Έρευνα για νόθευση στοιχείων, παραποίηση ισολογισμών, εικονικές συναλλαγές και πάρτι εύκολου πλουτισμού στην υπόθεση της Εuromedica. Νέα αποκαλυπτικά ντοκουμέντα

Ενώ οι Ελληνικές και Αμερικανικές δικαστικές Αρχές διερευνούν, εδώ και αρκετούς μήνες, τις (τουλάχιστον περίεργες) συνθήκες κάτω από τις οποίες εξελίχθηκε η υπαγωγή της Euromedica σε καθεστώς “εξυγίανσης” και στη συνέχεια η αγορά της από το Αμερικανικό fund Farallon, νέα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, ενισχύουν το ποινικό ενδιαφέρον της όλης υπόθεσης.

Τι διερευνούν οι δικαστικές Αρχές

Οι βασικές ενέργειες που ερευνούν οι εισαγγελείς κινούνται, με δυό λόγια, σε δύο άξονες:

 1. Αν υπάρχει νόθευση των στοιχείων αποτίμησης που οδήγησαν στη “μαγειρεμένη” υποεκτίμηση της αξίας της Euromedica, ώστε η μεγαλύτερη επιχείρηση του κλάδου ιατρικών υπηρεσιών της χώρας να περάσει απαξιωμένη και με μικρό κόστος στα χέρια της Αμερικανικής Farallon.
 2. Στην εκ των υστέρων… ξαφνική “αποκατάσταση” των αποτιμήσεων των ίδιων στοιχείων και στη δημιουργία έτσι ανέξοδου και αδικαιολόγητου πλούτισμού από τους νέους ιδιοκτήτες.

Στο πλαίσιο αυτό, διερευνόνται μια σειρά περιστατικών που “βγάζουν μάτι”. Όπως η αποτίμηση με μηδενική αξία οικοπέδων, κτιρίων και εξοπλισμού της επιχείρησης, η … “εξαφάνιση” θυγατρικών της από τη συνολική αποτίμηση της, η απουσία ενοποιημένου ισολογισμού, ο ρόλος των ελεγκτών και της νέας διοίκησης, οι “ρυθμιστικές” παρεμβάσεις της Farallon που απέκτησε με μικρή αξία τη Euromedica και άλλα πολλά.

Ο εύκολος πλουτισμός σε συνθήκες “μπανανίας”

Ήδη χθες αποκαλύφθηκε από το iediseis.gr ένα νέο ντοκουμέντο που φανερώνει πως o νέος ιδιοκτήτης της Euromedica,το Αμερικανικό fund Farallon, θεωρεί ότι λειτουργεί, επιχειρεί και πλουτίζει σε συνθήκες χώρας – μπανανίας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ:

 • Η νέα διοίκηση της επιχείρησης πούλησε άδειες λειτουργίας μηχανημάτων θυγατρικής της (EUROMEDICA Π. Φαλήρου), που είχαν αποκτηθεί δωρεάν από το Δημόσιο, στο ποσόν των 600.000 ευρώ. Οι άδειες αυτές, που αφορούν σε μία μόνο μονάδα της Euromedica, δεν είχαν αποτιμηθεί στη συνολική αξία της επιχείρησης. Όπως δεν έχουν αποτιμηθεί και οι αντίστοιχες άδεις σε εξήντα θυγατρικές της Euromedica στη χώρα.
 • Ή λοιπόν οι άδειες αυτές δεν έχουν αξία (αφού αποκτήθηκαν δωρεάν από το δημόσιο και δεν εμφανίζονται στους ισολογισμούς της εταιρείας, άρα δεν αποτιμήθηκαν στην αξία μεταβίβασής της εταιρείας) ή στις συνθήκες της αγοράς έχουν αξία (όπως προκύπτει από την πρόσφατη συναλλαγή των 600.000 της μίας από αυτές) οπότε η αποτίμηση της εταιρείας είναι κατά 36 εκατομύρια ευρώ μεγαλύτερη – συνεπώς “κάτι ύποπτο τρέχει” και η όλη συναλλαγή με τη Farallon πρέπει να διερευνηθεί διεξοδικά από τις Αρχές.

