Αυτοκίνητο Apple

Η Apple κάνει το μεγάλο άλμα, ετοιμάζεται να μπει στην αγορά των αυτόνομων ηλεκτροκίνητων οχημάτων, και η μετοχή της απογειώνεται.

Η μετοχή της εταιρίας είχε σήμερα άνοδο 3% μετά από δημοσίευμα του Reuters σύμφωνα με το οποίο η Apple σχεδιάζει να βγάλει το 2024 στην αγορά το δικό της αυτόνομο αυτοκίνητο, με επίσης δική της τεχνολογία μπαταρίας.

“Κλειδί” οι μπαταρίες νέας γενιάς

Το concept και η μεγάλη διαφορά στην οποία ποντάρει η κατασκευάστρια του iPhone είναι, σύμφωνα με το Reuters, ο σχεδιασμός μιας νέα μπαταρίας που θα μειώσει «ριζικά» το ενεργειακό κόστος και θα αυξήσει την εμβέλεια αυτονομίας του αυτοκινήτου.

Οι μπαταρίες πιθανώς δεν θα βασίζονται στην τεχνολογία ιόντων λιθίου αλλά θα συνδυάζουν το λίθιο με τον φωσφορικό σίδηρο.

«Είναι το επόμενο επίπεδο μπαταριών» ανέφερε πηγή που γνωρίζει το θέμα. «Θα είναι σαν την πρώτη φορά που είδατε το iPhone» υποστήριξε.

Το αυτοκίνητο θα έχει το brand name της Apple, αλλά θα συναρμολογείται από συνεργαζόμενη αυτοκινητοβιομηχανία που δεν έχει ακόμα επιλεγεί.

Το πρόγραμμα αυτόνομης οδήγησης της Apple, με την ονομασία Project Titan, ξεκίνησε το 2014, όταν η εταιρεία άρχισε να σχεδιάζει ένα καινούργιο όχημα από το μηδέν.

Αρχικά η προσπάθεια δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και κάποια στιγμή η Apple αναδιπλώθηκε για να επανεξετάσει τους στόχους της. Το project ξαναμπήκε σε τροχιά το 2019, μετά την επιστροφή του Νταγκ Φιλντ, βετεράνου της Apple που είχε εργαστεί στην Tesla.

Ανταγωνίστρια της Tesla και της Waymo

To όλο εγχείρημα κάνει πλέον την Apple ανταγωνιστή της Tesla αλλά και της Waymo, της εταιρείας αυτόνομης οδήγησης που ανήκει στην Alphabet, μητρικό όμιλο της Google.

Η κατασκευή αυτοκινήτων, επισημαίνει το Reuters, θα ήταν μεγάλη πρόκληση για την Apple όσον αφορά την εφοδιαστική αλυσίδα της. Η Tesla του Έλον Μασκ χρειάστηκε 17 χρόνια για να ανακοινώσει τα πρώτα κέρδη.

«Αν υπάρχει μια εταιρεία στον πλανήτη που διαθέτει τους πόρους να το κάνει, αυτή είναι η Apple. Την ίδια ώρα, όμως, δεν πρόκειται για κινητό τηλέφωνο» ανέφερε πρώην εργαζόμενος του Project Titan.

Μια από τις πηγές του Reuters επισήμανε πάντως ότι η Apple ενδέχεται να αναθεωρήσει τον προγραμματισμό της και να προτιμήσει τελικά το λανσάρισμα ενός συστήματος αυτόνομης οδήγησης που θα χρησιμοποιηθεί στα οχήματα μεγάλης αυτοκινητοβιομηχανίας.

Ένα ερώτημα που παραμένει ανοιχτό είναι το κατά πόσο η Apple θα είναι σε θέση να παραγάγει αρκετά οχήματα για να βγάλει κέρδος.

«Για να είναι βιώσιμο ένα εργοστάσιο συναρμολόγησης χρειάζονται 100.000 οχήματα τον χρόνο» ανέφερε πηγή του Reuters.

Η Apple αρνήθηκε να σχολιάσει το ρεπορτάζ.

Πηγή: economico.gr