Ερχεται νέα ενίσχυση των καταναλωτών ρεύματοςκαι αερίου

Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι πολύ σύντομα θα κληθούν να βρουν και να δεσμεύσουν νέα κονδύλια για την ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων λόγω των εκρηκτικών αυξήσεων στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου.

Πηγή του οικονομικού επιτελείου ανέφερε χθες ότι «θα χρειαστούν πολύ μεγαλύτερα κονδύλια απ’ ό,τι αρχικά είχαμε προϋπολογίσει και δυστυχώς οι εξελίξεις στην αγορά ενέργειας μας δένουν τα χέρια και δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε άλλες θετικές κινήσεις, όπως οι μειώσεις φόρων και εισφορών που σχεδιάζαμε πριν το ξέσπασμα της κρίσης στην ενέργεια».

Τριπλάσιο έως και τετραπλάσιο το τελικό κονδύλι για την ενέργεια

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα χρειαστούν τουλάχιστον τριπλάσια έως και τετραπλάσια κονδύλια απ’ ότι αρχικά είχε υπολογίσει η κυβέρνηση για να επιδοτηθούν οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου. Στον προϋπολογισμό του 2022 που καταρτίζεται αυτές τις ημέρες θα αναφέρεται συγκεκριμένο κονδύλι, όλα όμως είναι ρευστά αφού ουδείς γνωρίζει «πότε θα ηρεμήσουν οι διεθνείς αγορές και οι τιμές στην ενέργεια θα πάρουν την κατιούσα».

Η πορεία της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος συνεχίζει να είναι ανοδική στην χώρα μας και την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, αφού η χονδρεμπορική τιμή έφθασε σε νέα επίπεδα ρεκόρ ξεπερνώντας τα 218 ευρώ/MWh.

“Δύσκολος χειμώνας” 

Πηγή του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας μίλησε χθες «για πολύ δύσκολο χειμώνα αφού οι τιμές του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έχουν τον τελευταίο χρόνο υπερτετραπλασιασθεί».

Ήδη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό  προανήγγειλε  τη λήψη νέων μέτρα ενίσχυσης και για τους καταναλωτές φυσικού αερίου ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ληφθούν μέτρα και για το πρώτο τετράμηνο του 2022.

«Είχαμε προϋπολογίσει 150 εκατομμύρια  ευρώ επιδότηση και είπαμε ότι κάθε μήνα θα ερχόμαστε και θα βλέπουμε πώς έχουν κυμανθεί οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας τον προηγούμενο μήνα και θα αυξάνουμε το ποσό της επιδότησης. Όταν κάναμε τους υπολογισμούς τον Αύγουστο η τιμή χονδρεμπορικής ήταν γύρω στα 100 ευρώ η μεγαβατώρα. Τώρα έχει ξεπεράσει τα 200 ευρώ».

Αυξάνεται η επιδότηση του ρεύματος

Μιλώντας για τις επαφές με το υπουργείο Οικονομικών για την ενίσχυση των καταναλωτών ανέφερε τα εξής: «Είχαμε  ευρεία τηλεδιάσκεψη για το πόσα επιπλέον χρήματα θα πρέπει να διαθέσουμε για να στηρίξουμε τους αυξημένους λογαριασμούς των νοικοκυριών. Θα πρέπει να αυξηθεί το ποσό που έχουμε κατανείμει για να στηρίξουμε τους λογαριασμούς των νοικοκυριών. Σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών θα αποφασίσουμε τις επόμενες μέρες αύξηση της επιδότησης στους λογαριασμούς του ρεύματος των νοικοκυριών. Η ενίσχυση θα είναι οριζόντια σε όλα τα νοικοκυριά, για όλους τους καταναλωτές».

«Και για το φυσικό αέριο θα σταθούμε δίπλα στα νοικοκυριά, πρόσθεσε ο κ. Σκρέκας. Έχουμε αυξήσει το επίδομα θέρμανσης και είναι δικαιούχοι και όσοι καταναλώνουν φυσικό αέριο. Πέρυσι είχαμε αξιοποιήσει περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ ως επίδομα θέρμανσης για να στηρίξουμε τα νοικοκυριά. Φέτος το έχουμε αυξήσει στο 180 εκατομμύρια ευρώ, και αυτό μαζί με την έκπτωση του 15% που θα περάσει οριζόντια σε όλους τους καταναλωτές, πιστεύουμε ότι θα καλύψει μεγάλο κομμάτι της αύξησης. Παρακολουθούμε τις αυξήσεις στο φυσικό αέριο, κατέληξε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας,  και θα δούμε εφόσον χρειαστεί από τον Ιανουάριο και μετά να λάβουμε και συμπληρωματικά μέτρα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr