μπύρες αναψυκτικά

Νέες αυξήσεις στις μπύρες και τα αναψυκτικά αναμένονται από τις αρχές του 2022. Οι εταιρείες του κλάδου έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να συγκρατήσουν τις αυξήσεις που προέρχονται από ενέργεια, πρώτες ύλες και μεταφορικά, ωστόσο, ήδη οι τιμές των πρώτων υλών έχουν πάρει την ανιούσα, και είναι θέμα χρόνου να συμπαρασύρουν και τις τελικές τιμές των παραπάνω.

Χαρακτηριστικά, η τιμή της ζάχαρης είναι αυξημένη κατά 15% σε σύγκριση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο, με την τιμή ανά τόνο να ανέρχεται στα 500 ευρώ.

Ταυτόχρονα  οι αρωματικές ύλες έχουν αυξηθεί κατά 20% έως και 25%, ενώ το αλουμίνιο που χρησιμοποιείται στα κουτάκια των αναψυκτικών έχει φτάσει πλέον στα 3.000 δολάρια ανά τόνο, έναντι 1.500 δολαρίων που ήταν προ διετίας.

Αλλαγή και στις συμβάσεις με τους παρόχους ενέργειας

Αλλαγή, όμως, διαφαίνεται και στις συμβάσεις με τους παρόχους ενέργειας.

Πιο συγκεκριμένα, ενώ μέχρι πρότινος ίσχυαν ετήσιες συμβάσεις με τους παρόχους, από την περασμένη άνοιξη και ύστερα πολλά συμβόλαια άρχισαν να σπάνε και πλέον η τιμολόγηση γίνεται μήνα με το μήνα σε μεθοσταθμική βάση, όπου λαμβάνονται υπόψη το τρέχον κόστος της αγοράς ενέργειας, ούτως ώστε να μην ζημιώνονται οι πάροχοι κάτι που συνέβαινε με τα πρότερα δεδομένα. Μάλιστα, επί της εκάστοτε KW υφίσταται και επιπλέον “καπέλο” για τη βιομηχανία στα επίπεδα των 2 έως 3 ευρώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr