Έρχονται οι πρώτες παρτίδες των αντιικών θεραπειών της Merc

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να παραλάβει  τις πρώτες παρτίδες των αντιικών θεραπειών που αφορούν τη θεραπεία της Merck Αμερικής, οι οποίες στις ευρωπαϊκές χώρες θα διατεθούν από την φαρμακοβιομηχανία MSD.

Η παραλαβή της πρώτης παρτίδας 

Η παραλαβή της πρώτης παρτίδας με το αντιιικό χάπι μολνουπιραβίρη (molnupiravir) αφορά 5.700 θεραπείες που μειώνουν κατά 30-50% την πιθανότητα σοβαρής νόσησης σε άτομα υψηλού κινδύνου για επιπλοκές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Πρόκειται δηλαδή περίπου για την ίδια πληθυσμιακή ομάδα που είχε την ένδειξη για τη χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων μόνο που επειδή τα αντιικά φάρμακα στοχεύουν σε συγκεκριμένα ένζυμα και όχι στην πρωτεϊνη ακίδα του κοροναϊού, διατηρούν την αποτελεσματικότητά τους και έναντι των μολύνσεων με το σχεδόν επικρατέστερο στην κοινότητα στέλεχος Όμικρον.

Γιατί βγήκαν εκτός μάχης τα μονοκλωνικά αντισώματα 

Αντίθετα τα μονοκλωνικά αντισώματα βγήκαν «εκτός μάχης» κατά τη διάδοση της Όμικρον, καθώς αυτά αναπτύσσονται με βάση μια πολύ συγκεκριμένη περιοχή της πρωτεϊνης ακίδας, η οποία στην περίπτωση του νέου υπερμεταδοτικού στελέχους υπέστη περισσότερες από 30 μεταλλάξεις, με συνέπεια να έχει αλλάξει μορφολογία.

Προς το τέλος του Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου η Ελλάδα θα λάβει και την πρώτη παρτίδα (4.000 θεραπείες) από τις 15.000 θεραπείες με τα αντιικά χάπια της Pfizer που είναι ακόμα πιο αποτελεσματικά καθώς μειώνουν κατά 90% τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης.

Σε ποιους θα χορηγούνται

Σε αντίθεση με το εμβόλιο που είναι μέσο πρόληψης και χορηγείται σε υγιείς ανθρώπους, τα αντιιικά χάπια χορηγούνται σε ανθρώπους που νοσούν από κοροναϊό και δρουν εφόσον δοθούν στα πρώτα 24ωρα μετά την έναρξη των συμπτωμάτων καθώς εμποδίζουν τον πολλαπλασιασμό του ιού.

Συγκεκριμένα τα αντιιικά χάπια προορίζονται είτε για ασθενείς που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο σε απλές κλίνες Covid, οπότε λαμβάνονται μέσω του νοσοκομειακού φαρμακείου είτε για ασθενείς που παραμένουν στο σπίτι τους οπότε λαμβάνονται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Δεν είναι όμως φάρμακα που δίνονται στις ΜΕΘ, γιατί αν ο ιός προλάβει να πολλαπλασιαστεί, οπότε επεκτείνεται η λοίμωξη και προκαλείται διάχυτη πνευμονία, οι αντιιικές θεραπείες δεν μπορούν να υποστρέψουν τις βλάβες.

Η αίτηση στην πλατφόρμα

Τα αντιιικά χάπια δεν είναι επίσης φάρμακα που ο ασθενής μπορεί να λάβει μόνος του.

Την αίτηση στην σχετική πλατφόρμα που έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία την κάνει ο θεράπων γιατρός σε περιπτώσεις ασθενών με υψηλή ευπάθεια, για παράδειγμα με ανοσοκαταστολή, μεταμοσχευμένους, με ογκολογικά νοσήματα, παχυσαρκία ή αρτηριακή υπέρταση και η έγκριση δίνεται αφού το αίτημα περάσει από την αρμόδια επιτροπή.

Αφού ο θεράπων ιατρός εκκινήσει την απαιτούμενη διαδικασία και εγκριθεί η θεραπεία η οποία αφορά μια σειρά από χάπια, ο ασθενής υπογράφει και τα αντιιικά λαμβάνονται σύμφωνα με το θεραπευτικό σχήμα που διαφέρει για τις θεραπείες της MSD και της Pfizer και εμποδίζουν την επιδείνωση της λοίμωξης και την εμφάνιση των βαριών επιπλοκών που στέλνουν τους πάσχοντες στην Εντατική.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr