νέου ΕΝΦΙΑ

Το αργότερο στις 30 Απριλίου θα μάθουν οι 6,35 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων τον ΕΝΦΙΑ που θα πληρώσουν για το 2022. Η διαδικασία εκκαθάρισης του φετινού φόρου βρίσκεται στην τελική ευθεία και αμέσως μετά τον έλεγχό τους τα εκκαθαριστικά θα αναρτηθούν στο Διαδίκτυο.

Μένει να διαπιστωθεί με τη δημοσιοποίηση των νέων εκκαθαριστικών εάν οι υπολογισμοί του υπουργείου Οικονομικών είναι σωστοί, και συγκεκριμένα εάν ο φόρος μειώνεται για 5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες και εάν διατηρείται στα ίδια επίπεδα για 900.000 ιδιοκτήτες ακινήτων.

Αυτό που έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι τα ποσά που θα κληθούν να πληρώσουν οι 350.000 ιδιοκτήτες στους οποίους η τιμή ζώνης αυξήθηκε σημαντικά.

Και έχει μεγάλο ενδιαφέρον καθώς φέτος έχει αλλάξει τελείως το σύστημα υπολογισμού του φόρου για όσους έχουν ακίνητη περιουσία μεγαλύτερη των 400.000 ευρώ.

Ουσιαστικά, μένει να διαπιστωθεί εάν ο καταργηθείς συμπληρωματικός φόρος “επιστρέφει” από το… παράθυρο για τους συγκεκριμένους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Με βάση τον σχεδιασμό, οι 6,35 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν την πρώτη δόση του νέου ΕΝΦΙΑ τον Μάιο, ενώ η τελευταία θα πληρωθεί στα τέλη Φεβρουαρίου 2023. Το ποσό που θα εισπραχθεί υπολογίζεται να περιοριστεί συγκριτικά με το προηγούμενο έτος στα 2,23 δισ. ευρώ.

Τι έχει αλλάξει στον φετινό ΕΝΦΙΑ

1. Δημιουργήθηκε νέα κλίμακα υπολογισμού του βασικού φόρου τόσο για τα κτίσματα όσο και για τα οικόπεδα, με διεύρυνση των κλιμακίων και νέους συντελεστές.

Οι συντελεστές βασικού φόρου κτισμάτων μειώνονται, με έμφαση στις ζώνες χαμηλότερης και μεσαίας αξίας, έτσι ώστε το 65% των παλαιών ζωνών να έχει μείωση, το 34% να μείνει σταθερό και μόλις το 1% να δει αύξηση.

Στις περιοχές με τιμή ζώνης από 1.000 έως 2.500 ευρώ, ο συντελεστής του βασικού φόρου κτισμάτων για τιμή ζώνης από 1.051 έως 1.500 ευρώ/τ.μ. διαμορφώνεται σε 2,80 ευρώ/τ.μ., αντί 3,70 που ισχύει σήμερα, δηλαδή μείωση 27%.

Για τιμή ζώνης από 1.501 έως 2.500 ευρώ ο συντελεστής διαμορφώνεται σε 3,70 ευρώ/τ.μ., ενώ με το ισχύον καθεστώς για τιμή ζώνης από 1.501 έως 2.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 4,5 ευρώ/τ.μ. και από 2.001 έως 2.500 είναι 6.

Μείωση των συντελεστών του βασικού φόρου οικοπέδων

2. Μειώθηκαν οι συντελεστές του βασικού φόρου οικοπέδων, έτσι ώστε το 91% των παλαιών ζωνών να έχει μείωση, το 7% να μείνει σταθερό και μόλις το 2% να δει αύξηση.

Η βεβαίωση επί του βασικού φόρου οικοπέδων μειώνεται, πλέον, μεσοσταθμικά περίπου κατά 50%. Ενδεικτικά, για αξία οικοπέδου από 75 έως 100 ευρώ ανά τ.μ. ο συντελεστής διαμορφώνεται σε 0,0375, αντί για 0,1850, δηλαδή μειώνεται κατά 80%.

Η ενσωμάτωση του συμπληρωματικού στον κύριο φόρο 

3. Ο συμπληρωματικός φόρος ενσωματώνεται στον κύριο φόρο για τα φυσικά πρόσωπα και διατηρείται αμετάβλητος για τα νομικά πρόσωπα. Για τα φυσικά πρόσωπα ο συμπληρωματικός φόρος υπολογίζεται σήμερα στη συνολική αξία της περιουσίας, εφόσον αυτή υπερβαίνει τα 250.000 ευρώ.

Στη θέση του συμπληρωματικού φόρου επιβάλλεται, πλέον, ένας φόρος επί της αξίας του ακινήτου (ειδικός φόρος ακινήτων). Στην περίπτωση που η αντικειμενική αξία του ακινήτου υπερβαίνει τα 400.000 ευρώ, τότε ο φόρος που θα προκύπτει με βάση την κλίμακα του κύριου φόρου θα προσαυξάνεται με συγκεκριμένους συντελεστές. Επίσης για τις πολύ μεγάλες περιουσίες δεν θα υπάρχουν εκπτωτικοί συντελεστές.

Τι θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες

  •  Οκτώ στους δέκα ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ.
  • Το 14% περίπου των φορολογουμένων δεν θα δει καμία μεταβολή στον ΕΝΦΙΑ. Δηλαδή περίπου 900.000 ιδιοκτήτες θα πληρώσουν το ίδιο ποσό με το 2021.
  • – Αυξημένο φόρο θα πληρώσει το 6% των ιδιοκτητών. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 350.000 θα πληρώσουν περισσότερα σε σχέση με το 2021. Στη μεγάλη πλειονότητά τους είναι ιδιοκτήτες ακινήτων είτε σε περιοχές με μεγάλη αύξηση των τιμών ζώνης είτε σε περιοχές που εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων και των οποίων η φορολογία ήταν πολύ χαμηλή έως τώρα. Για το 50% από αυτούς, η ετήσια αύξηση δεν υπερβαίνει τα 50 ευρώ, ενώ για τους υπόλοιπους ο φόρος αυξάνεται, καθώς η αντικειμενική αξία των ακινήτων τους διπλασιάζεται.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr