠΑ όταν εξαρτώνται από τη σταθερότητα που δημιουργείται από τις ΗΠΑ και τον στρατό τους, πρόσθεσε ο Dimon.

Ο CEO της JPMorgan Chase. Jamie Dimon

«Το να μην έχει ΑΑΑ η Αμερική είναι κάπως γελοίο», είπε ο Ντίμον. «Είναι ακόμα το πιο ευημερούν έθνος στον πλανήτη, είναι το πιο ασφαλές έθνος στον πλανήτη».

Ο οργανισμός έθεσε σε επιφυλακή την αξιολόγηση των ΗΠΑ τον Μάιο, αφού μέλη του Κογκρέσου αρνήθηκαν να αυξήσουν το ανώτατο όριο του χρέους και οδήγησαν τη χώρα σε σχεδόν χρεοκοπία.

«Πρέπει να απαλλαγούμε από το ανώτατο όριο του χρέους», είπε ο Ντίμον. ″Χρησιμοποιείται και από τα δύο μέρη” με τρόπους που σπέρνουν αβεβαιότητα στις αγορές, είπε.

Fed, AI και Ουκρανία

Στην ευρεία συνέντευξη, ο Dimon έθιξε θέματα όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η οικονομία των ΗΠΑ, η ρύθμιση των τραπεζών και η γεωπολιτική.

Χαρακτήρισε την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT «μια αλλαγή παιχνιδιών» που πιθανότατα θα βοηθήσει τις μελλοντικές γενιές να ζήσουν περισσότερο, καλύτερη ζωή.

«Πρέπει να γίνει σωστά», πρόσθεσε ο Ντίμον. «Ανησυχώ γιατί θα το χρησιμοποιήσουν και οι κακοί».

Η αμερικανική οικονομία, είπε, υποστηρίζεται από την καταναλωτική και επιχειρηματική δύναμη, τη χαμηλή ανεργία και τους υγιείς ισολογισμούς.

«Είναι πολύ καλό, ακόμα κι αν πάμε σε ύφεση», είπε ο Dimon. «Το τμήμα των σύννεφων καταιγίδας είναι ακόμα εκεί», πρόσθεσε, αναφερόμενος σε μια προειδοποίηση που έδωσε πέρυσι για την οικονομία.

Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τον Dimon είναι οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι που δημιουργούνται από τον πόλεμο στην Ουκρανία και η προσπάθεια της Federal Reserve να χαλιναγωγήσει τον ισολογισμό της, γνωστή ως ποσοτική σύσφιξη , είπε.

Επίπτωση στον καταναλωτή

Ο Dimon επέκρινε τις προσπάθειες των ρυθμιστικών αρχών να ενισχύσουν τα πρότυπα στις τράπεζες των ΗΠΑ, λέγοντας ότι οι προτάσεις που παρουσιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα ήταν «τεράστια απογοητευτικές».

Οι τράπεζες θα αναγκαστούν να διατηρούν περισσότερα κεφάλαια ως μαξιλάρι έναντι διαφόρων κινδύνων, που θα επηρεάσουν τους καταναλωτές, επειδή ο κλάδος θα εκχωρήσει περισσότερα προϊόντα σε μη τραπεζικούς παίκτες, προειδοποίησε ο Dimon. Αυτό συνέβη στην αγορά ενυπόθηκων δανείων των ΗΠΑ, στην οποία κυριαρχούν εταιρείες όπως η Rocket Mortgage.

Μέρος των αλλαγών περιλαμβάνει τις τράπεζες που εγκαταλείπουν τα μοντέλα εσωτερικού κινδύνου για πιο τυποποιημένες εκδόσεις από την Federal Reserve.

«Αν ήμουν η Fed, θα πρόσεχα να πω ότι τα μοντέλα τους είναι τέλεια», είπε ο Dimon. «Θυμηθείτε, τα μοντέλα τους δεν έδειχναν πληθωρισμό και δεν έδειχναν επιτόκια 5%» κατέληξε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr