Τη δράση των πρώτων εργαστηρίων πράσινης επιχειρηματικότητας, στην Κρήτη, που θα λειτουργήσουν στο πλαίσιο του έργου GreenTecLab «Ενδυνάμωση νεοσύστατων επιχειρήσεων για την προστασία του κλίματος», ανακοινώνουν το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και οι Τεχνικές Σχολές του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Κρήτης.

Τα εργαστήρια πράσινης επιχειρηματικότητάς θα ξεκινήσουν το καλοκαίρι 2021, είτε δια ζώσης στην Κρήτη, είτε διαδικτυακά, αναλόγως το τι θα επιτρέπουν οι υγειονομικές συνθήκες, ενώ θα ακολουθήσει κι ένας δεύτερος κύκλος το 2022. Στους δύο αυτούς κύκλους θα μπορούν να συμμετέχουν νέοι από όλη την Κρήτη, που επιθυμούν να αναπτύξουν «πράσινες» επιχειρηματικές ιδέες.

Ειδικότερα, πρόκειται για ένα έργο, το οποίο απευθύνεται σε επιχειρηματίες, φοιτητές, νέους επιστήμονες, εκπροσώπους οργανισμών ή επιχειρήσεων, ανέργους, παραγωγούς, θερμοκοιτίδες, ακαδημαϊκά ιδρύματα, τοπικές ομάδες, επιχειρήσεις, συμβούλους επιχειρήσεων και startuppers.

Μετά από κάθε κύκλο εργαστηρίων θα διοργανωθούν διαγωνισμοί, από τους οποίους θα αναδειχθούν και θα βραβευτούν οι πέντε πιο καινοτόμες ιδέες κι οι νέοι που θα τις υποστηρίξουν, θα απολαύσουν υπηρεσίες Mentoring για ένα έτος από μέντορες του προγράμματος.

Σημειώνεται ότι σύντομα θα ανακοινωθούν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα, όπως κι οι ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων συμμετοχής για τους νέους από όλη την Κρήτη.

Ο τρόπος οργάνωσης και λειτουργίας των εργαστηρίων πράσινης επιχειρηματικότητας, καθώς και οι κύριες παραμέτρους του έργου GreenTecLab «Ενδυνάμωση νεοσύστατων επιχειρήσεων για την προστασία του κλίματος» παρουσιάστηκαν στις 24 Μαρτίου κατά τη διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου και των Τεχνικών Σχολών του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.

Ο Δρ. Αθανάσιος Κελέμης, Γενικός Διευθυντής & Μέλος ΔΣ του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, έκανε ένα σύντομο χαιρετισμό και αναφέρθηκε στην αρίστη συνεργασία με το Επιμελητήριο Ηρακλείου σε δράσεις και έργα με επίκεντρο τη βιωσιμότητα και την προστασία του περιβάλλοντος. Τόνισε, επίσης, ότι στην Κρήτη ο αγροδιατροφικός τομέας έχει μεγάλη συμβολή στην οικονομία με ολοένα και περισσότερο αυξανόμενη την ανάγκη για βιολογικές και βιώσιμες καλλιέργειες, όπως και ο τουριστικός τομέας, όπου, επίσης, παρατηρείται μια στροφή προς τον εναλλακτικό και «οικολογικό» τουρισμό.

Ο κ. Γρηγόρης Αβραάμ, Μέλος ΔΣ του Επιμελητηρίου Ηρακλείου & Αντιπρόεδρος ΚΕΚ Τεχνικές Σχολές Επιμελητηρίου Ηρακλείου, στο σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στις Τεχνικές Σχολές Επιμελητηρίου Ηρακλείου, σημειώνοντας ότι θα προσφέρουν τα μέγιστα για να υποστηρίξουν την εκάστοτε συνεργασία, που θα προκύψει από το έργο Greenteclab.

Στη συνέχεια, η κα Silke Steinberg, Γενική Διευθύντρια του Ερευνητικού Ινστιτούτου Fiap e.V., παρουσίασε το έργο GreenTecLab, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί δράση για τις startup επιχειρήσεις, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα και αποσκοπεί στην ανάπτυξη ενός καινοτόμου επιχειρηματικού οικοσυστήματος στην Κρήτη. Πρόσθεσε δε, ότι το GreenTecLab χρηματοδοτείται για δυο έτη από την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για την Προστασία του Κλίματος (EUKI) του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Περιβάλλοντος, Προστασίας της Φύσης και Πυρηνικής Ασφάλειας και συντονιστής του είναι το Fiap e.V και εταίροι του το Πανεπιστήμιο του Καντίθ, το Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης, το Δημαρχείο του Καντίθ και η Pedal-Consulting από τη Σλοβακία.

Ο κ. Thomas Brinkmann, CEO της GAEA και Μέλος του ΔΣ του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου και Εκπρόσωπος της Επιτροπής «Start-ups» του φορέα, έκανε μια σύντομη παρουσίαση της εταιρείας GAEA. Επίσης, παρουσίασε τον κλάδο των start-ups στην Ελλάδα και την ανάγκη που υπάρχει να βρεθούν νέοι με καινοτόμες και βιώσιμες ιδέες, ενώ ανέλυσε και τους στόχους της Επιτροπής «Start-ups» του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου.

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της διαδικτυακής εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε στρογγυλή τράπεζα, όπου τοποθετήθηκαν οι ακόλουθοι: Μιχάλης Καθαράκης, Διευθυντής, ΚΕΚ Τεχνικές Σχολές Επιμελητηρίου Ηρακλείου, Κατερίνα Ρουσσάκη, Μέλος της ομάδας Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης της Περιφέρειας Κρήτης, Αρτέμης Σαϊτάκης, Διευθυντής Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης, Θεοχάρης Τσούτσος, Καθηγητής  Πολυτεχνείου Χανίων, Μανώλης Κουδουμάς, Καθηγητής Ελληνικού Μεσογειακού Πολυτεχνείου, Φίλιππος Βερβερίδης, Καθηγητής  Κοσμήτορας, Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, Γιώργος Κοτούλας, Ερευνητής, ΕΛΚΕΘΕ, Μάρκος Μαλανδράκης, Δήμος Πλατανία, Σωκράτης Κεφαλογιάννης, Δήμαρχος Ανωγείων.

Για πληροφορίες σχετικά με το έργο GreenTecLab, κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να επικοινωνεί με το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, Τμήμα Εκπαίδευσης τηλ. 210 64 19 036 ή να επισκεφθεί την ιστοσελίδα: www.german-chamber.gr.

Πηγή: economico.gr