Μείζονες αλλαγες στον ΟΑΕΔ, και ταυτόχρονα στον τρόπο με τον οποίο θα χορηγείται το επίδομα ανεργίας φέρεται να σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο του πλάνου αναδιοργάνωσης του οργανισμού.

Κλιμακωτό επίδομα

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζεται η κλιμακωτή χορήγηση του επιδόματος ανεργίας το οποίο θα συνδέεται με τις προηγούμενες αμοιβές του ανέργου και όχι με τον κατώτατο μισθό όπως συμβαίνει σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται το ενδεχόμενο για τους έξι πρώτους μήνες ανεργίας το επίδομα να ανέρχεται στο 55% του μέσου μηνιαίου μισθού του ανέργου στα προηγούμενα τρία έτη με ανώτατο όριο επιδόματος τα 1.200 ευρώ. Εν συνεχεία το επίδομα θα μειώνεται σταδιακά, χωρίς όμως να πέσει κάτω από το επίπεδο του σημερινού επιδόματος ανεργίας που ανέρχεται σε 400 ευρώ.

Μπόνους για την εξεύρεση εργασίας

Σε δεύτερο επίπεδο, ο σχεδιασμός προβλέπει τη χορήγηση μπόνους σε ανέργους που βρίσκουν δουλειά ενόσω λαμβάνει επίδομα από τον ΟΑΕΔ. Έτσι, ο οργανισμός θα επιβραβεύει τον άνεργο που επανεντάσσεται στην αγορά εργασίας με χρηματικό ποσό. Παράλληλα εξετάζεται οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανεργίας να παρακολουθούν υποχρεωτικά προγράμματα κατάρτισης και να λαμβάνουν επίδομα κατάρτισης αντί για επίδομα ανεργίας, με στόχο τα επιδόματα ανεργίας να έχουν καλύτερη στόχευση και καλύτερα αποτελέσματα για τους ίδιους τους ανέργους.

Προβληματισμός για την «μακρά ανεργία»

Ο λόγος για όλες αυτές τις αλλαγές εντοπίζεται στον προβληματισμό που επικρατεί στο υπουργείο για το φαινόμενο της «ισόβιας ανεργίας» και ειδικά για την αποτελεσματικότητα των μηχανισμών εύρεσης εργασίας, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, το 54% των ανέργων παραμένει στο μητρώο για περισσότερα από 3 χρόνια, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις η παραμονή στις λίστες φθάνει και τα 10 χρόνια. Το υπουργείο επιδιώκει, έτσι, να δώσει κίνητρα στους ανέργους να αναζητούν εργασία, αντί να εξαρτώνται από τα επιδόματα ανεργίας.

Μείωση της ανεργίας

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ανεργία στην Ελλάδα υποχώρησε στο 12,8% το Δεκέμβριο του 2021, μειούμενη από το 13,4% του Δεκεμβρίου 2020 και κυρίως από το 15,5% του Νοεμβρίου 2020. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 596.067 σημειώνοντας μείωση κατά 118.891 σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2020 (-16,6%) και κατά 35.781 σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2021 (-5,7%). Παράλληλα, οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 4.075.808, σημειώνοντας αύξηση κατά 188.872 σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2020 (+4,9%) και μείωση κατά 11.908 σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2021 (-0,3%).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr