Junk bonds

Με τη μεγαλύτερη σε αξία επικείμενη αναχρηματοδότηση χρέους τους από την παγκόσμια χρηματο-πιστωτική κρίση του 2008 μέχρι σήμερα, βρίσκονται αντιμέτωπες οι εταιρείες με πιστοληπτική αξιολόγηση κατώτερη της επενδυτικής βαθμίδος (speculative-grade), των οποίων τα ομόλογα κατηγοριοποιούνται στα “σκουπίδια” (junk-rated bonds) των διαθέσιμων επενδύσεων, περισσότερο κατάλληλα για κερδοσκοπικές συναλλαγές.

Σύμφωνα με στοιχεία του ειδησεογραφικού δικτύου Bloomberg, το επί συνόλου μερίδιο των εταιρικών ομολόγων της κατηγορίας junk bonds που λήγουν στους επόμενους 18-36 μήνες βρίσκεται σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007, έχοντας ανέλθει στο 19% της αξίας των speculative-grade αξιογράφων (ομολόγων) στις 30 Σεπτεμβρίου 2023, έναντι 13% ένα χρόνο νωρίτερα και 9% στο τέλος του Σεπτεμβρίου 2021.

Τόσο η αυξημένη συγκέντρωση των επερχόμενων λήξεων junk bonds, όσο και μια επιδείνωση στην βραχυπρόθεση ρευστότητα των επιχειρήσεων με αξιολόγηση κατώτερη της επενδυτικής βαθμίδος, εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε μεγάλη αύξηση των νέων εκδόσεων speculative-grade ομολόγων στην προσεχή περίοδο, παρά το αυξημένο κόστος δανεισμού για επιχειρήσεις κάθε αξιολόγησης. Για τις speculative-grade εταιρείες, στις τρέχουσες χρηματο-πιστωτικές συνθήκες είναι σημαντικό τα ομόλογά τους να μην φτάσουν – λόγω επικείμενης λήξης – να κατηγοριοποιηθούν ως βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις (<12 μηνών) στον ισολογισμό τους.

Το αυξημένο κόστος δανεισμού για εταιρείες με χαμηλό επίπεδο (αν)αξιόχρεου αντικατοπτρίζεται μεταξύ άλλων στην άνοδο στις 423 μονάδες βάσης – 4,23 ποσοστιαίες μονάδες – της διαφοράς απόδοσης (spread) των junk bonds από τα ομοσπονδιακά ομόλογα των ΗΠΑ (US Treasury bonds) με βάση τον δείκτη US Corporate High Yield Bond Index του Bloomberg, έναντι αντίστοιχου spread 366 μονάδων βάσης μόλις στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Η έκδοση speculative-grade χρέους μειώθηκε σημαντικά την τελευταία διετία, ταυτόχρονα με τον τερματισμό μιας παρατεταμένης περιόδου ιδιαίτερα χαμηλών επιτοκίων δανεισμού. Παραδείγματα πρόσφατων αντίστοιχων εκδόσεων ομολόγων έφεραν επιτόκιο δανεισμού (κουπόνι) ακόμα και 11%, ελκυστικό μεν για τους κερδοσκόπους, αλλά επικίνδυνο, ιδιαίτερα (και) για τις ίδιες τις δανειζόμενες επιχειρήσεις χαμηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Το Bloomberg υπολογίζει σε 9,42% την τρέχουσα “μέση απόδοση χειρότερης εκδοχής” (yield-to-worst/YTW, η χαμηλότερη δυνατή απόδοση χωρίς χρεοκοπία του εκδότη) των junk bonds, έναντι 5,99% για το μέσο επιτόκιο (κουπόνι) που προσφέρουν, γεγονός που σημαίνει σε απλά Ελληνικά, ότι οι εκδότες specuative-grade ομολόγων θα πρέπει πλέον να προσφέρουν κατά μέσο όρο πρόσθετη απόδοση 343 μονάδων βάσης στους επενδυτές για να αναχρηματοδοτήσουν υφιστάμενο χρέος τους, σε σύγκριση με το κόστος χρήματος που πλήρωναν μέχρι σήμερα.

Στα εταιρικά ομόλογα junk bonds ιδιαίτερα χαμηλής αξιολόγησης “CCC” με πιθανότητα τρέχουσας αθέτησης πληρωμών τους (currently vulnerable to non-payment), η απόδοση yield-to-worst είναι 13,81%, σχεδόν διπλάσια του μέσου επιτοκίου (κουπονιού) τους 7,43%. Σύμφωνα με την Moody’s, το ποσοστό χρεοκοπίας εκδοτών junk bonds αναμένεται να κορυφωθεί σε 5,6% τον Ιανουάριο 2024, προτού περιοριστεί σε 4,6% τον Αύγουστο 2024.

Μέχρις στιγμής εφέτος, στην Ευρώπη έχουν εκδοθεί εταιρικά ομόλογα junk bonds αξίας 45 δισ. Ευρώ, αξία που αναμένεται να αυξηθεί σε 65 δισ. Ευρώ το 2024. Η καθαρή έκδοση αντίστοιχου χρέους – νέες εκδόσεις μείον λήξεις/επαναγορές – αναμένεται να μηδενιστεί στο ερχόμενο έτος, μετά από μια διετία αρνητικής καθαρής έκδοσής τους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr