Αποφασισμένος να «κάψει» κάθε «γέφυρα» συνεννόησης με την Ευρώπη εμφανίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη διάρκεια ομιλίας του σε έκθεση για την επέτειο της εθνικής εορτής της ίδρυσης του τουρκικού κράτους, απ’ όπου εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση στην Ευρώπη, ισχυριζόμενος ότι «απέναντι στην αμαρτωλή Ευρώπη η μόνη φωνή που υψώνεται σήμερα είναι η φωνή του μουσουλμανικού κόσμου».

«Υπουλη πολιτική εισβολής της Ευρώπης»

Σε μια εξαιρετικά εμπρηστική ομιλία, ο Ερντογάν, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ισχυρίστηκε ότι «η ύπουλη πολιτική εισβολής της Ευρώπης εδώ και αιώνες στα τουρκικά εδάφη εκδηλώνονταν πάντα με τον πλέον αδίστακτο τρόπο». Συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι «η πολιτική της εισβολής στην Ευρώπη η οποία συνεχίζεται με ύπουλο τρόπο εδώ και αιώνες εκδηλώθηκε πάντα με τον πιο ασυνείδητο τρόπο στα εδάφη της Τουρκίας. Η Ευρώπη τελικά βρήκε αφορμή για να στείλει τον στρατό της για να εισβάλει».

Όρκος στους «αδελφούς μουσουλμάνους»

Μάλιστα, ξεπερνώντας κάθε όριο προκλητικότητας, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι «είναι τόσο άσχημες και άθλιες οι αμαρτίες εκείνων -που λένε τους Τούρκους τυράννους και αμαρτωλούς και που στήνουν δικαστήρια- που οι απέραντες θάλασσες δεν θα μπορέσουν να ξεπλύνουν τους λεκέδες τους. Ορκίζομαι στους αδελφούς μουσουλμάνους εκ μέρους σας. Η υπόθεσή μας είναι αυτή: Δεν εξαντλείται στα δικαιώματα και την ανεξαρτησία της Τουρκίας. Οι Τούρκοι και η Τουρκία δεν θα προδώσουν τους προγόνους τους, τις σημαίες τους και τα αιώνια και ιερά δικαιώματα».

Κήρυγμα… αντιϊμπεριαλισμού

Ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος βρίσκεται μετάξύ σφύρας και άκμονος, καθώς από τη μία πλευρά η άσχημη κατάσταση της οικονομίας της Τουρκίας και από την άλλη το φάσμα των κυρώσεων από ΗΠΑ και Ε.Ε. τον έχουν φέρει σε δύσκολη θέση, επιχείρησε να ανυψώσει το φρόνημα των πολιτών, λέγοντας ότι «η μεγαλύτερη μας δύναμη είναι η εθνική μας κληρονομιά. Χωρίς να θυμόμαστε αυτή την κληρονομιά, ούτε η 15η Ιουλίου μπορεί να γίνει κατανοητή, ούτε η αξία της Δημοκρατία μας», και προσθέτοντας ότι «με την ίδρυση της Δημοκρατίας μας ρίξαμε τη σπίθα της ανεξαρτησίας στις καρδιές πολλών καταπιεσμένων. Άλλωστε αυτός είναι ο φόβος των ιμπεριαλιστών. Η σπίθα της ελευθερίας που εξαπλώθηκε από τα Βαλκάνια μέχρι την νότια Ασία βγήκε από την Ανατολή».

«Το σημερινό έθνος που τα χέρια του είναι κομμένα έχει ψυχή όπως και στο παρελθόν»

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ακόμη ότι «εκ μέρους αυτού το έθνους υποκλίνομαι μπροστά στα πνεύματα των μεγάλων προγόνων μας και ορκίζομαι: Το σημερινό έθνος που τα χέρια του είναι κομμένα έχει ψυχή όπως και στο παρελθόν. Ορκίζομαι ότι δεν θα προδώσουμε την ιερή τιμή των προγόνων μας». Όπως είπε, «θα οδηγήσουμε τη χώρα μας στο 2023, στο 2053 στο 2071 με το ίδιο πνεύμα και ενθουσιασμό. Η ευθύνη που μας φόρτωσε ο πολιτισμός και η ιστορία μας είναι βαριά αλλά είναι και τιμή. Δεν υπάρχει έθνος με αδιάκοπη κρατική παράδοση και αρχαίο παρελθόν σαν εμάς. Δοκίμασαν κάθε είδους τρόπους για να καταστρέψουν τις πεποιθήσεις μας, τις αξίες και τον πολιτισμό μας και να μας κάνουν εχθρούς τον προγόνων μας. Δόξα τω Θεώ αυτές οι προσπάθειες δεν πέτυχαν».

Πηγή: economico.gr