Ερντογάν πραξικόπημα

“Πολιτικό πραξικόπημα” δείχνει κατά τον Ταγίπ Ερντογάν η επιστολή των ναυάρχων που ζητά να σταματήσει η ισλαμοποίηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο τούρκος πρόεδρος, μετά το μπαράζ συλλήψεων που ακολούθησε την επιστολή, δήλωσε ότι η επιστολή εμπεριέχει στοιχεία που παραπέμπουν  σε πολιτικό πραξικόπημα, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Το καθήκον των απόστρατων ναυάρχων δεν είναι να εκδίδουν δηλώσεις που περιέχουν υπαινιγμούς για ένα πολιτικό πραξικόπημα. Κανένας αξιωματικός εν αποστρατεία δεν έχει το δικαίωμα να ακολουθεί μια τέτοια πορεία».

Πρόσθεσε, δε, ότι η επιστολή αυτή ξεπερνά την ελευθερία της έκφρασης, αν και τόνισε ότι παραμένει δεσμευμένος στη Συνθήκη του Μοντρέ.

Οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν δέκα εντάλματα σύλληψης κατά απόστρατων που συνυπέγραψαν την επιστολή, μέσω της οποίας οι ναύαρχοικαλούσαν την κυβέρνηση να μην αποσυρθεί από την Συνθήκη του Μοντρέ.

Ανάμεσα στους αποστράτους που τέθηκαν υπό κράτηση είναι και ο «αρχιτέκτονας» της «Γαλάζιας Πατρίδας», Τζεμ Γκιούρντενιζ. Σύμφωνα με το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Άγκυρας, δέκα ναύαρχοι εν αποστρατεία έχουν τεθεί υπό κράτηση.

Υψηλόβαθμοι Τούρκοι αξιωματούχοι καταδίκασαν την κοινή δήλωση των απόστρατων ναυάρχων, τονίζοντας πως αποτελεί ευθεία πρόκληση σε μια εκλεγμένη κυβέρνηση, υποστηρίζοντας πως η στάση αυτή θυμίζει παλιότερες παρεμβάσεις του στρατού και το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Πηγή: economico.gr