Έρχεται το 2023 ο «Επιδρομέας»: Το νέο βομβαρδιστικό των ΗΠΑ

Όπως έχει γράψει και το economico.gr, μέσα στα πολλά και δύσκολα προγράμματα της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ υπάρχει κι ένα που βαίνει πραγματικά καλώς, όχι μόνο από άποψη προϋπολογισμού, αλλά και χρονοδιαγραμμάτων.

Ο λόγος για το νέο stealth βομβαρδιστικό των ΗΠΑ, το B-21 Raider, για το οποίο ανακοινώθηκε ότι θα πραγματοποιήσει την πρώτη πτήση του με μια μικρή καθυστέρηση έξι μηνών, μέσα στο 2023 και όχι ως το τέλος του 2022, όπως προέβλεπαν οι αρχική σχεδιασμοί. Αν και η Πολεμική Αεροπορία δεν εξήγησε τους λόγους της καθυστέρησης, αναλυτές την αποδίδουν σε ζητήματα που αφορούν την γραμμή παραγωγής ή τις πιθανές ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό.

Αλλαγή υποδείγματος

Σε κάθε περίπτωση, η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία δεσμεύεται ότι «το πρόγραμμα ανάπτυξης του B-21 συνεχίζει να διασφαλίζει ότι το πρώτο βομβαρδιστικό που θα πραγματοποιήσει δοκιμαστική πτήση, θα έχει κατασκευαστικά χαρακτηριστικά υψηλής ποιότητας και θα αντιπροσωπεύει τα αεροσκάφη από την γραμμή παραγωγής». Με απλά λόγια, η Αεροπορία λέει ότι η κατασκευάστρια Northrop Grumman δεν πρόκειται να προχωρήσει σε δραματικές αλλαγές του αεροσκάφους μετά την πρώτη πτήση του.

Υπενθυμίζεται ότι ο υφυπουργός Πολεμικής Αεροπορίας Φρανκ Κένταλ, είχε δηλώσει τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι η «Αεροπορία επιχειρεί τώρα χάρη σε επενδύσεις που έγιναν πριν από πολλές δεκαετίες», αναφερόμενος σε στρατηγικά βομβαρδιστικά όπως το B-52 και το B-1 και είχε προσθέσει ότι «αυτό πρόκειται να αλλάξει πολύ σύντομα, καθώς αυτή την στιγμή που μιλάμε κατασκευάζονται πέντε δοκιμαστικά αεροσκάφη τύπου B-21 Raider στην γραμμή παραγωγής του εργοστασίου υπ’αριθμόν 42 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, στο Palmdale της Καλιφόρνια».

Μυστικοπάθεια

Πρέπει να σημειωθεί ότι, όπως και με τον πρόγονο του Β-21, το Β-2 Spirit, η Πολεμική Αεροπορία επιθυμεί να αποκρύψει τους πραγματικούς λόγους που προκάλεσαν την καθυστέρηση της παρθενικής πτήσης του στρατηγικού βομβαρδιστικού επόμενης γενιάς, καθώς το σώμα θέλει να διασφαλίσει την προστασία ευαίσθητων πληροφοριών του προγράμματος και τον δυνητικό κίνδυνο «αντίπαλης εκμετάλλευσης», ήτοι χρήσης πληροφοριών για το αεροσκάφος από χώρες εχθρικές προς τις ΗΠΑ.

Η… μυστικοπάθεια για αεροσκάφη τα οποία θεωρούνται από τις ΗΠΑ ως ιδιαίτερα εξελιγμένα δεν είναι καινούργιο φαινόμενο. Αντιθέτως, το F-117 Nighthawk είχε μέχρι και «λάθος» ονομασία (το γράμμα F χρησιμοποιείται για μαχητικά και όχι για βομβαρδιστικά/αεροπλάνα κρούσεως), προκειμένου να μπερδέψει ακόμα και τους Αμερικανούς πιλότους, ενώ το B-2 Spirit παρέμεινε «μαύρο» πρόγραμμα μέχρι τη στιγμή που το βομβαρδιστικό έκανε την πρώτη εμφάνισή του ως έτοιμο αεροσκάφος το 1988, αν ακόμα και τότε η παρουσίαση έγινε υπό εξαιρετικά αυστηρούς περιορισμούς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr