Ερχεται η 7η επιστρεπτέα προκαταβολή

Στις αρχές Απριλίου θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις για την 7η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν μείωση τζίρου μεγαλύτερη από 20% τους τρείς πρώτους μήνες του 2021.

Η περίοδος αναφοράς – η περίοδος, δηλαδή, σύγκρισης του τζίρου – θα είναι το πρώτο τρίμηνο του 2020.  Όμως επειδή τον Μάρτιο του 2020 είχαν ήδη εφαρμοσθεί περιοριστικά μέτρα θα ληφθεί μέριμνα, μέσω ηλεκτρονικής προσαρμογής, ώστε να μην αποκλεισθούν αδίκως  επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Θεωρείται δεδομένο ότι η έναρξη των αιτήσεων θα αρχίσει πριν καθοριστούν τα κριτήρια για την ένταξη στην 7η φάση, κάτι που θα γίνει με κοινή υπουργική απόφαση στα μέσα Απριλίου.

Πάνω από 300.000 επιχειρήσεις θα μπουν στην 7η φάση

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου οι  δικαιούχοι από την 7η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής θα είναι περισσότερες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες απ’ ότι στην 6η φάση, και αναμένεται συνολικά να ξεπεράσουν τις 300.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Η 7η φάση αλλά και η 8η, όπως έχει ήδη γράψει το economico.gr, θα λειτουργήσουν ουσιαστικά ως ένα μικρό κεφάλαιο κίνησης για τις επιχειρήσεις που θα αρχίσουν σταδιακά να ανοίγουν πιθανότατα από τις αρχές Απριλίου και όχι στις 29 Μαρτίου που είχε αρχικά σχεδιαστεί, λόγω των δυσμενών εξελίξεων στην πανδημία.

Η ανάγκη για στήριξη των επιχειρήσεων αναγνωρίζεται κι από το οικονομικό επιτελείο, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη να δηλώνει σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ότι «θα χρειαστεί κι άλλη στήριξη, και αυτή η στήριξη αφορά την επανεκκίνηση. Έχουμε κάνει ένα σχεδιασμό για τη διευκόλυνση της επανεκκίνησης, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Το μεγαλύτερό του κομμάτι όμως είναι πάνω στο τραπέζι».

Ποια θα είναι τα ποσά που δοθούν και με ποια κριτήρια

 Στην 7η φάση της Επιστρεπτέας προκαταβολής, για όσους πληρούν τα κριτήρια, η ενίσχυση είναι:

  • 1.000 ευρώ  για τις ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακή.
  • Το ποσό αυξάνεται σε 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις με έως 5 εργαζόμενους.
  • 4.000 ευρώ με έως 20 εργαζόμενους και 8.000 ευρώ για άνω των 20 εργαζομένων.
  • Ακόμη,  το ύψος ενίσχυσης για τα νομικά πρόσωπα και τις λοιπές ατομικές επιχειρήσεις, μπορεί να φτάσει έως τις 100.000 ευρώ, ανάλογα με το ποσό που προκύπτει από τον μαθηματικό τύπο.

Όσον αφορά την 8η φάση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής αναμένεται να αφορά τον Απρίλιο για όσες επιχειρήσεις είναι κλειστές και το ύψος του ποσού θα είναι περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ. Οι σχετικές αιτήσεις θα γίνουν μέχρι τα τέλη Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες ανακοινώσεις της κυβέρνησης το 50% της ενίσχυσης θα είναι μη επιστρεπτέο, υπό τον όρο διατήρησης του ίδιου αριθμού των εργαζομένων έως το τέλος Αυγούστου 2021, ενώ το υπόλοιπο 50% θα επιστραφεί σε 60 δόσεις αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2022.

Από την γενική στήριξη στροφή στα στοχευμένα μέτρα

Πάντως τα όποια μέτρα σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο για τους επόμενους μήνες  θα είναι στοχευμένα και δεν θα αφορούν στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας. Άλλωστε το πρόσφατο ανακοινωθέν μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup δίνει και το στίγμα της επόμενη ημέρας.  «Ωστόσο όταν η πανδημία θα αρχίσει να υποχωρεί τα κράτη – μέλη της ΕΕ», τόνισε το Eurogroup, “ θα πρέπει να εγκαταλείψουν σταδιακά την άνευ όρων στήριξη επιχειρήσεων και να στραφούν σε πιο στοχευμένα μέτρα, διαχωρίζοντας τις βιώσιμες και τις μη βιώσιμες επιχειρήσεις ώστε να μην αυξηθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.”

Πηγή: economico.gr