Ερχονται το e-πινάκιο και οι δίκες με τηλεδιάσκεψη

Ερχονται το e-πινάκιο και οι δίκες με τηλεδιάσκεψη. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η ανακήρυξη ως οριστικού αναδόχου του σχήματος Wind-Space Hellas για το έργο, ύψους 19,2 εκατ. ευρώ, με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα, όπως και την ενημέρωση της πορείας των πινακίων και των εκθεμάτων των δικαστηρίων.

Η Κοινωνία της Πληροφορίας 

Το έργο, με αναθέτουσα αρχή την Κοινωνία της Πληροφορίας, αναμένεται να ξεκινήσει να υλοποιείται μέσα στις επόμενες εβδομάδες, διαθέτοντας χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης 22 μηνών από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης.

Το έργο διαθέτει δύο σκέλη. Το ένα προβλέπει την πραγματοποίηση δικών από απόσταση με στόχο την ελαχιστοποίηση των μετακινήσεων μαρτύρων και κατηγορουμένων, οι οποίες δημιουργούν πρόσθετα οικονομικά βάρη που επωμίζονται είτε οι πολίτες (πολιτικές δίκες) είτε το κράτος (ποινικές δίκες).

Με τον τρόπο αυτό θα αναβαθμιστεί ποιοτικά το έργο της Δικαιοσύνης, ειδικά στις περιπτώσεις που απαιτείται κατάθεση μαρτύρων που είναι ευάλωτοι ή έχουν υποστεί εκφοβισμό και η διά ζώσης παρουσία τους στο δικαστήριο ενδέχεται να διαταράξει την ψυχική τους υγεία και να επηρεάσει τη διαδικασία διεξαγωγής της δίκης.

Επιτάχυνση του ανακριτικού έργου 

Εκτιμάται ακόμη ότι η χρήση της τηλεδιάσκεψης θα επιταχύνει το ανακριτικό έργο, καθώς και την εξυπηρέτηση των αιτήσεων δικαστικής συνδρομής.

Το δεύτερο σκέλος, της ενημέρωσης των πινακίων, αποσκοπεί στην καλύτερη εξυπηρέτηση των δικηγόρων, των διαδίκων και των εμπλεκομένων στις δικαστικές διαδικασίες στις αίθουσες των δικαστηρίων.

Η ψηφιοποίηση και η επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης αποτελούν πρώτης προτεραιότητας μεταρρύθμιση για την Κομισιόν, με τους θεσμούς εποπτείας να ζητούν τομές στο συγκεκριμένο πεδίο, ήδη από την είσοδο της χώρας στο καθεστώς των μνημονίων.

Αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων της Δικαιοσύνης 

Υπό τα δεδομένα αυτά, το επόμενο μεγάλο έργο στον συγκεκριμένο τομέα που αναμένεται να δημοπρατηθεί το αργότερο μέχρι το τέλος της χρονιάς, είναι ύψους 99 εκατ. ευρώ και αφορά την αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων της Δικαιοσύνης και του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η διαβούλευση για το έργο και μετά την προσθήκη των σχολίων και των παρατηρήσεων θα ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr