Επτά προτάσεις από το Οικονομικό Επιμελητήριο για τις ανατιμήσεις

Ενα πακέτο προτάσεων που στόχο έχει την απορρόφηση, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, των κραδασμών από τις ανατιμήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες καταθέτει στον δημόσιο διάλογο το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Δυσοίωνες προβλέψεις 

Δεδομένου ότι οι τιμές διεθνώς αυξάνονται, κυρίως λόγω των προβλημάτων που δημιούργησε η πανδημία στην εφοδιαστική αλυσίδα αλλά και της αυξημένης ζήτησης, οι αυξήσεις στο «καλάθι» του καταναλωτή φαίνεται ότι δεν θα είναι τόσο παροδικές όσο αναμενόταν. Για τον λόγο αυτό απαιτείται κοινή προσέγγιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Είναι αναγκαία μια εργαλειοθήκη ευρωπαϊκής πολιτικής για τον συντονισμό των εθνικών αντιδράσεων στις δραματικές αυξήσεις τιμών. Ειδικότερα, σήμερα που οι ευρωπαϊκές οικονομίες έχουν αρχίσει και ανακάμπτουν εντυπωσιακά, η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να δείξει ομοψυχία και ενότητα απέναντι στο νέο κύμα των ανατιμήσεων.

Επτά προτάσεις για την απορρόφηση των κραδασμών

Οι προτάσεις του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος έχουν στόχο την ομαλή λειτουργία της ελληνικής οικονομίας και είναι οι εξής:

• Αύξηση της επιδότησης του ρεύματος ανά μεγαβατώρα στη χονδρεμπορική, με δημοσιονομικό κόστος άνω των 500 εκατ. ευρώ.

• Αύξηση του επιδόματος θέρμανσης για το επόμενο εξάμηνο και διεύρυνση των δικαιούχων μέσω των εισοδηματικών κριτηρίων. Κόστος: 250 εκατ. ευρώ.

Αύξηση της επιδότησης του ρεύματος στη χονδρεμπορική ζητεί το Οικονομικό Επιμελητήριο.

• Κατάθεση προτάσεων και επιδότηση νέων έργων με στόχο την αποθήκευση της ενέργειας και ειδικότερα του φυσικού αερίου. Η αποθήκευση του φυσικού αερίου θα μπορέσει να αποτελέσει ένα πολυεργαλείο για την ελληνική οικονομία.

Δραστική μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης 

• Μείωση κατά 50% για το επόμενο εξάμηνο του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και στον καφέ και επαναξιολόγησή του στο τέλος του διαστήματος.

• Αμεση μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 20%, και για όσα προϊόντα είναι ήδη στο 13% να φτάσει στο 6%.

• Αμεση ενεργοποίηση νέου κύκλου «Εξοικονομώ», με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση των νοικοκυριών αλλά και επέκταση του προγράμματος σε ΜμΕ.

• Αμεση κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης του εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr