Μείζονος σημασίας παρέμβαση έκανε σε ένα ακανθώδες θέμα το καθ’ ύλην αρμόδιο όργανο στη Γερμανία, και οι εξελίξεις αναμένεται να επηρεάσουν ολόκληρη την Ευρώπη.

Ναι στον υποχρεωτικό εμβολιασμό όλων

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Deutsche Welle, η θέση του Γερμανικού Συμβουλίου Δεοντολογίας (Deutscher Ethikrat), το οποίο έχει γνωμοδοτικό ρόλο σε θέματα κοινωνικής, νομικής, ιατρικής και βιοηθικής φύσης, καθώς τάσσεται πλέον κατά πλειοψηφία υπέρ της επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού στον γενικό πληθυσμό – δηλαδή όχι μόνο για τους εργαζομένoυς στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης.

Το Συμβούλιο Δεοντολογίας είχε ήδη κάνει λόγο στο παρελθόν για «ηθική υποχρέωση εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού». Πλέον πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα: Αν και υπάρχει πλήθος νομικών και ηθικών ζητημάτων γύρω από το γενικότερο ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού, εντούτοις δεδομένης της σοβαρής κατάστασης της πανδημίας πρέπει να γίνει «στάθμιση» των ελευθεριών.

Μέτρο αναγκαίο

Με πλειοψηφία 20 σε σύνολο 24 μελών, το Συμβούλιο έκρινε ότι συγκεκριμένα ο υποχρεωτικός εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού εξυπηρετεί ένα δικαιολογημένο, νόμιμο σκοπό και είναι μέτρο αναγκαίο και κατάλληλο για την προστασία του πληθυσμού από σοβαρές, μελλοντικές συνέπειες της πανδημίας (πχ. υψηλό ποσοστό θνησιμότητας, μακροχρόνιες βλάβες σε σημαντικό μέρος του πληθυσμού ή κατάρρευση του συστήματος υγείας».

Το Συμβούλιο Δεοντολογίας εκτιμά επίσης ότι ακόμη και η ατομική ελευθερία μπορεί να περιορίζεται εντός μιας αλληλέγγυας κοινωνίας, στην οποία πρέπει παράλληλα να προασπιστούν πολλές ελευθερίες, που ενίοτε προσκρούουν η μια στην άλλη. Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι και στην πλειοψηφούσα θέση του Συμβουλίου Δεοντολογίας, παρατηρούνται κάποιες διαφοροποιήσεις. Δεκατρία μέλη της υποστηρίζουν μια γενική υποχρέωση εμβολιασμού για τον ενήλικο πληθυσμό, με εξαιρέσεις που σχετίζονται με προβλήματα υγείας. Επτά μέλη της Επιτροπής θεωρούν επίσης ότι αρκεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός μόνο για ευπαθείς ομάδας, όπως τους ηλικιωμένους.

Έλευθερη επιλογή εμβολίου

Το Συμβούλιο Δεοντολογίας τονίζει επίσης ότι μια υποχρέωση εμβολιασμού θα πρέπει να συνοδεύεται από ελεύθερη επιλογή εμβολίου και προσωπικά ραντεβού εμβολιασμού. Επίσης προτείνει τη λήψη συμπληρωματικών μέτρων, όπως την κατάρτιση εθνικού μητρώου εμβολιασμών, συνεχή αξιολόγηση της κατάστασης και στήριξη της έρευνας. Ξεκάθαρη είναι επίσης η απόρριψη του αναγκαστικού εμβολιασμού με χρήση βίας, ενώ το Συμβούλιο συνιστά επίσης οι πολιτικοί να μη χρησιμοποιούν θέσεις που επιτείνουν τον κοινωνικό διαχωρισμό.

Τέλος, ολοένα περισσότεροι πολιτικοί τάσσονται επίσης υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Χαρακτηριστικά ο Χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, του πολυπληθέστερου γερμανικού κρατιδίου, Xέντρικ Βιστ δήλωσε ότι η Γερμανία «δεν θα αποφύγει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό». Kαι ο συμπρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Λαρς Κλινγκμπάιλ δήλωσε ότι ήταν λάθος ο αποκλεισμός του υποχρεωτικού εμβολιασμού από την αρχή της εμβολιαστικής εκστρατείας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr