Ταμείο Ανάκαμψης

Έρχεται η η εκταμίευση της πρώτης δόσης κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης για την Ελλάδα, η οποία αναμένεται να δώσει μία μεγάλη ανάσα στη χώρα και κυρίως να διευκολύνει τους μεταρρυθμιστικούς -αναπτυξιακούς στόχους που έχει θέσει.

Τον Απρίλιο η εκταμίευση 

Η Κομισιόν ολοκλήρωσε την προκαταρκτική αξιολόγηση των προαπαιτούμενων και μετά από μια διαδικασία εγκρίσεων από την Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή καθώς και την έκφραση γνώμης από τα κράτη -μέλη, η οποία εκτιμάται πως θα διαρκέσει περίπου τέσσερις εβδομάδες, αναμένεται η αποδέσμευση της πρώτης δόσης ύψους 3,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,72 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις και 1,85 δισ. ευρώ δάνεια.

Το επόμενο αίτημα εκταμίευσης κεφαλαίων συνολικού ύψους 1,7 δισ. ευρώ (σε συνάρτηση με 25 ορόσημα) αναμένεται στη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του έτους, για να ακολουθήσει ένα ακόμα αίτημα στο τέλος του 2022, ανεβάζοντας τις συνολικές ετήσιες εκταμιεύσεις προς την Ελλάδα στο 3% του ΑΕΠ.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα (28/2), τη θετική προκαταρκτική αξιολόγησή της για το πρώτο αίτημα πληρωμής, ύψους 3,6 δισ. ευρώ, που υπέβαλε η Ελλάδα, δια του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Θόδωρου Σκυλακάκη, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

«Κατά την άποψή μας, η Ελλάδα είναι έτοιμη να λάβει την πρώτη της πληρωμή από το Ταμείο Ανάκαμψης», δήλωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Προσθέτοντας πως η χώρα μας έχει σημειώσει πρόοδο στην εφαρμογή του Σχεδίου, τόνισε: «Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα στη φιλόδοξη πορεία της ανάκαμψης».

Ανοίγει ο δρόμος για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις 

Σύμφωνα με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι: «Η Ελλάδα έκανε μια καλή αρχή στην εφαρμογή του φιλόδοξου σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ολοκληρώνοντας με επιτυχία τα δεκαπέντε ορόσημα που συνδέονται με το πρώτο αίτημα πληρωμής».

Ο ίδιος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται, αλλά και στις δανειακές διευκολύνσεις, οι οποίες θα παρέχουν σημαντική ρευστότητα στον ιδιωτικό τομέα κατά την επόμενη πενταετία.

Η Επιτροπή επισημαίνει σε ανακοίνωσή της πως η επίτευξη αυτών των οροσήμων συμβάλλει σημαντικά στην αποτελεσματική εφαρμογή του Σχεδίου, καθώς ορισμένα από αυτά περιλαμβάνουν νομοθετικά βήματα, που ανοίγουν τον δρόμο για τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις που σχεδιάζονται για τα επόμενα στάδια υλοποίησης του Σχεδίου.

Λάβαμε από τους πρώτους την έγκριση

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης δήλωσε: «Με τη θετική προκαταρκτική αξιολόγηση της Κομισιόν μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την εκταμίευση, εντός Απριλίου, της πρώτης δόσης του “Ελλάδα 2.0″, ύψους 3,6 δισ. ευρώ.

Αυτή η σημαντική ενίσχυση, που θα δώσει ώθηση στην οικονομία της χώρας, είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς. Καταθέσαμε το Σχέδιό μας δεύτεροι, λάβαμε την έγκριση από τους πρώτους, υποβάλαμε από τους πρώτους αίτημα πληρωμής, το οποίο προχωράει με επιτυχία.

Συνεχίζουμε το έργο μας, με σκοπό τη διασφάλιση της αποτελεσματικής διαχείρισης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Μειώνουμε τη γραφειοκρατία και επιταχύνουμε τους ρυθμούς υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος, με όρους διαφάνειας».

Η Ελλάδα είναι η τέταρτη χώρα που υπέβαλε (29.12.2021) αίτημα πληρωμής, μετά την πλήρη επίτευξη των ορόσημων και στόχων που επιλέχθηκαν στην εκτελεστική απόφαση του Συμβουλίου για την πρώτη δόση.

Σημειώνεται πως, συνολικά, μόλις πέντε χώρες έχουν καταθέσει αίτημα πληρωμής, από τις 26 που έχουν υποβάλει Σχέδιο στην Κομισιόν (επισυνάπτεται σχετικό γράφημα στο τέλος της ημέρας).

Τα ορόσημα και οι στόχοι 

Όσον αφορά στα ορόσημα και στους στόχους, συνδέονται με μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις στους τομείς της ενεργειακής απόδοσης, της ηλεκτροκίνησης, της διαχείρισης απορριμμάτων, της αγοράς εργασίας, της φορολογίας, του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, της υγειονομικής περίθαλψης, των δημόσιων συγκοινωνιών, του συστήματος ελέγχου για την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος κ.λπ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr