Ερχεται επέκταση των υποχρεωτικών εμβολιασμών

Tα μέτρα του άτυπου lockdown για τους ανεμβολίαστους που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ήταν το πρώτο βήμα στην νέα, δύσκολη, μάχη κατά της πανδημίας που ξεκινά το φθινόπωρο. Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, θα είναι η επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών στον ενδεδειγμένο – αλλά όχι μακρινό χρόνο – και σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες.

Το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας άφησαν ανοιχτό τόσο ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Παραμένει πάντοτε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει επέκταση του μέτρου σε μεταγενέστερο χρόνο, αναλόγως με την εξέλιξη του ιού και των δεδομένων», είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα της διεύρυνσης της υποχρεωτικότητας συζητήθηκε εκτεταμένα στις τελευταίες συσκέψεις στο Μαξίμου.

Στο 53,5% του πληθυσμού η εμβολιαστική κάλυψη

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η εμβολιαστική κάλυψη φθάνει στο 53,5% του γενικού πληθυσμού και στο 62,7% του ενήλικου πληθυσμού – ποσοστό που δεν διασφαλίζει σε καμία περίπτωση τείχος ανοσίας, εν μέσω μάλιστα της επέλασης της μετάλλαξης Δέλτα. Η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ επίσης οδεύει προς το 70% σε μέσο πανελλαδικό επίπεδο με ιδιαίτερη επιβάρυνση σε συγκεκριμένα περιφερειακά νοσοκομεία, ενώ και ο υψηλός δείκτης θετικότητας προδιαγράφει δύσκολο φθινόπωρο.

Όλα αυτά συνεκτιμήθηκαν στις συσκέψεις υπό τον πρωθυπουργό και το σενάριο που κερδίζει έδαφος αυτή τη στιγμή είναι η επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικότητας του εμβολίου με τις σχετικές ανακοινώσεις να παραπέμπονται στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Στο επίκεντρο στρατός, εκπαιδευτικοί, δημόσιοι υπάλληλοι

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικότητας του εμβολίου θα αφορά στο δημόσιο τομέα και το στρατό, και ενδεχομένως και τους εκπαιδευτικούς με τις ακριβείς ομάδες για τις οποίες θα γίνει υποχρεωτικό το εμβόλιο να είναι ακόμη σε επεξεργασία από τους ειδικούς.

Ανοιχτό ερώτημα είναι το τι θα γίνει με τους ένστολους καθώς και σε ορισμένα από τα σώματα ασφαλείας καταγράφονται χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Λιμενικού Σώματος όπου έχει εμβολιαστεί μόνον το 65% των υπηρετούντων, γεγονός που οδήγησε τον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη να παρέμβει ζητώντας με επιστολή του αύξηση των ρυθμών εμβολιασμού.

Παρά τις διαπιστώσεις αυτές ωστόσο, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση «παγώνει» – επί του παρόντος τουλάχιστον – την επέκταση της υποχρεωτικότητας στους ένστολους καθώς εκτιμάται ότι τα σώματα ασφαλείας έχουν ήδη δεχθεί «υψηλή πίεση» στην διάρκεια της πανδημίας.

Το FDA ανοίγει τον δρόμο

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πάντως ότι η απόφαση του αμερικανικού FDA που έδωσε οριστική έγκριση του Pfizer δείχνει, σε διεθνές πλέον επίπεδο, το δρόμο προς την υποχρεωτικότητα του εμβολίου.

Υπερ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε πληθυσμαικές ομάδες πέραν των υγειονομικών τάχθηκε χθες και ο καθηγητής Πενυμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

Όπως είπε, ο εμβολιασμός θα πρέπει να γίνει υποχρεωτικός και σε κλάδους του ιδιωτικού τομέα, αναφέροντας ως παράδειγμα καταστήματα και υπηρεσίες υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr