Ερντογάν σε παραλήρημα για τον

Τα μεγαλεπήβολα σχέδια που έχει για τη χώρα του, ανέπτυξε χθες ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν, σε μια μεγάλη εκδήλωση με την ονομασία «Αιώνας της Τουρκίας», την οποία διοργάνωσε το AKP. Αν και δεν εκτόξευσε κάποια από τις συνηθισμένες του απειλές σε βάρος της Ελλάδας, ο Ερντογάν δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις… επιτυχίες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στον Αλλάχ και στη μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί.

Παράλληλα, ευχαρίστησε από το βήμα τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί, πνευματικό ηγέτη των «Γκρίζων Λύκων» και κυβερνητικό του εταίρο, ενώ υποστήριξε πως θα κάνει την Τουρκία μια από τις 10 μεγαλύτερες χώρες στον κόσμο σε όλους τους τομείς. «

Ο Αιώνας της Τουρκίας 

Αυτή τη στιγμή που ο κόσμος αντιμετωπίζει νέες και ζωτικής σημασίας προκλήσεις, θέλουμε να κάνουμε ένα δυνατό ξεκίνημα στον νέο αιώνα της Δημοκρατίας μας με το πρόγραμμα του Αιώνα της Τουρκίας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ερντογάν σε μια εκδήλωση που συνδυάστηκε και με τον εορτασμό 99 χρόνων εγκαθίδρυσης της τουρκικής δημοκρατίας.

«Ελπίζουμε, με την υπερηφάνεια της 99ης επετείου της Δημοκρατίας μας, θα χαράξουμε τον αιώνα της Τουρκίας στην εθνική μας μνήμη. Μπήκαμε στον 19ο αιώνα μετά από μια επίθεση που ήθελε να βάλει τέλος στην 900χρονη ύπαρξή μας στα εδάφη της Ανατολίας όσοι ήθελαν να θάψουν το έθνος μας στην ιστορία μαζί με το οθωμανικό κράτος, αυτή τη φορά δεν μας αντιμετώπισαν άμεσα όπως στο Τσανάκκαλε ή στο Κουτ’ούλ Αμαρέ. Επιχείρησαν να εισβάλουν στην Ανατολία χρησιμοποιώντας το όχημα», είπε μεταξύ άλλων ο Ερντογάν στην ομιλία του.

Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

«Το γεγονός ότι ξανανοίξαμε την Αγία Σοφία, που ήταν όνειρο γενεών, ως τζαμί σύμφωνα με την ανάθεση του Φατίχ, είναι μια μεγάλη πρόκληση ενάντια στην παγκόσμια κηδεμονία. Είναι μια αλήθεια σε αυτή την ιστορική περίοδο. Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου σε κάθε πολίτη που στέκεται δίπλα μας.

Τι λέει ο σουλτάνος της καρδιάς; “Αυτός που περπατά με αγάπη κουβαλάει τον κόσμο στην πλάτη του. Αυτός που περπατά χωρίς αγάπη κουβαλάει ένα πτώμα ως σώμα”. Ναι, φέραμε τη χώρα μας στους στόχους της περπατώντας με αγάπη αυτά τα 20 χρόνια, κάναμε το έθνος μας να πετύχει τα όνειρά του», τόνισε σε άλλο σημείο.

Επιπλέον, στη διάρκεια του λόγου του ο Ερντογάν αναφέρθηκε αρκετές φορές σε εξωτερικές δυνάμεις που επιβουλεύονται την Τουρκία και που επιχειρούν με διάφορα «οχήματα» τη διάσπασή της. Όπως τόνισε, στα 20 χρόνια διακυβέρνησής του δεν ήταν όλα ρόδινα και υπήρξαν δυσκολίες, όμως, όπως ο ίδιος σχολίασε αυτή τη στιγμή είναι έτοιμος για έναν νέο «αιώνα της Τουρκίας» στον οποίο η χώρα του θα γίνει μια από τις 10 μεγαλύτερες δυνάμεις του πλανήτη.

Το ευχαριστώ στον Μπαχτσελί

Στην ομιλία του ο Τούρκος πρόεδρος, δεν ξέχασε τον συγκυβερνήτη του και αρχηγό των Γκρίζων Λύκων Ντεβλέτ Μπαχτεσλί.

