Έρχεται η εξόφληση τμήματος της

Όσοι επιχειρηματίες, καταστηματάρχες και επεγγελματίες πήραν επιστρεπτέα προκαταβολή θα πρέπει να ετοιμάζονται για την πληρωμή των ποσών που θα τους καταλογίσει η ΑΑΔΕ, μετά τα “κουρέματα”.

Χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταικούρας ανέφερε ότι έχουν γίνει πολλές εκπτώσεις στην επιστρεπτέα προκαταβολή και  το ποσό που υπολογίζεται να εισπραχθεί ανέρχεται σε 2,3 δισ. ευρώ σημειώνοντας “ως εκεί μπορούμε να πάμε”.

Με τη δήλωση αυτή και εφόσον δεν αποφασισθεί την τελευταία στιγμή κάποιο νέο “κούρεμα” σε επαγγελματικούς κλάδους που πλήττονται κλείνει ο κύκλος των αντιφατικών δηλώσεων και πλέον οι δικαιούχοι θα πρέπει να ετοιμάζονται για την πληρωμή των ποσών που θα τους καταλογίσει η ΑΑΔΕ.

  • Ουσιαστικά από τα 8,3 δισ. ευρώ που δόθηκαν σε περίπου 700.00 δικαιούχους θα επιστραφούν 2,3 δισ. ευρώ δηλαδή 6 δισ. ευρώ λιγότερα ή διαφορετικά δεν επιστρέφεται το 72,3% του κρατικού δανείου.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να εκδοθεί και η τελευταία απόφαση και εν συνεχεία η ΑΑΔΕ θα εμφανίσει το ποσό της ενίσχυσης που πρέπει να επιστραφεί είτε εφάπαξ με έκπτωση 15% είτε σε 60 δόσεις στην προσωποποιημένη πληροφόρησης στο aade.gr.

Έκπτωση 15% για την εφάπαξ εξόφληση της οφειλής 

Όσοι αποπληρώσουν εφάπαξ την οφειλή τους θα έχουν έκπτωση 15% με την προϋπόθεση ότι η πληρωμή θα πρέπει να γίνει μέχρι τις 31 Μαρτίου, ενώ όσοι επιλέξουν τις 60 άτοκες δόσεις θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη εξ αυτών στα τέλη Ιουνίου. Ειδικότερα:

1. Το ποσό της ενίσχυσης δεν επιβαρύνεται με επιτόκιο.

2. Το συνολικό ποσό της ενίσχυσης εμφανίζεται με τις τυχόν λοιπές οφειλές της επιχείρησης, στο διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ www.aade.gr στην επιλογή “myAADE/ ο λογαριασμός μου/Προσωποποιημένη πληροφόρηση/ Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή”.

3. Μετά την παρέλευση της περιόδου χάριτος, το επιστρεπτέο ποσό της ληφθείσας ενίσχυσης, είναι πληρωτέο σε 60 άτοκες μηνιαίες δόσεις

4. Εναλλακτικά, παρέχεται η δυνατότητα εφάπαξ καταβολής του επιστρεπτέου με έκπτωση 15% μέχρι τις 31 Μαρτίου.

Ποιά ποσά επιστρέφονται και σε ποιούς

Παρέχεται δυνατότητα επιστροφής μέρους της ληφθείσας ενίσχυσης (επιστρεπτέο ποσό), ως εξής:

α) Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2019, δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 και έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:

αα) Επιστροφή μόνο ποσοστού 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων το 2020 και εφόσον τηρήθηκε η υποχρέωση της παρ. 1 του άρθρου 11. Ειδικά οι εταιρείες Κ.Τ.Ε.Λ. Α.Ε. και Κ.Τ.Ε.Λ. δεν απαιτείται να πληρούν το κριτήριο της ζημίας προ φόρων.

ββ) Επιστροφή μόνο ποσοστού 33,3% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ανέρχεται τουλάχιστον σε 30% και ως 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και καταγράφει ζημίες προ φόρων το 2020 και εφόσον τηρήθηκε η υποχρέωση της παρ. 1 του άρθρου 11. Ειδικά οι εταιρείες Κ.Τ.Ε.Λ. Α.Ε. και Κ.Τ.Ε.Λ. δεν απαιτείται να πληρούν το κριτήριο της ζημίας προ φόρων.

γγ) Επιστροφή μόνο ποσοστού 50% της ενίσχυσης, για τις επιχειρήσεις οι οποίες δεν εμπίπτουν στις υποπεριπτώσεις αα και ββ και εφόσον τηρήθηκε η υποχρέωση της παρ. 1 του άρθρου 11.

β) Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 ή έχουν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:

αα) Επιστροφή μόνο ποσοστού 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 30% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων το 2020 και εφόσον τηρήθηκε η υποχρέωση της παρ. 1 του άρθρου 11. Ειδικά οι εταιρείες Κ.Τ.Ε.Λ. Α.Ε. και Κ.Τ.Ε.Λ. δεν απαιτείται να πληρούν το κριτήριο της ζημίας προ φόρων.

ββ) Επιστροφή μόνο ποσοστού 33,3% της ενίσχυσης, για τις επιχειρήσεις οι οποίες δεν εμπίπτουν στην υποπερίπτωση αα και εφόσον τηρήθηκε η υποχρέωση της παρ. 1 του άρθρου 11.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr