Για αυταρέσκεια κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν παραδέχεται τα απανωτά λάθη της στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Όπως είπε «έρχεστε εδώ για να μας πείτε πόσο καλά τα κάνατε» σημειώνοντας ότι «αν αυτή είναι η διαπίστωση μετά από 4.500 νεκρούς τότε είναι δύσκολο να βρούμε κοινή βάση».

Έλλειψη ενσυναίσθησης

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «δεν θα είχαν χαθεί ανθρώπινες ζωές αν εγκαίρως είχαν ληφθεί μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης του ΕΣΥ» και υπήρχαν έλεγχοι στους χώρους εργασίας, όπως και «αν η κυβέρνηση δεν διακατέχονταν από το σύνδρομο του παντογνώστη. Αν δεν συμπεριφερόσασταν με ανεμελιά». Επίσης «αν δεν έδειχναν προς την μεριά του πολίτη τον ένοχο εσείς και οι υπουργοί σας» και «αν γίνονταν μαζικά τεστ, αν υπήρχε έγκαιρη χαρτογράφηση του ιού». Ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως «όλα αυτά τα “αν” που βασανίζουν κάθε πολίτη η κυβέρνηση κι εσείς κ.Μητσοτάκη τα ξεπερνάτε χωρίς να τα απαντάτε και με έλλειψη συναίσθησης». Ζήτησε μάλιστα «να μην προκαλείτε ετούτη την ώρα με απευθείας αναθέσεις και μέτρα αντιλαϊκού χαρακτήρα».

«Άστοχες και μακάβριες στατιστικές»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως «είμαστε 2,5 μήνες σε σκληρό lockdown, κι έχουμε γράψει δραματικές απώλειες. Τι κάνει η υπεύθυνη κυβέρνηση; Αναλώνεται σε άστοχες και μακάβριες στατιστικές». Όπως δήλωσε, «οι νεκροί δεν είναι στατιστική. Είναι άνθρωποι». Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για λάθη και παλινωδίες. Επικαλέστηκε μάλιστα τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη για τη μη λήψη μέτρων στις 26-28 Οκτωβρίου και τους εορτασμούς του Αγ.Δημητρίου στην Θεσσαλονίκη για λόγους σεβασμού στην θρησκευτική πίστη. Σημείωσε ότι «το ψέμα επιστρατεύεται για να καλύψει την ανικανότητα» σημειώνοντας ότι οι πολίτες δεν πειθαρχούν στα μέτρα «γιατί δεν σας έχουν εμπιστοσύνη. Γιατί έχουν καταλάβει ότι έχετε χάσει τον έλεγχο».

Μειωμένα κονδύλια για τη δημόσια Υγεία

«Ό, τι κι αν λέει η συντεταγμένη προπαγάνδα δεν είστε ο πρωθυπουργός που δεν έχει καμία ευθύνη αλλά ο ανεύθυνος πρωθυπουργός» σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας. Τόνισε μάλιστα πως αυτό «συνδέεται με συγκεκριμένες αξίες, ιδέες και στρατηγικές που σας καθορίζουν». Μίλησε για «αμέριστο ενδιαφέρον για κάποιες κοινωνικές ελίτ και την αμέριστη αδιαφορία σας για κάποιες άλλες κατηγορίες» αφού «η παράταξή σας κι εσείς προσωπικά έχετε απολύσει και υποβαθμίσει τους ανθρώπους του δημόσιου χώρου και της δημόσιας υγείας». Επικαλέστηκε μάλιστα τα μειωμένα κονδύλια για την δημόσια υγεία στον προϋπολογισμό γιατί «το πιστεύω σας δεν είναι η δημόσια υγεία, είναι η ιδιωτική». Αποκάλεσε μάλιστα «ατύχημα» το ότι «οι ιδεολογικοί πολέμιοι του ΕΣΥ είναι στα ηνία της χώρας αυτή την κρίσιμη στιγμή».

«Αρνείστε να ακούσετε την κριτική των ειδικών»

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στα ζητήματα διαφάνειας. Είπε πως «όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο για το διπλό σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων» εσείς «το ξορκίσατε». Μίλησε ακόμη και για για απολύσεις δημοσιογράφων που αναφέρθηκαν στο θέμα. Ενδεικτικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «αρνείστε να ακούσετε την κριτική των ειδικών και να δώσετε στην δημοσιότητα τα πρακτικά της επιτροπής των λοιμωξιολόγων. Ακόμη και να πάμε σε ένα συμβούλιο αρχηγών παρουσία των λοιμωξιολόγων. Αρνείστε να συγκαλέσετε την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας με την συμμετοχή του υπουργείου Υγεία και των ειδικών».

Περί εμβολιασμών

Ειδικά για το θέμα των εμβολιασμών, ο Αλέξης Τσίπρας αμφισβήτησε το κυβερνητικό σχέδιο. Είπε πως άμεσα «αντί για 1018 εμβολιαστικά κέντρα θα λειτουργήσουν 144, με αποτέλεσμα οι ηλικιωμένοι να πηγαίνουν στα νοσοκομεία με κίνδυνο να κολλήσουν». Συμπέρανε πως «για να φτάσουμε στο στόχο που θέσατε για το Μάρτη θα πρέπει να έχουν πενταπλασιαστεί οι εμβολιασμοί. Ποιος πολίτης θα πιστέψει ότι αυτό είναι πιθανό να γίνει». Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις πατέντες των εμβολίων επισημαίνοντας ότι την πρόταση έχει κάνει «ο διακεκριμένος καθηγητής κ. Μόσιαλος» τονίζοντας ότι το εμβόλιο «είναι δημόσιο αγαθό και η Ε.Ε χρηματοδότησε τις έρευνες που έγιναν για τα εμβόλια».

Πηγή: VouliWatch

Πηγή: economico.gr