Ερντογάν κρίση

O Ταγίπ Ερντογάν συνεχάρη χθες τον Τζο Μπάιντεν με τρεις μέρες καθυστέρηση κι αμέσως μετά έστειλε θερμό ευχαριστήριο μήνυμα στον Ντόναλντ Τραμπ.

Προηγουμένως έκλεισε το deal με τον Πούτιν για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, απειλήθηκε με μείζονα κυβερνητική κρίση και νομισματική κρίση, και απέτρεψε αποστασία 40 βουλευτών απολύοντας από το υπουργείο Οικονομικών τον γαμπρό του – τον πολυπράγμονα Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Ακολούθως εξέδωσε και NAVTEX με την οποία ζητά την αποστρατικοποίηση τεσσάρων νησιών – της Σαμοθράκης, της Λήμνου, της Χίου και της Σάμου – επικαλούμενος παραβίαση της συνθήκης της Λωζάνης.

Είναι προφανές ότι τα τελευταία τρία 24ωρα, μετά την επιβεβαιώση της νίκης Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ ήταν πολύ δύσκολα στην Αγκυρα.

Όπως είναι προφανές και ότι η απώλεια του «φίλου» Ντόναλντ Τραμπ από τον Λευκό Οίκο, αφήνει τον Ταγίπ Ερντογάν εκτεθειμένο σε πολλαπλά και σοβαρά μέτωπα. Και τον αναγκάζει σε κινήσεις πολιτικού και γεωπολιτικού επαναπαροσδιορισμού και επιθετικής άμυνας.

Ο διπλός φόβος του Ερντογάν μετά την εκλογή Μπάιντεν

Οι μεγάλοι φόβοι του είναι δύο, ένας πολιτικός κι ένας προσωπικός, και είναι αμφότεροι πολύ σοβαροί.

Σε πολιτικό επίπεδο, η εκλογή Μπάιντεν μεγιστοποιεί την απειλή επιβολής αμερικανικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Ουδείς περιμένει, βεβαίως, ότι ο επόμενος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών θα ξεκινήσει την θητεία του με ανοιχτή σύγκρουση με την Τουρκία.

Και μόνον όμως η προοπτική μιας αυστηρότερης προσέγγισης στο θέμα των S-400, καθώς και το γεγονός ότι πια ο Ερντογάν δεν θα μπορεί να… πάρει τηλέρωνο στον Λευκό Οίκο και να αλλάξει τις αποφάσεις όλης της αμερικανικής γραφειοκρατίας συνιστά μείζονα αλλαγή δεδομένων.

Η απειλή για την λίρα

Κυρίως, δε, συνιστά μείζονα απειλή για την κλονισμένη τουρκική οικονομία, καθώς και μόνον μια προαναγγελία κυρώσεων μπορεί να οδηγεί την λίρα και τις τράπεζες της χώρας στην τελική και μοιραία πτώση.

Μέσα σε 11 μήνες η λίρα έχει σχεδόν το 40% της αξίας της, ο πληθωρισμός έχει γαντζωθεί στο 12% και τα συναλλαγματικά αποθέματα μειώνονται συνεχώς. Κεφάλαια φεύγουν στο εξωτερικό και καθώς η απειλή για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αυξάνεται, η οικονομία της Τουρκίας με ΑΕΠ 750 δισ. δολαρίων βρίσκεται αντιμέτωπη με νέα μεγάλη κρίση.

Σύμβουλος Μπάιντεν: Ανεύθυνη και επιθετική η στάση της Τουρκίας

Τα πρώτα μηνύματα από την επόμενη αμερικανική κυβέρνηση, άλλωστε, δεν είναι θετικά. Μόλις χθες ο Μάικλ Κάρπεντερ, σύμβουλος θεμάτων εξωτερικής πολιτικής του Μπάιντεν δήλωσε ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται ανεύθυνα και επιθετικά όχι ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Και, μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ, είπε πως  αυτό είναι ένα γεγονός που θα το δει η νέα κυβέρνηση Μπάιντεν.

Την συγκυρία για την Αγκυρα επιδεινώνει η κλιμάκωση της αντεπίθεσης της Γαλλίας. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Ιβ ΛεΝτριάν κατήγγειλε χθες την «πολεμοχαρή και απαράδεκτη συμπεριφορά της Τουρκίας», είπε ότι ο Ερντογάν «προσέβαλε τις ιδρυτικές αξίες του γαλλικού έθνους» και επανέφερε την απειλή των κυρώσεων. «Όλα είναι στο τραπέζι», είπε δείχνοντας την σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο, όπου ο Εμμανουέλ Μακρόν έχει προειδοποιήσει ότι θα βάλει θέμα ακόμη και για διακοπή της τελωνειακής σύνδεσης.

Το σκάνδαλο της Halkbank

Ο δεύτερος, και προσωπικός φόβος του Ερντογάν μετά την εκλογή Μπάιντεν έχει να κάνει με το περιβόητο σκάνδαλο Halkbank – της τουρκικής τράπεζας που εμπλέκεται στην παραβίαση του εμπάργκο του ΟΗΕ κατά του Ιράν και απειλείται με βαρύτατα πρόστιμα στις ΗΠΑ.

Στην υπόθεση, με βάση το κατηγορητήριο εμπλέκεται και ο γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ. Και είναι κοινό μυστικό πως μέχρι τώρα η προσωπική πίεση και επιρροή του Τραμπ είχε συμβάλει στην αναστολή των εξελίξεων – εξελίξεων, όχι μόνον με οικονομικές αλλά και ενδεχόμενες ποινικές διαστάσεις σε βάρος των τουρκικών συμφερόντων.

Όλα αυτά δείχνουν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν είναι σοβαρά στριμωγμένος αυτή την φορά. Αυτό όμως κάθε άλλο παρά σημαίνει ότι παύει να είναι επικίνδυνος.

Πηγή: economico.gr