Το Airbnb και οι άλλες συναφείς πλατφόρμες αντιμετωπίζουν προβλήματα περιορισμών στη δραστηριότητά τους σε ευρωπαϊκές πόλεις έντονου τουριστικού ενδιαφέροντος, ενώ ενεργοποιούνται και στην Ελλάδα ιδέες και προτάσεις που οδηγούν σε αλλαγές των κανόνων του παιχνιδιού στις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Αιτία, η πίεση που ασκούν οι μισθώσεις αυτές στην προσφορά κατοικιών προς ενοικίαση αλλά και στο γεγονός ότι είναι ο κύριος λόγος υπερβολικής αύξησης των ενοικίων.

Ρεπορτάζ της “Καθημερινής” (Νίκος Ρουσάνογλου) καταγράφει τις Ευρωπαϊκές πόλεις που έχουν λάβει ή σχεδιάζουν μέτρα περιορισμού των βραχυχρόνιων μισθώσεων – και οι οποίες πιθανότατα εξετάζονται ως μοντέλα και για την εφαρμογή αντίστοιχων ρυθμίσεων και στην Ελλάδα.

Το μέτρο του χρονικού περιορισμού

Δύο από τις πόλεις όπου υπάρχουν πλέον μετρήσιμα αποτελέσματα από τα μέτρα περιορισμού των βραχυχρόνιων μισθώσεων, είναι το Αμστερνταμ και το Δουβλίνο. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις, έχει επιλεγεί .

Στο μεν Αμστερνταμ κάθε ιδιοκτήτης μπορεί να εκμεταλλευτεί το ακίνητό του μέσω των σχετικών πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης για μόλις 30 ημέρες τον χρόνο, στο δε Δουβλίνο για 90 ημέρες. Μάλιστα στο Δουβλίνο αυτό επιτρέπεται μόνο σε συγκεκριμένες ζώνες εντός της πόλης. Στην πράξη, τα μέτρα αυτά έχουν καταστήσει τόσο περιοριστική τη χρήση, ώστε η συντριπτική πλειονότητα των επενδυτών και ιδιοκτητών ακινήτων έχει επιλέξει να αποχωρήσει από τη σχετική δραστηριότητα.

Δεύτερη πιο ακριβή χώρα στο Airbnb η Ελλάδα

Πίνακας από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής

Σύμφωνα με την AirDNA, εταιρεία λογισμικού που μετρά και αναλύει τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, ως αποτέλεσμα των μέτρων που έλαβαν οι δύο πόλεις, σε σχέση με το 2019, τον φετινό Ιούνιο η προσφορά καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης στο Δουβλίνο ήταν μειωμένη κατά 70%, ενώ στο Αμστερνταμ η πτώση αγγίζει το 71%. Αντίστοιχα, κατακόρυφη πτώση κατά 88% στο Αμστερνταμ και κατά 86% στο Δουβλίνο σημείωσε και η ζήτηση καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, ήτοι οι επισκέπτες στράφηκαν σε άλλες επιλογές για τη διαμονή τους.

Μέτρα περιορισμού των βραχυχρόνιων μισθώσεων λαμβάνονται ή εξετάζεται να ληφθούν και σε άλλες περιοχές, ιδίως στον ευρωπαϊκό Νότο, όπου το στεγαστικό πρόβλημα είναι έντονο. Στη Φλωρεντία της Ιταλίας, αρχής γενομένης από την 1η Ιουνίου, έχει απαγορευτεί πλήρως η δραστηριότητα της βραχυχρόνιας μίσθωσης στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Σημαντικούς περιορισμούς εξετάζουν επίσης τα δημοτικά συμβούλια σε πόλεις όπως το Μιλάνο και η Βενετία, και ενώ στην Ιταλία βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία για τη συνολική νομοθέτηση περιορισμών στις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Νέοι όροι και νέοι φόροι στο Airbnb

Πίνακας από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής

Στην Πάλμα της Ισπανίας, το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε προσφυγή κατά της απαγόρευσης της λειτουργίας καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, που ψηφίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο. Αντίστοιχα, στη Βαρκελώνη έχει απαγορευτεί πλήρως η διάθεση δωματίων μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης, ενώ έχει μειωθεί και ο αριθμός των αδειών που χορηγούνται για την εκμετάλλευση ολόκληρων διαμερισμάτων μέσω των ψηφιακών πλατφορμών. Αλλά και στην Πορτογαλία έχει απαγορευτεί πλέον η έκδοση νέων αδειών καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το στεγαστικό πρόβλημα στη χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου.

Στην Ελλάδα πιέζουν οι ξενοδόχοι και οι… φοιτητές

Στην Ελλάδα, η συζήτηση που έχει ανοίξει, βασίζεται σε προτάσεις φορέων κυρίως του ξενοδοχειακού κλάδου, που επιθυμούν να αστυνομευτεί το φαινόμενο των παρανόμως λειτουργούντων κτιρίων με διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης που παρέχουν και ξενοδοχειακές υπηρεσίες, χωρίς όμως να φέρουν και το αντίστοιχο σήμα λειτουργίας και φυσικά χωρίς να πληρώνουν ΦΠΑ.

Παράλληλα όμως, και επειδή έχει αναγνωριστεί το σοβαρό πρόβλημα που δημιουργείται, ιδίως σε τουριστικούς προορισμούς με την αδυναμία εύρεσης στέγης από φοιτητές και δημόσιους λειτουργούς, εξετάζονται κι άλλες επιλογές, όπως π.χ. να υπάρξει περιορισμός στον αριθμό των κατοικιών που μπορεί να εκμισθώνονται ανά ΑΦΜ, ή να καθοριστεί ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ημερών/έτος σε κάποιες περιοχές. Σημειωτέον ότι τα σχετικά μέτρα έχουν ήδη ψηφιστεί από το 2018, χωρίς όμως ποτέ να εφαρμοστούν, καθώς απαιτείται σχετική κοινή υπουργική απόφαση που δεν έχει μέχρι σήμερα εκδοθεί…

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr