εμβόλια Novavax

Η πανδημία μπορεί να δείχνει, σ’ αυτή την φάση τουλάχιστον, σημάδια ύφεσης, οι επιστήμονες απ’ όλον τον κόσμο όμως προειδοποιούν ότι η κρίση του κορονοϊού δεν τέλειωσε. Και η παγκόσμια ερευνητική κοινότητα εξακολουθεί να δίνει την μάχη για νέα φάρμακα και εμβόλια που μπορούν να αναχαιτίσουν οριστικά την απειλή του ιού.

Σ’ αυτή την μάχη αναμένονται μέσα στους επόμενους μήνες τρία νέα εμβόλια, πέρα από τα τέσσερα που ήδη κυκλοφορούν: Ένα από τις ΗΠΑ, ένα από την Γερμανία κι ένα τρίτο από την σύμπραξη της βρετανικής GSK με την γαλλική Sanofi.

Γιατί όλοι ποντάρουν στο εμβόλιο της Novavax

Από τα τρία, το εμβόλιο που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι εκείνο της αμερικανικής εταιρίας Novavax – ένα εμβόλιο εντελώς νέας τεχνολογίας, διαφορετικό και από τα σκευάσματα mRNA και από εκείνα που βασίζονται στον αδενοϊό, το οποίο θεωρείται ότι έχει υψηλή αποτελεσματικότητα στις μεταλλάξεις και χαμηλές, και μη σοβαρές, παρενέργειες.

Σε μελέτη που έγινε σε Αμερική και Μεξικό, το εμβόλιο της Novavax αποδείχθηκε ότι  είναι περίπου 90% αποτελεσματικό συνολικά έναντι αρκετών νέων στελεχών του κορονοϊού, συμπεριλαμβανομένου του βρετανικού στελέχους.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία έδειξαν επίσης ότι είναι ασφαλές, καθώς οι παρενέργειες του είναι πολύ ήπιες κι αφορούν κυρίως τοπικά συμπτώματα όπως πόνος και ερυθρότητα στο σημείο της ένεσης. Δεν υπήρξαν αναφορές ασυνήθιστων θρόμβων αίματος ή καρδιακών προβλημάτων,  όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Novavax, Στάνλεϊ Ερκ.

Η διαφορά με τα τέσσερα γνωστά εμβόλια

Το εμβόλιο της Novavax παρασκευάζεται με εργαστηριακά αντίγραφα της πρωτεΐνης ακίδας κι εκπαιδεύει τον οργανισμό να την αναγνωρίζει και να οργανώνει «επίθεση» για να καταπολεμήσει τον ιό. Το σκεύασμα της Novavax  είναι διαφορετικό από άλλα εμβόλια  (mRNA και αδενοϊού) τα οποία περιλαμβάνουν γενετικές οδηγίες.

Επίσης στα πλεονεκτήματά του συμπεριλαμβάνεται το ότι μπορεί να αποθηκευτεί σε τυπικά ψυγεία, διευκολύνοντας έτσι τη διανομή και συντήρησή του. Η εταιρεία έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να ζητήσει έγκριση κυκλοφορίας στις ΗΠΑ και την Ευρώπη έως τα τέλη Σεπτεμβρίου και δηλώνει πως έως τότε θα είναι σε θέση να παράγει έως και 100 εκατομμύρια δόσεις το μήνα.

Μ. Θεοδωρίδου: «Το πιο κεκαθαρμένο εμβόλιο για τον κορονοϊό»

Η εταιρεία έχει δεσμευτεί να διαθέσει 110 εκατομμύρια δόσεις στις ΗΠΑ τον επόμενο χρόνο και συνολικά 1,1 δισεκατομμύρια δόσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η διαπραγμάτευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  με τη Novavax, προβλέπει τη δυνατότητα όλων των κρατών μελών της Ε.Ε. να αγοράσουν αρχικά 100 εκατομμύρια δόσεις, και επιπλέον 100 εκατομμύρια στην συνέχεια.

Θεωρείται, με βάση τα έως τώρα δεδομένα, ένα πολύ ασφαλές και πολύ αποτελεσματικό εμβόλιο. Είναι ενδεικτικό ότι στην Ελλάδα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου το έχει χαρακτηρίσει ως το πιο «κεκαθαρμένο» εμβόλιο για τον κορονοϊό.

Με τεχνολογία mRNA το εμβόλιο της Curevac

Το δεύτερο νέο εμβόλιο αναμένεται από τη Γερμανία και την εταιρία βιοτεχνολογίας Curevac, που θεωρείται παγκόσμιος ηγέτης στην mRNA τεχνολογία. Τον περασμένο Νοέμβρη τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία μεταξύ της CureVac και της Επιτροπής, την οποία διαπραγματεύθηκε η Επιτροπή εξ ονόματος των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μόλις αποδειχθεί ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, η συμφωνία προβλέπει την αρχική αγορά 225 εκατ. δόσεων εμβολίου για λογαριασμό όλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκή Ένωσης, με δυνατότητα να ζητηθούν έως και 180 εκατ. επιπλέον δόσεις.

Ανοιχτό παραμένει ακόμη το εάν και πόσα εμβόλια θα προμηθευτεί η Ε.Ε. από την σύμπραξη της βρετανικής GSK με την γαλλική Sanofi.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr