έσοδα lockdown

Μέσα στις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου αναμένεται να ανοίξει για τους επαγγελματίες η πέμπτη φάση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Επιστρεπτέα 5 θα λειτουργήσει με τη διπλή διαδικασία που ακολουθήθηκε στους τρεις πρώτους κύκλους της, δηλαδή αρχικά με την εκδήλωση ενδιαφέροντος και στην συνέχεια με την αποδοχή του ποσού που προκύπτει από τον αλγόριθμο του υπουργείου.

Ποιους θα αφορά

Η Επιστρεπτέα 5 θα αφορά την απώλεια εσόδων στο διάστημα από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο, η μείωση των οποίων θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 20%. Το ποσό που καταβλήθηκε στην τέταρτη φάση θα αφαιρείται από το ποσό που θα βγάζει η μαθηματική φόρμουλα στην πέμπτη φάση, όμως θα υπάρχει ελάχιστο ποσό δανεισμού 1.000 ευρώ για όποιον κάνει αίτηση και το 50% του ποσού θα είναι μη επιστρεπτέο.

Η διαδικασία των δύο σταδίων επιλέχθηκε, για να υπάρχει ο χρόνος να γίνει σωστός έλεγχος των στοιχείων επιχειρήσεων ώστε αν χρειαστεί να υπάρξουν διορθώσεις σε επιχειρήσεις που ενώ δικαιούνται ενίσχυσης την χάνουν λόγω λαθών στην καταχώρηση στοιχείων ή μικρής προθεσμίας για την υποβολή τους.

Και έκπτωση ενοικίου

Η Επιστρεπτέα 5 έχει ως στόχο να καλύψει την απώλεια επιχειρήσεων τζίρου επιχειρήσεων κάθε νομικής μορφής από τα μερικά lock down που είχαμε κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα από τον Οκτώβριο, και το ολικό lock down που ξεκίνησε από τις 6 Νοεμβρίου και με τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι και τις 7 Ιανουαρίου.

Παράλληλα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι εντός του Ιανουαρίου θα επανέλθει και το μέτρο της κατά 80% έκπτωσης ενοικίου, το οποίο θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις που έχουν παραμείνει κλειστές μετά τις 16 Δεκεμβρίου. Εμπορικές επιχειρήσεις που λειτούργησαν με click away ή και αυτές που θα λειτουργήσουν με το click in shop θα δικαιούνται να πληρώσουν μόνο το 20% του ενοικίου. Από την άλλη πλευρά, οι ιδιοκτήτες θα λάβουν αποζημίωση το 60% του αρχικού ενοικίου, η οποία θα είναι αφορολόγητη.

Πηγή: economico.gr