«Εκ μέρους μου και των φίλων μου, θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στον αξιότιμο Πρόεδρο του MHP, Devlet Bahçeli και τους φίλους του, και για την ειλικρινή και ισχυρή υποστήριξή τους που παρέχει κάτω από την ομπρέλα της Λαϊκής Συμμαχίας, η οποία μας έδωσε τη δυνατότητα να είμαστε εδώ μαζί σήμερα», ανέφερε.

Αγαπητέ μου, τα τελευταία 20 χρόνια, ενώ παρέχουμε στη χώρα μας έργα και υπηρεσίες σε κάθε τομέα από την εκπαίδευση μέχρι την υγεία, από τη δικαιοσύνη μέχρι την ασφάλεια, από τις μεταφορές στην ενέργεια, υπήρξαν έργα που δεν μπορέσαμε να υλοποιήσουμε.

Το νέο πολιτικό Σύνταγμα 

Ένα από αυτά είναι οι προσπάθειές μας να έχουμε ένα εντελώς νέο πολιτικό ελευθεριακό σύνταγμα. Η διάρκεια ζωής του συντάγματος μετά το πραξικοπημα της 12ης Σεπτεμβρίου έχει ήδη λήξει.

Το γεγονός ότι πρωτοστατήσαμε σε πολλές συνταγματικές τροποποιήσεις κατά τη διάρκεια των κυβερνήσεών μας δεν μας εμποδίζει να δούμε τις ελλείψεις σε αυτό το θέμα. Ορισμένες από τις πρωτοβουλίες που ξεκινήσαμε προς αυτή την κατεύθυνση απέτυχαν λόγω της έλλειψης υποστήριξης της αντιπολίτευσης στο κοινοβουλευτικό στάδιο και ορισμένες έμειναν απλώς ως προτάσεις», συνέχισε.

Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε τις ελευθερίες του καθενός από τους πολίτες μας, να διασφαλίσουμε ότι οι νέοι μας βλέπουν το μέλλον τους με ελπίδα και να τους προετοιμάσουμε με τρόπο που θα ταιριάζει στον νέο Τουρκικό αιώνα.

Ετοιμάσαμε μια πρόταση συνταγματικής τροποποίησης για τη μαντίλα, την οποία θα την παρουσιάσουμε στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα και θα φροντίσουμε να αφαιρεθεί αυτό το θέμα από την ημερήσια διάταξη της χώρας μας».

“Θα γίνουμε ένα από τα 10 μεγαλύτερα κράτη του πλανήτη”

«Θα εξυψώσουμε τον Τουρκικό Αιώνα κάνοντας τη χώρα μας ένα από τα 10 μεγαλύτερα κράτη στον κόσμο σε όλους τους τομείς της πολιτικής, της οικονομίας, της τεχνολογίας, του στρατού και της διπλωματίας» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας για το όραμά του για το μέλλον της χώρας του.

«Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ για να ενισχύσουμε τη θέση της δημοκρατίας που έδωσε το όνομά της στη δημοκρατία μας, δηλαδή στο λαό μας, ως κύριο θέμα της πολιτικής και της διοίκησης. Συγκεντρωθήκαμε εδώ για να επιβεβαιώσουμε το δικαίωμα του λαού μας να έχει όλες τις ευκαιρίες που του αξίζουν.

Καθώς συμπληρώνουμε τα 99 χρόνια της δημοκρατίας μας και φτάνοντας στα 100 το 2023, μοιραζόμαστε με όλους με ανοιχτά αυτιά και μέσα από την καρδιά μας ότι θα αφιερώσουμε όλη μας την προσοχή, την ενέργεια και τις προσπάθειές μας στην οικοδόμηση του Τουρκικού Αιώνα.

Μοιραζόμαστε με όλη την ανθρωπότητα ότι ο Τουρκικός Αιώνας θα φέρει δημοκρατία, ανάπτυξη, ειρήνη και ευημερία σε όλα τα μέρη του κόσμου, ξεκινώντας από την περιοχή μας. Μακάρι να οδηγήσει σε πολλά ακόμη καλά βήματα», ανέφερε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr