Επιτόκια: Και η JP Morgan προβλέπει τη μείωσή τους εντός του 2024

Ένας-ένας, οι διεθνείς οικονομικοί οίκοι και τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα καταθέτουν τις εκτιμήσεις τους σχετικά με το χρόνο κατά τον οποίο οι κεντρικές τράπεζες θα αρχίσουν την αποκλιμάκωση των επιτοκίων, τα οποία εδώ και σχεδόν δύο χρόνια έχουν πάρει την ανιούσα, στην προσπάθεια τιθάσευσης του πληθωρισμού. Σύμφωνα, λοιπόν, με τις εκτιμήσεις του αμερικανικού κολοσσού της επενδυτικής τραπεζικής, της JP Morgan που περιλαμβάνονται σε νέα έκθεσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή, οι μειώσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα αρχίσουν νωρίτερα. Ειδικότερα, η JP Morgan θεωρεί ότι η ΕΚΤ θα ξεκινήσει τον κύκλο των μειώσεων των επιτοκίων της από τον Ιούνιο και όχι τον Σεπτέμβριο όπως προέβλεπε προηγουμένως.

Μείωση κατά 100 μονάδες βάσης

Παράλληλα, οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας αναμένουν πως η ΕΚΤ θα μειώσει συνολικά τα επιτόκιά της κατά 100 μονάδες βάσης έως το τέλος του έτους, έναντι 75 μονάδων βάσης που έκρινε προηγουμένως. «Για να αποφύγει την αύξηση του αριθμού των περικοπών από τρεις σε πέντε, εκτιμούμε ότι η ΕΚΤ θα αποφύγει μια κίνηση τον Ιούλιο και στη συνέχεια θα ξεκινήσει συνεχόμενες μειώσει τον Σεπτέμβριο», αναφέρεται στην έκθεση της JP Morgan.

Σημειώνεται ότι σχεδόν τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων σε έρευνα του Bloomberg είναι πεπεισμένοι ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν θα περιμένουν πολύ ούτε θα ενεργήσουν πολύ νωρίς – αφού κατηγορήθηκαν ευρέως για καθυστέρηση στην ανταπόκριση στο σοκ τιμών της ηπείρου. Οι οικονομολόγοι και οι αναλυτές των αγορών προβλέπουν μειώσεις κατά τέσσερις μονάδες στο κόστος δανεισμού φέτος και άλλες τρεις το 2025 – ανεβάζοντας το επιτόκιο καταθέσεων στο 2,25%.

Η θέση των «γερακιών»

Επισημαίνεται πως δεν αναμένονται αλλαγές την επόμενη εβδομάδα, όταν το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα συγκεντρωθεί για την πρώτη συνεδρίαση του έτους. Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι ορισμένα μέλη του ΔΣ της ευρωτράπεζας, τα οποία θεωρούνται ότι ανήκουν στα λεγόμενα «γεράκια», έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο οι όποιες μειώσεις στα επιτόκια να καθυστερήσουν, εξαρτώντας τις αποφάσεις της ΕΚΤ από την πορεία του πληθωρισμού, αλλά και επιμέρους μεγεθών του, όπως ο δομικός πληθωρισμός.

Τα ίδια μέλη της ΕΚΤ επισημαίνουν ότι θα πρέπει να διαπιστωθούν και οι επιδράσεις στα διάφορα μεγέθη και της νέας κρίσης που έχει ξεσπάσει στη Μέση Ανατολή, καθώς και στις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις, τονίζοντας ότι μια μείωση στα επιτόκια, η οποία λίγο καιρό μετά θα ακολουθηθεί από μια νέα αύξηση, αν υπάρξουν νέες πληθωριστικές πιέσεις, θα ήταν δώρο άδωρο, καλώντας την κεντρική τράπεζα της ΕΕ να δείξει υπομονή πριν προχωρήσει σε αποφάσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr