7 στις 10 επιχειρήσεις στην Ελλάδα δεν βρίσκουν το κατάλληλο προσωπικό

Επτά στις δέκα επιχειρήσεις στην Ελλάδα δεν βρίσκουν το κατάλληλο προσωπικό και αυτό αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για την αγορά και την οικονομία, όπως δείχνει η τριμηνιαία έρευνα της Manpower.

Επτά στις δέκα επιχειρήσεις δεν βρίσκουν το κατάλληλο προσωπικό

Από την έρευνα προκύπτει ότι επτά στις δέκα επιχειρήσεις στη χώρα μας (περίπου το 72%) δεν μπορούν να βρουν το κατάλληλο και αναγκαίο προσωπικό για τις επιχειρήσεις τους. Λίγους μήνες νωρίτερα, στις αρχές του έτους, το ποσοστό αυτό ήταν ακομη υψηλότερο: Η Ελλάδα, με 80%,  κατέγραφε το υψηλότερο ποσοστό σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική στον δείκτη δυσκολίας των εργοδοτών για την κάλυψη των θέσεων εργασίας με το κατάλληλο προσωπικό.

Το 80% ήταν και ρεκόρ 12ετίας για την Ελλάδα – από το 2008 οπότε και ξεκίνησε η διενέργεια της έρευνας που αφορά την αναζήτηση κατάλληλου προσωπικού (ταλέντων).

Οι τομείς με την υψηλότερη ζήτηση

Με βάση τα στοιχεία του τελευταίου τριμήνου, οι τέσσερις τομείς με τη μεγαλύτερη δυσκολία κάλυψης των θέσεων εργασίας είναι:

  • Πληροφορική – Δεδομένα (31%),
  • Βιομηχανία- Παραγωγή (21%),
  • Εφοδιαστική αλυσίδα – Επιχειρησιακές Λειτουργίες (20%)
  • Πωλήσεις – Μάρκετινγκ (19%).

Αντιστοίχως οι τέσσερις προσωπικές δεξιότητες με την μεγαλύτερη δυσκολία εύρεσης είναι οι εξής:

  • Ηγεσία και Κοινωνική Επιρροή (58%),
  • Ανάληψη Πρωτοβουλιών (51%),
  • Δημιουργικότητα και Αυθεντικότητα (49%)
  • Κριτική Σκέψη και Ανάλυση (48%).

Τα 11 επαγγέλματα με την υψηλότερη ζήτηση

Ενδεικτικό του προβλήματος είναι το γεγονός ότι την ώρα που το 35% των επιχειρήσεων αδυνατεί να βρει εργαζόμενους και στελέχη με τις κατάλληλες δεξιότητες, η ανεργία στη χώρα μας βρίσκεται στο υψηλότερο ποσοστό της Ευρώπης.

Κατά την ίδια περίοδο καταγραφής των προβλημάτων στελέχωσης από την εταιρεία Manpower, ανάλογη έρευνα του ΣΕΒ ανέδειξε τα επαγγέλματα με την υψηλότερη ζήτηση στην αγορά εργασίας.

Η έρευνα καταγράφει έντεκα επαγγέλματα που εμφανίζουν την μεγαλύτερη αύξηση απασχόλησης κατά την περίοδο 2013 – 2019 και τα οποία αμείβονται με καλύτερες αμοιβές σε σχέση με το μέσο όρο. Πρόκειται για τεχνικούς του τομέα της πληροφόρησης και επικοινωνίας, υπαλλήλους γενικών καθηκόντων και χειριστές μηχανών με πληκτρολόγιο, υπαλλήλους εξυπηρέτησης πελατών, υπαλλήλους καταγραφής αριθμητικών δεδομένων και υλικών, πωλητές, χειροτέχνες και τυπογράφους, ηλεκτρολόγους και ηλεκτρονικούς, τεχνίτες επεξεργασίας τροφίμων, επεξεργασίας ξύλου, ειδών ένδυσης, χειριστές σταθερών βιομηχανικών εγκαταστάσεων, μηχανημάτων και εξοπλισμού, συναρμολογητές (μονταδόροι) και οδηγούς μέσων μεταφοράς και χειριστές κινητού εξοπλισμού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr