Ρύθμιση χρεών

Εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι αναμένεται να ωφεληθούν από την νέα ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών, η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες. Με τη νέα ρύθμιση, η οποία έχει και την θετική ανταπόκριση από πλευράς των θεσμών, επιχειρείται να μπει ένα τέλος στις οφειλές προς το δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και άλλους οργανισμούς. Παράλληλα επιχειρείται να δοθεί λύση και στο θέμα των «κόκκινων» δανείων που έχουν οι τράπεζες κυρίως από στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια καθώς και οφειλές από πιστωτικές κάρτες.

Ρύθμιση έως και σε 420 δόσεις για 35 χρόνια

Πηγές του υπουργείο Οικονομικών δηλώνουν αισιόδοξες για την έκβαση της νέα ρύθμισης αφού η αποπληρωμή μπορεί να γίνει μέχρι και σε 420 δόσεις, δηλαδή 35 χρόνια, αρκεί ο οφειλέτης να είναι μικρότερος των 85 ετών. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι με τη νέα ρύθμιση αναμένεται να ωφεληθούν περισσότεροι από 1.500.000 φορολογούμενοι και οφειλέτες των τραπεζών που έχουν σωρευτικά χρέη πάνω από 10.000 ευρώ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για να ενταχθεί κάποιος οφειλέτης σε εφορία, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία στη νέα ρύθμιση θα πρέπει να υποβάλλει ηλεκτρονικά αίτηση σε ειδική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Αφού υποβληθεί η αίτηση και τα απαραίτητα δικαιολογητικά το σύστημα θα υπολογίζει αυτόματα τις δόσεις που απαιτούνται για να εξοφληθεί το χρέος, έως 420 δόσεις για χρέη προς τις τράπεζες και 240 δόσεις για χρέη προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Διαγραφή χρεών έως και 80%

Το ίδιο το σύστημα, όπως έχει σχεδιαστεί, θα διαγράφει έως και 80% χρέη καθώς και έως 100% τόκους και προσαυξήσεις, αρκεί ο οφειλέτης μα είναι σε θεση να πληρώνει αρχικά 100 μηνιαίως, δόση που ενδέχεται να αυξάνεται λίγο με την πάροδο των ετών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές  η νέα ρύθμιση ευνοεί όσους δεν έχουν ακίνητη περιουσία αφού θα τους προτείνεται σημαντικό κούρεμα της οφειλής για να ενταχθούν στη ρύθμιση. Αντίθετα όποιοι οφειλέτες έχουν ακίνητη περιουσία, για τα ίδια ποσά χρέους  θα πληρώνουν υψηλότερη δόση εκτός και αν αποφασίσουν να εκποιήσουν μέρος της περιουσίας τους.

Ευνοούνται όσοι οφείλουν πάνω από 10.000 ευρώ

Οι δημιουργοί της νέας ρύθμισης αναγνωρίζουν ότι αδικούνται οφειλέτες που χρωστούν μόνο σε ένα φορέα ή το χρέος τους είναι κάτω από 10.000 ευρώ. Για οφειλέτες που χρωστούν μέχρι 1.500 ευρώ θεωρούν ότι είναι υπεραρκετή η ρύθμιση που ισχύει για αποπληρωμή σε 12 ή 48 δόσεις με ελάχιστη ποσό τα 50 ευρώ.

Αντίθετα ευνοούνται όσοι οφείλουν πάνω από 10.000 ευρώ σε τουλάχιστον δύο φορείς. Παράλληλα εκτιμάται ότι το δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και οι τράπεζες θα απαλλαγούν από χιλιάδες οφειλέτες που θα εκμεταλλευτούν τη νέα μακροχρόνια ρύθμιση και θα σπεύσουν να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους. Σημειώνεται ότι οι δόσεις θα είναι έντοκες και αν κάποιος θέλει λιγότερους τόκους θα μπορεί να αυξάνει το ποσό της μηνιαίας δόσης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr