Σχεδόν δεδομένη θεωρεί την επιβολή κυρώσεων από την Ε.Ε. στην Τουρκία ο βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Άγγελος Συρίγος, ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής που θα κληθεί να αποφασίσει πώς η Ένωση θα αντιμετωπίσει τις αποσταθεροποιητικές κινήσεις της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο.

Οι δύο ομάδες στην Ε.Ε.

«Πάμε προς κυρώσεις στην Τουρκία, το ερώτημα είναι, ποσό σκληρές» εκτίμησε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Συρίγος, ο οποίος αναλύοντας τις τάσεις εντός Ε.Ε. σημείωσε ότι «στη Σύνοδο Κορυφής θα συγκρουστούν δυο ομάδες, Ελλάδα, Κύπρος, Γάλλια, Αυστρία από τη μία, και Ισπανία, Ολλανδία, Σουηδία, Γερμάνια από την άλλη, που θέλουν ήπια ή καθόλου μέτρα εις βάρος της Τουρκίας. Η Τουρκία έχει κάνει όμως ό,τι μπορεί για να κόψει τα επιχειρήματα της δεύτερης ομάδας».

Παράλληλα, εκτίμησε ότι η Ε.Ε., εν γένει, δεν μπορεί να επιβάλει εξαιρετικά αυστηρές κυρώσεις εκτός αν αποφασίσει να πάρει μέτρα όπως η διακοπή τελωνειακής συνδέσεως. Το έχει ζητήσει η Αυστρία, εμμέσως και η Γάλλια, ωστόσο κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να γίνει εξήγησε.  Προσέθεσε, δε, ότι «η Τουρκία τα κάνει όλα αυτά επειδή της τα επιτρέπει η Ε.Ε. Και το Σεπτέμβριο απέσυρε τελευταία στιγμή το “Oruc Reis” και η Ε.Ε. είπε “να το ξαναδούμε σε 3 μήνες” Κάνει ξανά το ίδιο, γιατί είδε να της βγαίνει. Η διαφορά τώρα είναι ότι έγιναν τρομοκρατικές επιθέσεις και πολλά ευρωπαϊκά κράτη βλέπουν τούρκικο δάκτυλο…».

Τετελεσμένα επιδιώκει η Άγκυρα

«Εντυπωσιάζει το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έδωσε συλλυπητήρια προς Γάλλια και Αυστρία για τις επιθέσεις» τόνισε, ενώ εκτίμησε ότι η Τουρκία «επιδιώκει διεθνή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο, και έχει βάλει τον Σαρλ Μισέλ να το υποστηρίζει αυτό. Από τις 11 Δεκεμβρίου, μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μέχρι τις 20 Ιανουαρίου που αναλαμβάνει ο Μπάιντεν θα προσπαθήσει να δημιουργήσει τετελεσμένα».

«Προϋπόθεση για την Τουρκία είναι να θέσει αποστρατικοποίηση των νησιών ξέροντας ότι τα έχουμε εξαιρέσει από την αρμοδιότητα του Διεθνούς Δικαστηρίου. Ανασταλτικοί παράγοντες στην προκλητική στάση της η είναι η πορεία της τουρκικής οικονομίας και η πορεία του κορωνοϊού» επισήμανε ο κ. Συρίγος.

Πηγή: economico.gr