Εθνική Τράπεζα: Στο 5,5% με 6% η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας φέτος

Η Εθνική Τράπεζα αναθεωρεί σημαντικά προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της και προβλέπει ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα φτάσει στο 5,5% με 6% φέτος (ΣΣ: 3,1% στη ζώνη του ευρώ). Οι αναλυτές της Εθνικής είχαν τοποθετήσει σε προηγούμενη εκτίμησή τους την ανάπτυξη στο 4%.

Τα πράγματα για την οικονομία πάνε καλύτερα και αναμένεται η κυβέρνηση να αναθεωρήσει στι θετικότερο τις προβλέψεις της. Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα σταθερότητας της κυβέρνησης προβλέπει ρυθμό 3,1% για το 2022.

Για το 2023, η Εθνική Τράπεζα προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα κυμανθεί στο 2% με 2,5%, χαμηλότερα κατά μία μονάδα από την προηγούμενη πρόβλεψή της. (ΣΣ: Η Baeclays προβλέπει ότι στη  θα υπάρξει -1,1% ύφεση κατά μ.ο)

Στα 207 δισ. ευρώ το ονομαστικό ΑΕΠ 

Το ονομαστικό ΑΕΠ θα προσεγγίσει τα 207 δισ. ευρώ για πρώτη φορά από το 2011, όπως επισημαίνεται, στις εκτιμήσεις της Εθνικής, σημειώνοντας ονομαστική άνοδο 13,5% λόγω και του πληθωρισμού. Με αυτόν τον τρόπο συνεισφέρει σημαντικά στη μείωση του χρέους περίπου στο 170% του ΑΕΠ, 36 μονάδες χαμηλότερα από την κορύφωσή του στο 206% του ΑΕΠ το 2020 λόγω πανδημίας.

Η νέα αυτή πιο αισιόδοξη πρόβλεψη της Εθνικής Τράπεζας ήρθε ως αποτέλεσμα της ανακοίνωσης από την ΕΛΣΤΑΤ της αύξησης του ΑΕΠ κατά 7,7% το δεύτερο τρίμηνο του 2022. Σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας (επικεφαλής οικονομολόγος Νίκος Μαγγίνας), η εντυπωσιακή επίδοση του δευτέρου τριμήνου ήταν βασικά αποτέλεσμα:

  • Της υπεραπόδοσης του τουρισμού
  • Των στοχευμένων δημοσιονομικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Αύξηση ακαθάριστων επενδύσεων παγίου κεφαλαίου

Οι αναλυτές αναδεικνύουν την εντυπωσιακή συνεισφορά της ιδιωτικής κατανάλωσης στην ετήσια αύξηση του ΑΕΠ, με 7,7 ποσοστιαίες μονάδες.

Παράλληλα, επισημαίνουν τον σημαντικό ρόλο της αύξησης των ακαθάριστων επενδύσεων παγίου κεφαλαίου κατά 8,7% ετησίως, με αποτέλεσμα να φτάσουν να αντιπροσωπεύουν το 13% του ΑΕΠ από 10,7% την ίδια περίοδο του προηγούμενου χρόνου. Η δαπάνη για μηχανολογικό εξοπλισμό αυξήθηκε κατά 25,4% το δεύτερο τρίμηνο προσθέτοντας 6,8 ποσοστιαίες μονάδες στην ετήσια αύξηση των επενδύσεων, ενώ το υπόλοιπο της ανόδου αποδίδεται στην κατασκευαστική δραστηριότητα, οικιστική και άλλη.

Σε ιστορικά υψηλά τα έσοδα από τον τουρισμό

Οι εξαγωγές υπηρεσιών με πρωταγωνιστή τον τουρισμό αυξήθηκαν κατά 47,7% ετησίως, ενώ οι εξαγωγές αγαθών κατά 3,3% προσθέτοντας έτσι συνδυαστικά 7,9 ποσοστιαίες μονάδες στην ετήσια αύξηση του ΑΕΠ. Οι αναλυτές σημειώνουν ότι κατά την τελευταία πενταετία οι εξαγωγές αντιπροσωπεύουν κατά μέσον όρο το 36% του ΑΕΠ, αυξημένες κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το μέσο επίπεδό τους την περίοδο 2000-2006.

Η ανάλυση της Εθνικής Τράπεζας επικαλείται στοιχεία για τις αεροπορικές αφίξεις μέχρι και τις αρχές Σεπτεμβρίου, υποστηρίζοντας ότι τα έσοδα από τον τουρισμό το 2022 θα ανέλθουν σε ιστορικό υψηλό. Επίσης, αναφέρονται στην εξέλιξη δεικτών όπως ο δείκτης οικονομικού κλίματος, ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων αλλά και τα πρόσθετα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, και εκτιμούν ότι κατά το τρίτο τρίμηνο ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα παραμείνει ισχυρός και θα κυμανθεί περίπου στο 5% σε ετήσια βάση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr