Ερντογάν: Με την Ελλάδα είμαστε φίλοι

“Με την Ελλάδα είμαστε φίλοι πολλές δεκαετίες. Ποτέ δεν πολεμήσαμε σε αντίθετα στρατόπεδα” δήλωσε ο , Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξή του στο κρατικό αμερικανικό δίκτυο PBS, ένα 24ωρο πριν συναντηθεί στη Νέα Υόρκη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ερωτηθείς για τον σκεπτικισμό με τον οποίο αντιμετωπίζει το αμερικανικό Kογκρέσο την πώληση F-16 στην Τουρκία, σκεπτικισμός ο οποίος εκφράζεται συχνά πυκνά διά στόματος του γερουσιαστή Μενέντεζ, ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για «άγνοιά» του στο ζήτημα της Τουρκίας και προσωπικά του ίδιου.

“Με την Ελλάδα είμαστε φίλοι”

«Ο Μπομπ Μενέντεζ δεν γνωρίζει πολύ την Τουρκία. Και ο Μενέντεζ δεν φαίνεται να γνωρίζει ούτε τον Tαγίπ Ερντογάν. Με την Ελλάδα είμαστε φίλοι πολλές δεκαετίες. Ποτέ δεν πολεμήσαμε σε αντίθετα στρατόπεδα. Φαίνεται ότι ο Μεντέντεζ έχει υιοθετήσει μια εχθρική προσέγγιση απέναντι στην Τουρκία και προσπαθεί να μας παρασύρει σε συγκεκριμένες συζητήσεις της επιλογής του, αλλά δεν πρόκειται να γίνουμε μέρος αυτού. Η φιλία μας με την Ελλάδα δεν είναι όπως την παρουσιάζουν».

F-16 και ένταξη Σουηδίας

Για το αν συνδέεται η πώληση των πολεμικών μαχητικών με τη στήριξη της Τουρκίας στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο κ. Ερντογάν σημείωσε πως κατά τη γνώμη του «αυτά τα δύο θέματα δεν πρέπει να συνδέονται. Γιατί ενώ κυρίως ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει πει πως αυτό το θέμα εναπόκειται στο Κογκρέσο, εμείς πάντα λέμε πως έχουμε την τουρκική Εθνοσυνέλευση. Αρα αυτά τα θέματα είναι συνδεδεμένα με τη Βουλή. Εάν το Κοινοβούλιο δεν λάβει θετική απόφαση σχετικά με αυτό το αίτημα, τότε δεν υπάρχει τίποτα να κάνουμε».

Ερωτηθείς αν βλέπει περισσότερα οφέλη από τη σχέση του με τις ΗΠΑ ή εκείνες με τη Ρωσία, ο ίδιος ξεκαθάρισε: «Αυτή η ερώτηση δεν μπορεί να γίνει σε έναν πολιτικό ηγέτη. Καθώς ο τρόπος που κάνω πολιτική αφορά την εδραίωση επαφών με έθνη βάσει του “kazan-kazan”. Οπως διατηρώ καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ, το ίδιο θα κάνω και με τη Ρωσία. Θα συνεχίσω να έχω σχέσεις με τα κράτη μέλη της Ε.Ε. βάσει της ίδιας προσέγγισης, του win win».

Τι τον εκνεύρισε…

Μιλώντας για τον φυλακισμένο Κούρδο ηγέτη Σελαχατίν Ντεμιρτάς, τον χαρακτήρισε «τρομοκράτη, υπεύθυνο για τον θάνατο 200 ανθρώπων». Σε παρέμβαση της δημοσιογράφου για το ότι αυτό αποτελεί θέση με την οποία διαφωνεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο κ. Ερντογάν εμφανίστηκε ενοχλημένος, λέγοντας: «Μη διακόπτεις. Πρέπει να με σέβεσαι. Δεν έχεις δικαίωμα να με διακόπτεις. Πρέπει να σεβαστείς και εμένα και την απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr