#Έρχονται: Στην Αθήνα τα έξι πρώτα Rafale της Πολεμικής Αεροπορία

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την άφιξη σήμερα το μεσημέρι των πρώτων έξι μαχητικών Rafale από τη Γαλλία στην Ελλάδα, προκειμένου να ενταχθούν οργανικά στην Πολεμική Αεροπορία της χώρας.

Η ανάρτηση Μητσοτάκη

Τα γαλλικά μαχητικά θα πραγματοποιήσουν υπερπτήση πάνω από την Ακρόπολη, ενώ το μεσημέρι, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, θα πραγματοποιηθεί εγκαταστάσεις της 114 ΠΜ στην Τανάγρα η επίσημη παρουσίαση και η τελετή παραλαβής τους. Υπενθυμίζεται ότι Ελλάδα και Γαλλία συμφώνησαν για την προμήθεια στη χώρα μας συνολικά 24 από τα μαχητικά γενιάς 4++, τα οποία και αποτελούν τον βασικό κορμό της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας. Ο κ. Μητσοτάκης, μάλιστα, προανήγγειλε την άφιξη των Rafale μέσω ανάρτησής τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μόλις τα γαλλικά μαχητικά εισέλθουν στο FIR Αθηνών θα τα συνοδεύσει, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, ζεύγος μαχητικών αεροσκαφών Mirage 2000-5 της Πολεμικής Αεροπορίας. Τα δύο Rafale που θα έρθουν αύριο στην Ελλάδα θα είναι διθέσια ώστε να χρησιμοποιούνται και για την εκπαίδευση των νέων πιλότων ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα θα είναι μονοθέσια, και όλα θα ενταχθούν στην 332 Μοίρα στην Τανάγρα.

Το κόστος και το σύστημα Spectra 

Το κόστος για την αγορά των 18 Rafale (εκ των οποίων έξι θα είναι καινούργια και 12 μεταχειρισμένα) θα στοιχίσει 2,32 δισ. ευρώ μαζί με τα όπλα που φέρουν, σύμφωνα με τη σύμβαση που υπεγράφη πέρσι τον Ιανουάριο. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να υπογραφεί η πρόσθετη σύμβαση για την αγορά επιπλέον έξι καινούργιων μαχητικών αεροσκαφών Rafale. Τα Rafale, μεταξύ άλλων, έχουν ακτίνα δράσης 2.800 μίλια και μεγάλη χωρητικότητα σε καύσιμα, διαθέτουν δύο κινητήρες, είναι εξοπλισμένα με σύγχρονο και ισχυρό ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης ενώ έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν δύο πυραύλους Exocet.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που εντυπωσίασε περισσότερο τους ειδικούς της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας είναι το σύστημα Spectra (Self-Protection Equipment to Counter Threats for Rafale Aircraft) το οποίο αναπτύχθηκε από κοινού από την MBDA και την Thales προκειμένου να παρέχει ένα ολοκληρωμένο σύστημα αυτοπροστασίας για το μαχητικό. Με ενεργοποιημένο το Spectra το Rafale oυσιαστικά πλησιάζει στο πολύ χαμηλό ίχνος ραντάρ που εκπέμπει ένα stealth μαχητικό ενώ ταυτόχρονα μπορεί να εντοπίζει απειλές και να στοχεύει χωρίς να αποκαλύπτει τη θέση του.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr