Καθώς η Ελλάδα ετοιμάζεται να υποδεχθεί τα πρώτα γαλλικά μαχητικά γενιάς 4++ Rafale, η Γαλλία κάνει σχέδια για την αναβάθμιση του αεροσκάφους με στόχο να το χρησιμοποιεί ως το 2065 και να το κάνει ακόμα πιο ανταγωνιστικό.

Νέες εξελιγμένες εκδόσεις

Όπως ανακοίνωσε ο Γάλλος υπαρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας, Φρεντερίκ Παρισό, η κατασκευάστρια εταιρεία Dassault Aviation προχωρεί στην ανάπτυξη της έκδοσης F5 των Rafale, η οποία θα διαθέτει έναν εντυπωσιακό αριθμό νέων δυνατοτήτων και προηγμένων τεχνολογιών.

Ο Παρισό εξήγησε ότι «στις αρχές της δεκαετίας του 2030, η έκδοση F5 θα μας επιτρέψει να βελτιώσουμε περαιτέρω τα μαχητικά Rafale, με νέους αισθητήρες και εξοπλισμούς, αλλά και με προηγμένα συστήματα επικοινωνίας και συνεργασίας που θα αυξάνουν την διαλειτουργικότητα» και ταυτόχρονα εκτίμησε ότι στο μέλλον θα αναπτυχθούν και νέες εκδόσεις του μαχητικού, η F6 και F7.

Ο Παρισό εξήγησε ότι ο στόχος της Γαλλίας είναι τα Rafale να συνεχίσουν να αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά της αεροπορίας και του ναυτικού της χώρας ως περίπου το 2065. Το Rafale ενσωματώθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό το 2004 και στη Πολεμική Αεροπορία το 2006, και θεωρείται ως μαχητικό omnirole, δηλαδή μπορεί να εκτελέσει κάθε είδους αποστολή, από εναέρια υπεροχή και αποστολές κρούσης μέχρι πυρηνικά χτυπήματα.

Τι θα παραλάβει η Ελλάδα

Το Rafale αποτελεί ένα από τα πιο επιτυχημένα εξαγωγικά προϊόντα της Γαλλίας (ας σημειωθεί ότι προέκυψε σχεδόν κατά λάθος, όταν η Dassault αποχώρησε από την κοινοπραξία που κατασκεύασε το Eurofighter Typhoon) καθώς αποτελεί ένα από τα βασικά μαχητικά αεροσκάφη των Πολεμικών Αεροποριών της Αιγύπτου, της Ινδίας, του Κατάρ και σύντομα θα ενισχύσει και την Κροατία και την Ελλάδα.

Όσον αφορά στη χώρα μας, η Ελλάδα θα παραλάβει 18 Rafale έκδοσης F3-R που αυτή τη στιγμή είναι η πλέον εξελιγμένη έκδοση του μαχητικού (η Γαλλία θα άρχισει να παραλαμβάνει μέσα στην τρέχουσα δεκαετία την έκδοση F4). Μάλιστα, Rafale έκδοσης F3-R πραγματοποίησαν για πρώτη φορά πτήση θέτοντας σε επιχειρησιακή λειτουργία τους πυραύλους Meteor, εξοπλισμό που θα παραλάβει και η Ελλάδα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr