τιμές ρεύματος

Έσπασε το κοντέρ η τιμή χονδρικής ρεύματος στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, καθώς για αύριο διαμορφώθηκε στα 253,33 ευρώ η μεγαβατώρα, που είναι η υψηλότερη πανευρωπαϊκά.

Η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία άνοδο χονδρικής τιμής στην Ευρώπη (+8,5%), ενώ σχετικά κοντά κινούνται η Ιταλία και η Κροατία, με 252 και 250 ευρώ αντίστοιχα.

Εκατό ευρώ χαμηλότερα, στα 153,46 ευρώ κινείται η χονδρική τιμή ρεύματος στη Γερμανία.

Η  μέση τιμή χονδρική κινήθηκε και σήμερα σε νέο επίπεδο-ρεκόρ, στα 233,53 ευρώ/MWh.

Η εκτίναξη της τιμής του φυσικού αερίου

Οι πρωτοφανείς αυτές τιμές προκαλούνται εξαιτίας του ράλι στις τιμές του φυσικού αερίου που έχει ως συνέπεια οι μονάδες που χρησιμοποιούν το καύσιμο να αυξάνουν τις προσφορές τους για συμμετοχή στη χονδρεμπορική αγορά του ρεύματος.

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα οι τιμές του φυσικού αερίου κινήθηκαν από τα 90 έως τα 100ευρώ/MWh, ενώ μια εβδομάδα πριν είχαν φτάσει έως και τα 160 ευρώ/MWh.

Σε ό,τι αφορά στα μέτρα προστασίας των καταναλωτών η κυβέρνηση πρόσφατα διπλασίασε το ποσό της επιδότησης, η οποία φτάνει στα 18 ευρώ/μήνα για όλους τους καταναλωτές ρεύματος, έκπτωση η οποία καλύπτει την αύξηση του κόστους για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες κάθε μήνα.

Παράλληλα έχει ζητηθεί από τους παρόχους να προχωρήσουν σε επιπλέον έκπτωση που θα καλύψει τις επόμενες 300 κιλοβατώρες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr