Έρχεται το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας

Ένα φιλόδοξο σχέδιο με το οποίο η κυβέρνηση φιλοδοξεί να “επανασυστήσει” την Ελλάδα διεθνώς – και πάντως πολύ πέραν των ορίων της Ε.Ε – παρουσιάζεται την Τρίτη, σε ειδική εκδήλωση στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος, υπό την παρουσία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη.

Τέλος στην πολυδιάσπαση των προσπαθειών 

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις βασικές στοχεύσεις του Εθνικού Σχεδίου Εξωστρέφειας  θα είναι να μπει τέλος στην πολυδιάσπαση της προσπάθειας που γινόταν μέχρι σήμερα για την προώθηση ενός εξωστρεφούς προσανατολισμού της οικονομίας αλλά και η πλαισίωσή της με τις πολιτικές που προωθεί η κυβέρνηση.

Κατά της ίδιες πηγές, ο στρατηγικός σχεδιασμός εξωστρέφειας θα περιλαμβάνει 80 και πλέον δράσεις, θα περιγράφει τις χώρες στόχους αλλά και τις αγορές στόχους.

Παραδοσιακοί και νέοι σύμμαχοι 

Το Σχέδιο θα κάνει αναφορά σε παραδοσιακούς αλλά και νέους συμμάχους, τόσο οικονομικούς όσο και πολιτικούς και θα επιδιώκει την κατάτμηση των στρατηγικών επιδιώξεων της χώρας, με το ΥΠΕΞ να θέτει το σύνολο των δράσεων της εξωστρέφειας, υπό τη δική του σκέπη.

Η Αθήνα στοχεύει να διευρύνει τους ορίζοντές της πέραν των ευρωπαϊκών συνόρων, και συγκεκριμένα στα Βαλκάνια, την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, τη Μαύρη Θάλασσα αλλά και την Ασία, τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και την Αυστραλία, ενώ ψηλά στη λίστα του ελληνικού ενδιαφέροντος παραμένουν η Βρετανία και η Γερμανία.

Η κυβέρνηση δίνει έμφαση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και συνολικά στον αραβικό κόσμο, που αναδεικνύονται σε χώρες ιδιαίτερου ενδιαφέροντος τόσο για την προσέλκυση επενδύσεων όσο και για τις εξαγωγές.

Διατροφή, καινοτομία, τεχνολογία και ενέργεια 

Ένας από τους τομείς στους οποίους η Αθήνα στρέφει το ενδιαφέρον της είναι αυτός της διατροφής, όπως επίσης και στους τομείς της καινοτομίας, της τεχνολογίας, της ενέργειας κα.

Πέραν της παρουσίασης του φιλόδοξου προγράμματος, προγραμματίζονται σειρά επισκέψεων κυβερνητικών αξιωματούχων σε χώρες “στόχους”. Ειδικότερα, στις αρχές Οκτωβρίου, πολυμελής ομάδα επιχειρηματιών με επικεφαλής τον ΥΦΥΠΕΞ Οικονομικής Διπλωματίας Κώστα Φραγκογιάννη θα μεταβεί στη Λιβύη, προκειμένου να λάβει μέρος στην επενδυτική και εξαγωγική έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στην κρίσιμη αυτή για τα γεωστρατηγικά συμφέροντα της Ελλάδας χώρα.

Το Εθνικό στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας θα παρουσιάσουν ο υφυπουργός κ. Κ. Φραγκογιάννης και ο πρόεδρος του Enterprise Greece κ. Γιάννης Σμυρλής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr