Ο Ελ Εριάν εκτίμησε ότι οι προσδοκίες των αγορών για τις επικείμενες μειώσεις επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ είναι εσφαλμένες

Σε πραγματική «κολοκυθιά» σχετικά με τη μείωση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες έχουν αποδυθεί οι αγορές και οι αναλυτές, επικεντρώνοντας τις προβλέψεις τους κυρίως στο μέγεθος της αποκλιμάκωσης των επιτοκίων, αλλά και στο χρόνο που αυτές θα αρχίσουν, ιδίως από τους δύο «μεγάλους παίκτες», FED και ΕΚΤ. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιοι που εκφράζουν ακόμα σκεπτικισμό.

Πιο αργά, λιγότερο έντονα

Ένας από αυτούς είναι και ο οικονομολόγος Μοχαμέντ Ελ Εριάν, ο οποίος εκτίμησε ότι οι προσδοκίες των αγορών για τις επικείμενες μειώσεις επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ είναι εσφαλμένες. Σύμφωνα με το Bloomberg ο Ελ Εριάν είπε σε συνέδριο της UBS στο Χονγκ Κονγκ ότι πιστεύει πως “οδεύουμε στη μετατόπιση της νομισματικής πολιτικής (pivot), αλλά σε σύγκριση με αυτό που περιμένουν οι αγορές δεν θα έρθει ούτε τόσο γρήγορα, ούτε θα είναι τόσο έντονη“.

Όπως πρόσθεσε ο ίδιος με χαρακτηριστικό τρόπο, “δεν θα με εξέπληττε αν οι μειώσεις άρχιζαν πιο αργά από ό,τι αναμένεται, πιθανώς στις αρχές του καλοκαιριού, ούτε αν κλείσουμε το έτος με περικοπές πιο κοντά σε αυτό που έχει σηματοδοτήσει η Fed, δηλαδή 75 μονάδες βάσης (0,75%) σε αντίθεση με εκείνο που έχει τιμολογήσει η αγορά“.

Σημειώνεται ότι οι traders τιμολογούν περίπου διπλάσιο εύρος περικοπών κατά 140 μονάδες (1,4%) εντός 2024, ενώ στην αρχή της εβδομάδας οι προσδοκίες είχαν φτάσει έως και τις 175 μ.β. πριν την ισχυρή έκθεση για τις λιανικές πωλήσεις και τις δηλώσεις του αξιωματούχου της Fed Κρίστοφερ Γουόλερ, ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα δεν πρέπει να βιαστεί με τις περικοπές του κόστους δανεισμού.

Υποτίμηση του πληθωρισμού

Σύμφωνα με τον Ελ Εριάν, οι αγορές υποτιμούν τον πληθωρισμό ειδικά στις υπηρεσίες, που τρέχει ακόμα ταχύτερα από ό,τι στα αγαθά και θα χρειαστεί να επιβραδυνθεί με πολύ πιο έντονο ρυθμό, πριν οι κεντρικές τράπεζες αλλάξουν πολιτική. Επιπλέον, ο γνωστός οικονομολόγος απέκλεισε το ενδεχόμενο να αναθεωρήσει η Fed την εντολή της για τον ρυθμό αύξησης των τιμών λέγοντας ότι αυτό θα έπληττε την αξιοπιστία της.

Αν είσαι μία κεντρική τράπεζα που έχει κάνει πλήθος λαθών νομισματικής πολιτικής τα πρόσφατα χρόνια, το τελευταίο που θες να κάνεις είναι να δώσεις την εντύπωση ότι σκέφτεσαι να αλλάξεις το στόχο σου, οπότε δεν περιμένω κάποια μεταβολή του στόχου για τον πληθωρισμό“, ανέφερε χαρακτηριστικά, αφήνοντας “αιχμές” και για την πολιτική των κεντρικών τραπεζών κατά το τελευταίο διάστημα των πολλαπλών κρίσεων.

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά για την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ, ο Ελ Εριάν εκτίμησε ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του Δημοσίου των ΗΠΑ θα κλείσει το έτος πιο κοντά στο 4,5% παρά στο 3,5% και ότι η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας θα είναι περίπου 1% με 2%, καθώς επανέρχεται η κανονικότητα μετά το άλμα των αποταμιεύσεων λόγω πανδημίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr