νομοσχέδια

Ο νομοθετικός χάρτης των επόμενων μηνών, ο οποίος στις βασικές του κατευθύνσεις, παρουσιάστηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο, προοιωνίζεται μια περίοδο, τουλάχιστον έξι μηνών, κατά την οποία το πολιτικό θερμόμετρο αναμένεται να ανέβει κατακόρυφα.

Και αυτό, διότι ορισμένα τουλάχιστον από τα σχέδια νόμου που θα έρθουν προς ψήφιση στη βουλή, και αποτελούν ιδεολογικές “ναυαρχίδες” της κυβέρνησης του Κυρ. Μητσοτάκη, είναι “κόκκινο πανί” για την αντιπολίτευση.

“Κόκκινο πανί” η ασφάλεια στα πανεπιστήμια

Παρά το γεγονός ότι η βουλή εξακολουθεί να λειτουργεί σε ειδικές συνθήκες λόγω της πανδημίας του κοροναϊού, όλες οι πτέρυγες προετοιμάζονται για σκληρές κοινοβουλευτικές μάχες, αρχής γενομένης από το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει και θέματα ασφάλειας στα πανεπιστήμια.

Οι χθεσινές κινητοποιήσεις, καθώς και οι έως χθες ανακοινώσεις της αντιπολίτευσης, κυρίως του  ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, καταδεικνύουν ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, συνολικά η κυβέρνηση, καθώς και η Κ.Ο. της Ν.Δ. θα πρέπει να προετοιμαστούν για έντονη αντιπαράθεση εντός και εκτός Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με τον κατ’ αρχήν σχεδιασμό, το νομοσχέδιο αυτό αναμένεται να εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση τη μεθεπόμενη εβδομάδα (ανάμεσα στις 8 και 12 Φεβρουαρίου), με το υπουργείο Παιδείας, πάντως, να προβλέπεται ότι θα περάσει και από δεύτερη μεγάλη δοκιμασία, αυτήν τη φορά για σχέδιο νόμου που θα ρυθμίζει θέματα αξιολόγησης εκπαιδευτικών.

Μάχη για την κατάργηση της απλής αναλογικής στην Τ.Α

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που επίσης παρουσιάστηκε χθες στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, έχει ιδιαίτερο πολιτικό συμβολισμό καθώς θα αφορά και την κατάργηση της απλής αναλογικής για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μια επιλογή που διαμορφώνει συνθήκες σφοδρής μετωπικής σύγκρουσης με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η παρουσία του κ. Μ. Βορίδη στο υπουργείο Εσωτερικών πιστοποιεί ότι η μάχη για την αντιπολίτευση θα είναι σκληρή.

Σε επόμενη φάση, το θερμόμετρο αναμένεται να ανέβει κατακόρυφα, αφού θα πάρουν σειρά για επεξεργασία και ψήφιση από την εθνική αντιπροσωπεία νομοσχέδια αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας, καθώς μέσω αυτών η κυβέρνηση φιλοδοξεί να προωθήσει κορυφαίες αλλαγές στον χώρο της εργασίας και του κεφαλαιοποιητικού ασφαλιστικού συστήματος.

Συνεχείς αναταράξεις

Αναταράξεις, όμως, σημειώνονται και σε άλλα σχέδια νόμου, όπως εκείνο που αναμένεται να εισαχθεί τον επόμενο μήνα και θα αφορά ενσωμάτωση οδηγίας για τη λειτουργία των (ηλεκτρονικών) ΜΜΕ.

Στον σχεδιασμό, επίσης, υπάρχει και ένα σχέδιο νόμου που εκτιμάται πως είναι πιθανό να προκαλέσει αναταράξεις αυτή τη φορά στο εσωτερικό της «γαλάζιας» πλειοψηφίας, μιας και θα αφορά ένα θέμα από εκείνα που λειτουργούν διαχρονικά σαν κόκκινο πανί για μερίδα της Ν.Δ.: τη φαρμακευτική κάνναβη.

Τέλος, θεωρείται πιθανό να βρεθεί χρόνος –ίσως και πριν από το Πάσχα– για την κύρωση και των μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία. Και εκεί, το πρόβλημα είναι ότι οι αναταράξεις μπορεί να προέλθουν από το εσωτερικό της ΝΔ, αν κρίνει κανείς από τα όσα είπε στην πρόσφατη συνέντευξή του στην Καθημερινή ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, ο οποίος άφησε ορθάνοικτο να την καταψηφίσει.

Πηγή: economico.gr