Τι αποκαλύπτει το ρεπορτάζ

Αλλά η όλη υπόθεση, δεν αφορά μόνο στην αξία της Euromedica και στην απόκτησή της από το Αμερικανικό fund. Αφορά και σε εκ των υστέρων ενέργειες που υποκρύπτουν “ασυνήθεις” επιχειρηματικές πρακτικές φορολογικού και ποινικού ενδιαφέροντος. Όπως αποκαλύφθηκε από το ρεπορτάζ, το όλο ζήτημα έχει ως εξής:

 1. Την 17/11/2021 συστήθηκε η νέα EUROMEDICA με Πρόεδρο τον Παναγιώτη Δουμάνογλου, εκπρόσωπο της Farallon, κύριου μετόχου με 70 %.
 2. Η παλιά EUROMEDICA στην αίτηση εξυγίανσης που κατέθεσε στο δικαστήριο, για υπαγωγή στο άρθρο 106β, με επικεφαλής τον εκπρόσωπο της, ώστε να δημιουργηθεί η νέα EUROMEDICA, ανακοίνωσε στο ΓΕΜΗ την ανωτέρω πράξη.
 3. Δεν δημοσίευσε ενοποιημένους ισολογισμούς για πολλές θυγατρικές εταιρίες ώστε να μην περάσουν από ελέγχους ορκωτών ελεγκτών, όπως για την EUROMEDICA Π. Φαλήρου (η οποία είναι 100% θυγατρική της EUROMEDICA)
 4. Μέσω της εταιρίας ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ (η οποία είναι κατά ≈ 51% θυγατρική της EUROMEDICA) έγινε αγοραπωλησία αδειών, μηχανημάτων με ερώτημα αν ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία. Το προϊόν της αγοραπωλησίας μπήκε στο ταμείο της μητρικής Δηλαδή, ενώ το δημόσιο παραχώρησε δωρεάν άδειες, αυτές πουλήθηκαν χωρίς να ζητηθεί έγκριση και χωρίς να εμφανίζονται προηγουμένως στα βιβλία της εταιρίας ως περιουσιακό στοιχείο.
 5. Συγκεκριμένα, η νέα διοίκηση στην αίτηση εξυγίανσης που κατέθεσε στο δικαστήριο, παρουσίασε την EUROMEDICA Π. Φαλήρου (η οποία είναι 100% θυγατρική της EUROMEDICA) με αξία μηδενική.
 6. Λίγο αργότερα, η ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ (η οποία είναι κατά ≈ 51% θυγατρική της EUROMEDICA) αγόρασε ΜΟΝΟ τις άδειες λειτουργίας της EUROMEDICA Π. Φαλήρου για 600.000 ευρώ περίπου.
 7. Αμέσως μετά η νέα διοίκηση συγχώνευσε την ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ με την ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ (θυγατρική της EUROMEDICA). Εδώ… χάθηκαν τα ίχνη της παραπάνω συναλλαγής.
 8. Το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί έκανε αυτή την επένδυση η ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ αφού επρόκειτο την επόμενη να συγχωνευθεί με τον ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ ΝΙΚΑΙΑΣ;
 9. Τέτοιου είδους κινήσεις γιατί δεν έγιναν πριν την αίτηση για εξυγίανση;

Όπως αναφέρουν νομικοί κύκλοι, όλα αυτά τα στοιχεία, καθώς και άλλες μεθοδεύσεις στην υπόθεση Euromedica, οδηγούν στη διερεύνηση για ενδεχόμενα αδικήματα φορολογικού ενδιαφέροντος, εικονικών συναλλαγών, ταμειακής λαθροχειρίας σε ότι αφορά τον ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ και ξέπληματος χρήματος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr