Μείωση φόρων

Την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει τον επόμενο χρόνο σε νέες μειώσεις σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές επιβεβαίωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μετά από σύσκεψη στη Ρόδο με τον περιφερειάρχη και φορείς του Νοτίου Αιγαίου.

Ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι είναι σωστή, η κυβερνητική πολιτική, που υλοποιεί τις προεκλογικές εξαγγελίες  με στοχευμένες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. “Έχουμε μειώσει”, ανέφερε ο υπουργός,  “πολλούς διαφορετικούς φόρους για όλη την ελληνική κοινωνία, σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, από την ακίνητη περιουσία, τον Φόρο Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων,  τις προκαταβολές φόρου, έως και  τον φόρο στις επιχειρήσεις”

Λιγότεροι ή μηδενικοί φόροι για χιλιάδες φορολογούμενους φέτος

Ο υπουργός Οικονομικών, αναφέρθηκε και στην εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων που δείχνει ότι χιλιάδες φορολογούμενοι θα πληρώσουν μειωμένους ή μηδενικούς φόρους, λέγοντας χαρακτηριστικά:

  • «καλώ τον πολίτη να ελέγξει και να συγκρίνει την φετινή του φορολογική δήλωση με την περυσινή, και θα διαπιστώσει πόσο μειωμένο φόρο καλείται να πληρώσει, αν πληρώσει φόρο, διότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις, ήδη από τα στοιχεία που έχουμε από αρκετές φορολογικές δηλώσεις, το υπόλοιπο είναι μηδενικό».

Πηγαίνοντας τη δήλωση του αυτή ένα βήμα παραπέρα ο κ. Σταϊκούρας επιβεβαίωσε ότι εφόσον οι οικονομικές εξελίξεις είναι ομαλές στον προϋπολογισμό του 2022 θα συμπεριληφθούν νέες μειώσεις σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.   Αυτό, είπε ο υπουργός Οικονομικών, δείχνει το δρόμο και για το μέλλον. Ένα δρόμο συνεχιζόμενων και ακόμη μεγαλύτερων μειώσεων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, με γενικά και τοπικά χαρακτηριστικά.

Επαναφορά μειωμένου ΦΠΑ σε όλα τα νησιά;

Η αποστροφή της δήλωσης τους για μειώσεις φόρων με τοπικά χαρακτηριστικά αναφέρεται προφανώς στο αίτημα που κατέθεσαν, δια του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, οι φορείς της Δωδεκανήσου για  επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε όλα τα νησιά. Αίτημα που εξετάζει η κυβέρνηση αλλά η υλοποίηση του προϋποθέτει και τη συναίνεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως είπε ο κ. Χατζημάρκος   “οι πάντες όσοι παρευρέθηκαν σήμερα εδώ – και οποτεδήποτε άλλοτε έχουμε βρεθεί – ως πρώτο, μόνιμο, πάγιο, σταθερό ζήτημα, θέτουν την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε όλα τα νησιά μας. Ένα αίτημα το οποίο έχει να κάνει κυρίως με την χαμένη ανταγωνιστικότητά μας, υποστηρίζεται από όλους σταθερά και μόνιμα και νομίζω ότι αμέσως μόλις η πανδημία μας δώσει αυτή τη χαραμάδα που όλοι περιμένουμε, είναι το πρώτο θέμα το οποίο θα είναι επί τάπητος στις μεταξύ μας συζητήσεις”.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στην εισροή πόρων που θα υπάρξουν τα επόμενα χρόνια από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ λέγοντας χαρακτηριστικά «προσδοκώ ότι με συνοχή, με σκληρή δουλειά, με προσοχή στη δημόσια υγεία, με αύξηση των εμβολιασμών, θα καταφέρουμε και πάλι να πάμε στην επόμενη μέρα, ρεαλιστικά πιο αισιόδοξοι”.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr