κύμα κατασχέσεων

Έρχεται νέο κύμα κατασχέσεων για μη απόδοση ασφαλιστικών εισφορών από επιχειρήσεις  που δεν θα αποδίδουν τις ασφαλιστικές εισφορές επικουρικής ασφάλισης για τους νέους ασφαλισμένους από την 1η Ιανουαρίου του 2022.

Αυτό θα συμβεί διότι από την πρώτη μέρα του νέου χρόνου, ενεργοποιούνται οι κεφαλαιοποιητικοί λογαριασμοί του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης.

Οι προθεσμίες και ο χρόνος υποβολής των ΑΠΔ δεν θα τροποποιηθούν και θα συνεχίσουν να υποβάλλονται με την ίδια διαδικασία, όπως και σήμερα, δηλαδή η ΑΠΔ υποβάλλεται έως το τέλος του επόμενου μήνα από αυτόν που απασχολήθηκε ο εργαζόμενος.

Οι αλλαγές που φέρνει η νέα χρονιά 

Η διαφοροποίηση που προωθείται, είναι ότι η καταβολή των εισφορών θα πραγματοποιείται με την έλευση της νέας χρονιάς με βάση δύο ταυτότητες πληρωμής: μία για τον e-ΕΦΚΑ και μία για το ΤΕΚΑ.

Την ίδια στιγμή, αυστηροποιούνται οι ποινές για τους εργοδότες, που ενώ παρακρατούν τις ασφαλιστικές εισφορές, δεν τις αποδίδουν στο ΤΕΚΑ.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος ο εργοδότης δεν μπορεί να προβεί σε καταγγελία σύμβασης εργαζομένου, αν δεν έχει εξοφλήσει τις οφειλόμενες εισφορές επικουρικής ασφάλισης προς το ΤΕΚΑ και η απόλυση με αυτό τον τρόπο θεωρείται άκυρη.

Ακόμη δεν θα δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες να συσσωρεύσουν ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές, καθώς θα ενεργοποιείται το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών σε περίπτωση που δεν αποδίδονται εντός του προβλεπόμενου διμήνου. Άλλωστε δεν προβλέπεται η ενεργοποίηση ρύθμισης οφειλών προς το ΤΕΚΑ.

Ποιοι ασφαλισμένοι εντάσσονται στο ΤΕΚΑ

Από 1/1/2022 όλοι όσοι μπαίνουν στην αγορά εργασίας για πρώτη φορά (ανεξαρτήτως ηλικίας), θα υπάγονται στο ΤΕΚΑ για την επικουρική ασφάλισή τους, εφόσον απασχολούνται σε κλάδο για τον οποίο υπάρχει υποχρεωτικότητα επικουρικής ασφάλισης. Αφορά, δηλαδή, μισθωτούς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, μηχανικούς και δικηγόρους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr